H συζήτηση που άνοιξε για τα επικίνδυνα απόβλητα στη Δυτική Μακεδονία και η πρόταση για το αποθετήριο αμιάντου στα ΜΑΒΕ έμεινε στις καλένδες. Δυστυχώς οι τοπικισμοί και οι φόβοι για ένα χωνευτήρι επικίνδυνων υλικών από όλη την Ευρώπη σταμάτησαν και τη δημιουργία χώρου αποθέσεων αμιάντου, πού αλλού στο Ζιδάνι. Στη βιομηχανοποιημένη Δυτική Μακεδονία με τη ΔΕΗ Α.Ε. και τα ΜΑΒΕ δεν υπάρχει χώρος απόθεσης επικίνδυνων υλικών, επίσημος τουλάχιστον. Μείναμε μόνο στο μεγάλο έργο της αποκατάστασης των μεταλλείων. Ακόμα και σήμερα παρά τη μεγάλη καμπάνια και το έργο που εκπονήθηκε επί θητείας Γιάννη Σόκουτη στην Π.Ε. Κοζάνης για την αποξήλωση του αμιάντου πρωτίστως από δημόσια κτίρια, υπάρχουν ακόμη χώροι που φέρνουν αμίαντο στην Κοζάνη , ένα από τα δέκα πιο καρκινιγόνα υλικά παγκοσμίως.
Και αντί με τη μέθοδο της ειδικής αποξήλωσης που ακολουθείται από ειδικούς να μεταφέρεται ο αμίαντος για να θαφτεί με προδιαγραφές στα ΜΑΒΕ, τον εξάγουμε στη Γερμανία πληρώνοντας αδρά για την απόθεσή του. Σχήμα οξύμωρο όταν στο Ζιδάνι έχουν εξορυχτεί 70 εκ προϊόντα αμιάντου και το έργο αποκατάστασης που εκπονείται εδώ και χρόνια αφορά μόνο τα υπολείμματα από τις εξορύξεις.
Η πυρκαγιά στο δικαστικό μέγαρο της Κοζάνης έφερε πάλι στο φως το πρόβλημα. Γιατί τα δικαστήρια φέρουν αμίαντο σε διάφορους χώρους και ειδικά στο πάνω μέρος που προσβλήθηκε από την φωτιά. Με το δεδομένο ότι ο αμίαντος γίνεται απειλητικός όταν δεχθεί οποιαδήποτε ζημιά ή και απλή επεξεργασία γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι για την υγεία των υπαλλήλων και μόνο πρέπει να γίνει γρήγορη αποκατάσταση του κτιρίου. Ως γνωστόν ο αμίαντος γίνεται κίνδυνος για την υγεία όταν εισπνέονται ψηλές συγκεντρώσεις ινών για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα άτομα τα οποία εργάζονται καθημερινά με τον αμίαντο και εκτίθενται σ’ αυτόν συνεχώς μπορούν να υποστούν σοβαρές βλάβες στην υγεία τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π.Λ.» ήδη έρχεται μηχανολόγος εξειδικευμένος για τον αμίαντο κατά την εκτέλεση των εργασιών στο δικαστικό μέγαρο μετρώντας το επίπεδο αμιάντου, το οποίο φαίνεται να είναι σε καθησυχαστικά επίπεδα προς στιγμήν. Μάλιστα ο ανάδοχος του έργου, οφείλει να συνεργαστεί με τον εν λόγω ειδικό σε όλο το πέρας του έργου. Βέβαια παρότι δίνονται διαβεβαιώσεις για τις κάτω των ορίων μετρήσεις αμιάντου στην παρούσα φάση, καθώς θεωρείται ότι με την πυρκαγιά δεν απελευθερώθηκε για να είναι εισπνεόμενος, καλό είναι να ληφθούν άμεσα μέτρα. Διότι τα αποτελέσματα στην υγεία φαίνονται μετά από πολλά χρόνια.
Ι.Π.