ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΑΗ ΓΙΩΡΓΗ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΥΤΑ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΟΥΝ

– Σύντομα σε διαβούλευση ο νέος κανονισμός λειτουργίας των νεκροταφείων

Για τον νέο κανονισμό λειτουργίας στα κοιμητήρια αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Βαλαής, μιλώντας στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα. Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών παραδέχθηκε ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα υπαρκτό, χρόνιο και ήταν από τα πρώτα που προέκυψαν με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, η νέα δημοτική αρχή κινείται σε δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη κατεύθυνση, αφορά τα κοιμητήρια που προγραμματίζεται να εγκατασταθούν στην κοινότητας Φτελιάς, αμέσως μετά στον Κασλά. Η εν λόγω έκταση, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πολύ μεγάλη και θα λύσει μια και καλή το πρόβλημα των νεκροταφείων της πόλης και παρακείμενων κοινοτήτων. “Δεν υπάρχουν αδειοδοτημένα νεκροταφεία, σχεδόν σε όλη τη χώρα”, σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας πως στο έγγραφο που εστάλη προ ενός έτους ζητήθηκε από τους δήμους να προχωρήσουν σε αδειοδοτήσεις. Αυτό είναι δύσκολο, γιατί κανονικά πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες μελέτες (υδρολογικές, εδαφολογικές κ.ο.κ.), ως προς την καταλληλότητα του χώρου. “Οι μελέτες αυτές δεν υπήρξαν ποτέ . Μελλοντικά, ο δήμος Κοζάνης θα αποκτήσει ένα σύγχρονο νεκροταφείο, μεγάλης επιφάνειας. Από το νόμο ορίζει πως χρηματοδοτούνται τα κοιμητήρια, που είναι με ιδίους πόρους. Επειδή το κόστος ολοκλήρωσης του έργου ανέρχεται στα 13 εκ. ευρώ, για αυτό είναι δύσκολο το εγχείρημα, οικονομικά, που θα οδηγήσει σε σταδιακή ολοκλήρωση “, όπως τόνισε. Ήδη οι μελέτες ολοκληρώνονται από την ΑΝΚΟ, για το εν λόγω έργο που σχεδιάζεται.

Σε ό,τι αφορά τα παλαιά κοιμητήρια, υπάρχει ήδη κορεσμός , για αυτό και απαιτείται μια λύση. Η εν λόγω λύση που δρομολογείται για τα νέα κοιμητήρια, απαιτεί μια διετία τουλάχιστον και μετά θα πρέπει να βρεθεί τρόπος χρηματοδότησης. Στον Άγιο Γεώργιο, σήμερα, όπως παραδέχεται ο ίδιος, υπάρχει κορεσμός και προβλήματα (εδαφολογικά, ή άλλα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με την επέκταση). Όπως απάντησε, έχει επέμβει ο δήμος και προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα. Για τον χρόνο εκταφής, ενώ η νομοθεσία ορίζει την 3ετία, στον Δήμο Κοζάνης εφαρμόζεται η 5ετία.

Για τους επιτήδειους που κερδίζουν , από μάρμαρα που επανα- χρησιμοποιούνται μετά από εκταφές, ο κ. Βαλαής, απάντησε πως υπήρχε η σκέψη από πλευράς δημοτικής αρχής, τα εν λόγω μάρμαρα να χρησιμοποιούνται από άπορους συνδημότες μας. Παρόλα αυτά η εν λόγω πρόθεση αξιοποιείται σε πολύ λίγο βαθμό και πράγματι υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν σχέση εργασίας με τον δήμο και παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα.

Ακόμη, ο κ. Βαλαής, είπε πως θα πρέπει να δουν τα λειτουργικά προβλήματα των εν λόγω κοιμητηρίων, ενώ για τα νέα τόνισε πως ο νέος χώρος θα είναι περιφραγμένος και όχι προσβάσιμος από τον καθένα. “Ο κανονισμός θα προβλέπει το τέλος αφής της  καντήλας, πως θα γίνονται οι τάφοι κ.ο.κ. Όταν θα γίνει χρήση των νέων κοιμητηρίων αυτά τα φαινόμενα θα εκλείψουν”, απάντησε σχετικά. Τόνισε, ωστόσο, ότι πρόκειται για έναν χώρο κοντά στον πόλη, ανοιχτό που δεν κλείνει από πουθενά. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και ο μειωμένος προϋπολογισμός, 140.000 ευρώ, με αντίστοιχα περίπου και τα έσοδα . Δίπλα σε αυτόν τον προϋπολογισμό, υπάρχει ένας αντίστοιχου ύψους με παράνομα φαινόμενα και συμπεριφορές που δεν συνάδουν στον χώρο των κοιμητηρίων, παραδέχεται.

Ζητούμενο είναι και το πρόβλημα να βρει κανείς το μνήμα που θέλει, με στόχο να υπάρξει μια καταγραφή, αρίθμηση, ενώ θα γίνει προσπάθεια να αλλάξει και ο χώρος του οστεοφυλακίου. Μάλιστα θα γίνει προμήθεια ραφιών για το χώρο. “Η προσπάθεια θα πρέπει να δοθεί στα νέα κοιμητήρια”, λέει ο κ. Βαλαής, κλείνοντας, λέγοντας επίσης ότι θα γίνει προσπάθεια να λειτουργήσει ο υπάρχον χώρος όσο καλύτερα γίνεται. Τέλος, για το κόστος των νεκροταφείων και της οστεοφύλαξης, που είναι υψηλό, αλλά και το τέλος εκταφής, ο κ. Βαλαής απάντησε πως συνδυαστικά το εγχείρημα είναι ανταποδοτικό. Δεν καθιερώνονται τέλη για να υπάρχουν έσοδα, αλλά υπάρχουν τέλη για να καλύπτονται τα έξοδα των κοιμητηρίων. Αν βελτιωθούν οι παθογένειες, θα μπορούσε να υπάρξει διαφορετική εικόνα στα τέλη των κοιμητηρίων, σημείωσε ο κ. Βαλαής. Κατέληξε, λέγοντας πως ο νέος κανονισμός λειτουργίας των κοιμητηρίων θα δοθεί σε διαβούλευση, με στόχο να είναι δίκαιος και λειτουργικός στην υπηρεσία των πολιτών.

 


Β.Σ.