Η ΜΑΤΙΝΑ ΜΟΜΤΣΙΟΥ – ΤΣΙΚΡΙΤΖΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΑΝΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΖΑΝΙΤΙΚΗ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

– Τα θέματα των αρμάτων στην παρέλαση της Κυριακής!

Μια ανάσα πριν την κορύφωση της κοζανίτικης Αποκριάς, αναμένεται με αμείωτο ενδιαφέρον το γλέντι όλων των φανών την Κυριακή της μεγάλης αποκριάς, ενώ επίσης μεγάλη είναι η προσμονή και για την παρέλαση , στην οποία δεν λείπει το σκωπτικό χιούμορ και η διάθεση των κοζανιτών για κασμέρια, σατιρίζοντας την κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά και τα τοπικά προβλήματα.

Μιλώντας στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα από τον χώρο όπου φτιάχνονται τα άρματα της κοζανίτικης Αποκριάς, η εκπρόσωπος από τον Φανό τ’ Λάκκου του Μάγγανη η Ματίνα Μόμτσιου Τσικριτζή , αναφέρθηκε στη φετινή αποκριά αλλά και στην παρέλαση και τις εκπλήξεις που περιλαμβάνει για τους επισκέπτες,  με τα άρματα που σατιρίζουν τα κακώς κείμενα της πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας. Μάλιστα η ίδια, επεσήμανε πως τα φετινά άρματα είναι πολύ εντυπωσιακά και το αποτέλεσμα είναι πολύ υψηλό αισθητικά.

Ο κόσμος, σύμφωνα με την ίδια, συμμετέχει ενεργά στην Αποκριά και θέλει κάθε χρόνο να στηρίζει τις εκδηλώσεις. “Αυτό περνάει από γενιά σε γενιά, κρατώντας την ουσία τους και αλλάζοντας ότι πρέπει. Η συμμετοχή είναι η ουσία της Κοζανίτικης Αποκριάς. Υπάρχουν και άλλες μορφές αποκριάς που είναι θέαμα, όπως σε άλλες πόλεις της Ελλάδας,. Σε εμάς, πρέπει να συμμετέχουν  αυτοί  που βρίσκονται γύρω από τον φανό. Όλοι είναι κοινωνοί στο έθιμ﨔, τόνισε χαρακτηριστικά.

Εαν μελετήσει κανείς την αποκριά, καταλαβαίνει σε όλο του το εύρος, τι θα πει η λέξη έθιμο, τόνισε η ίδια, αναφερόμενη στην ανάγκη όλων των κοζανιτών, απόδημων και μη, να γλεντήσουν το έθιμο: ” Η ανάγκη που γεννάται χρόνια πριν, μεταβιβάζεται, παραμένει στην καρδιά αυτών που το  τελούν. Όταν φτάνει εκείνη την ώρα, δεν μπορούν να μην συμμετέχουν! Έρχονται ξενιτεμένοι κοζανίτες για να συμμετέχουν στο έθιμο. Κοζανίτες από διάφορα μέρη του κόσμου  δεν μπορούν να κρατηθούν μακριά από την κοζανίτικη αποκριά”.

Όσο για το θέμα του φανού του Λάκκου για φέτος, αυτό είναι: Επισκέψιμος αμπελώνας “Η ανάπτυξη”, καλά κρασιά! “Πιστεύουμε πολύ στην ανάπτυξη, όπως μας την τάζουν”, λέει σκωπτικά. Επίσης, κάλεσε τον κόσμο να συμμετέχει σε όλους τους φανούς, λέγοντας πως “η κοζανίτικη αποκριά είναι έξω στους δρόμους, τις πλατείες . Κάτω από τον ουρανό, στην κρύα ατμόσφαιρα της νύχτας, που τη ζεσταίνει η παρουσία μας”.

Ο επικεφαλής της καλλιτεχνικής ομάδας στο Δήμο Κοζάνης, Eno Shkodrani, μιλώντας για τα άρματα, αποκάλυψε τα θέματα που θα παρουσιαστούν στην παρέλαση. Αυτά σχετίζονται με τοπικά προβλήματα, όπως την πώληση της ΔΕΗ σε …κορεάτες, που σκέφτηκε ο φανός Αλώνια, η ανάπτυξη του αμπελώνα του Λάκκου, πρωτοποριακές καλλιέργειες που θα έρθουν στην Κοζάνη, τις Χρυσές καρέκλες της Σκ’ρκας με πολιτική σάτιρα , με τον Αρίνταγα και τη θάλασσα, σάτιρα για τον Τραμπ και πολλά άλλα θέματα όπως για τον Τσίπρα ως “Τρομπέν των Φτωχών”. Όλα γραμμένα στο τοπικό ιδίωμα και ευχή όλων ο κόσμος να χαρεί την παρέλαση!

Β.Σ.

 

διαβάστε σχετικά

Ο (τ)Ρομπέν των φτωχών, ο Δήμαρχος και το κάπνισμα, άρματα της αποκριάς