“Η ΔΕΥΑΚ ΠΑΡΕΧΕΙ ΑΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΝΕΡΟ ΣΕ 54 ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ”

Ο διευθυντής της ΔΕΥΑΚ στο ράδιοΛόγος

Στις 22 Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα νερού. Αν και η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από λειψυδρία τα προβλήματα είναι πολλά τόσο με το δίκτυο όσο και με την κατασπατάλησή του. Με αφορμή την ημέρα αυτή μίλησε στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα ο Γιώργος Παυλίδης, διευθυντής της ΔΕΥΑ Κοζάνης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη οικονομίας του νερού και όχι κατασπατάλησής του. Επίσης, μίλησε για την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΚ και το τέλος 80% που επιβαρύνει τους λογαριασμούς, ενώ απάντησε και στα παράπονα συμπολιτών για τους “τσουχτερούς” λογαριασμούς τηλεθέρμανσης , την περίοδο του χειμώνα.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλίδης: “Η επιχείρηση μας απασχολείται και παρέχει υπηρεσίες 24 ώρες το 24ωρο αλλά με αφορμή την παγκόσμια ημέρα νερού καλό είναι να θυμηθούμε όλοι οι καταναλωτές ότι το νερό χρήζει της προστασίας μας  και είναι πολύτιμο να το σπαταλάμε. Στην επιφάνεια της γης αν και καλύπτεται 72% από νερό, λιγότερο από 3% είναι πόσιμο. Η κλιματική αλλαγή θα μας επηρεάσει τα επόμενα χρόνια περισσότερο και η Ελλάδα έχει ήδη πρόβλημα λειψυδρίας σε αρκετές περιοχές. Εμείς δεν έχουμε αλλά υπάρχουν πιέσεις στα υδάτινα συστήματα . Στην περιοχή μας, η ΔΕΥΑΚ διαχειρίζεται 54 δημοτικά διαμερίσματα. Διαχρονικά κατασκευάζει καινούρια δίκτυα και έλυσε βασικά θέματα ποσότητας και ποιότητας, παρέχοντας άριστο και ποιοτικό νερό”. Η ΔΕΥΑΚ παρέλαβε, επίσης, τα δίκτυα των πρώην δημοτικών ενοτήτων  Ελλησπόντου, Υψηλάντη, Ελίμειας και Αιανής , αντιμετωπίζοντας ποσοτικά και ποιοτικά προβλήματα, όπως την ύπαρξη χρωμίου στο νερό Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου, ανέφερε επίσης.

 

Μαθητές γράφουν για το νερό!

Το μήνυμα είναι ώστε το νερό να μη το σπαταλάμε και η ΔΕΥΑΚ ξεκίνησε για το σκοπό αυτό μια καμπάνια Πέρυσι έγινε προσπάθεια της ΔΕΥΑΚ να ευαισθητοποιηθεί ο λαός και οι μαθητές, μέσα από σειρά δράσεων Μεσόγειος SOS, όπου καταρτισμένα άτομα της ΔΕΥΑΚ και δάσκαλοι, έδωσαν στοιχεία στους 4000 μαθητές του δήμου για την προστασία του νερού. Φέτος σε συνεργασία με τη Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι μαθητές καλούνται να κάνουν αφήγημα για το νερό, με τη μορφή διαγωνισμού, που θα ολοκληρωθεί στις 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα περιβάλλοντος. Τα αφηγήματα θα εκδοθούν με δαπάνη της ΔΕΥΑΚ και το σύγγραμμα θα μοιραστεί στα σχολεία.

Όπως είπε σχετικά για την οικονομία του νερού ο κ. Παυλίδης:  “Θα πρέπει να συμβάλλουν όλοι οι πολίτες στην προστασία και την εξοικονόμηση του νερού. Θα πρέπει να εξοικονομούμε νερό, συμβάλλοντας στην προστασία του με τρία απλά βήματα : Εξοικονομούμε (ποτίζουμε νωρίς, εξοικονομούμε νερό κ.α.), προνοούμε (σωστή συντήρηση) και επαγρυπνούμε (σε περιπτώσεις διαρροής ενημερώνουμε έγκαιρα). Η εξοικονόμηση νερού συμβάλλει και στην τσέπη του καταναλωτή” σημείωσε.
Για το 80% στην τιμή του νερού

Ερωτηθείς για το ποσοστό φόρου 80% επί της τιμής του νερού και αν πρόκειται στο μέλλον να αλλάξει η εν λόγω τιμολογιακή πολιτική, ο κ. Παυλίδης απάντησε πως “είναι μια ανούσια κουβέντα, μιας και το 80% το προέβλεψε ο νόμος. Για το νερό ισχύει η έννοια της ανταποδοτικότητας . Το νερό δεν είναι εμπόρευμα αλλά έχει αξία και κόστος. Για να έρθει στη βρύση του καταναλωτή δαπανάται ενέργεια, ρεύμα, υπάρχει κόστος. Αυτό το κόστος με βάση τη νέα οδηγία της ΕΕ, που ενσωματώθηκε στη νομοθεσία, περιμένουμε μια γενική απόφαση κοστολόγησης υπηρεσιών ύδρευσης. Οι ΔΕΥΑ που είναι πιο οργανωμένες, σε σχέση με ΤΟΕΒ ή δίκτυα άρδευσης, είναι πιο κοντά στην έννοια του ανταγωνιστικού κόστους. Το επόμενο διάστημα όλοι οι φορείς θα κληθούν να παρέχουν ανταποδοτικές υπηρεσίες ” κατέληξε.
Για την τηλεθέρμανση και τις “τσουχτερές” χρεώσεις

Η τηλεθέρμανση ανταποκρίθηκε στη συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών ακόμη και στις πολικές θερμοκρασίες, απάντησε ο κ. Παυλίδης, ερωτηθείς για τα “παράπονα” των καταναλωτών με αφορμή τους λογαριασμούς της τηλεθέρμανσης. Σημείωσε, επίσης, ότι υπήρχαν κάποιοι καταναλωτές, που δεν ξεπερνούσαν στο 4% του συνόλου των πελατών της επιχείρησης, που αντιμετώπισαν προβλήματα. Αυτοί μπορούν να κάνουν αιτήσεις για να αντιμετωπιστεί η κάθε περίπτωση μεμονωμένα, αφού μπορεί να είχαν μικρή ή μεγάλη έλλειψη θερμικής ροής, κατέληξε.


Β.Σ.