Δημοσιεύτηκε ταινία μικρού μήκους (9:44΄) του γράφοντος με τίτλο: Βατερό-Koca Ahmetli”. Επισκεφτήκαμε την ημιτελή σιδηροδρομική γραμμή και τόπους ιστορικής σημασίας, όπως ο της ενέδρας του ΕΛΑΣ εναντίον του Γερμανού ιατρού Dr Hass, η οποία επέφερε αντίποινα στο χωριό κι εξανάγκασε τους κατοίκους να οπλιστούν κατά των ανταρτών με τρομερές συνέπειες.

Βατερό Κοζάνης: Κοτζά Ματλή-Koca Ahmetli
Επισκεπτόμαστε τη θέση Γιαρμά (σχισμή) όπου χαράδρα της μισοτελειωμένης σιδηροδρομικής γραμμής του 1927, η οποία δίπλα από το ύψωμα Καγιά Μπουρούν (Παϊάμπουρου) θα οδηγούσε από την Καλαμπάκα στην Κοζάνη.
Έπειτα ανεβαίνουμε στο ύψωμα Ντουμπέκι όπου φονεύτηκε κατά λάθος ο Βρετανός στρατιωτικός Head από αντικομουνιστές οπλίτες του χωριού Σεπτέμβρη 1944.
Μετά πάμε στον τόπο της ενέδρας, πρόποδες Σιβρί Τεπέ, όπου νωρίτερα, την 24η Ιανουαρίου 1944, τμήμα του ΕΛΑΣ φόνευσε τον Γερμανό γιατρό των SS Dr Hass, πράξη που επέφερε θανατηφόρα αντίποινα σε 17 κατοίκους του χωριού, ενώ οι υπόλοιποι υποχρεώθηκαν να οπλιστούν κατά των ανταρτών με αποτέλεσμα 24 από αυτούς να χάσουν τη ζωή τους αμυνόμενοι σε μάχη ή να εκτελεστούν κατόπιν αιχμαλωσίας των στον κατοχικό Εμφύλιο Πόλεμο που ακολούθησε αμέσως μετά. Είχαν ακολουθήσει δηώσεις γεννημάτων και πυρπολήσεις οικιών τους.
Οι προσφυγικοί αυτοί τόποι -αναφέρονται στα παλαιά, οθωμανικά τους ονόματα- θα γεμίσουν τώρα φωτοβολταϊκά.