Παρουσία των πέντε βουλευτών του Νομού πραγματοποιήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο Βοΐου για το θέα των διοδίων την Πέμπτη το μεσημέρι. Ο κ. Στάθης Κωνσταντινίδης μίλησε για ένα δυσβάσταχτο βάρος που επιβάλλει η εσφαλμένη χωροθέτηση των διοδίων, η οποία απομονώνει το Βόιο από το νομό και τον χωρίζει στη μέση. «Επιχειρήσαμε την ανατροπή αλλά όπως είχαν διαμορφωθεί οι συμβατικές συνθήκες κατέστη ανέφικτο να αλλάξει η χωροθέτηση .Επιδιώκουμε την άμβλυνση των επιπτώσεων. Η παράπλευρη οδός πρέπει να είναι μια ασφαλής επιλογή». Έδωσε επίσης συγχαρητήρια στο δήμο για τη σχολή με τους πυροσβέστες που μακάρι να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα. Εμάς δεν μας εγγίζει κανένας ανταγωνισμός».

Το βέλτιστο θα ήταν η μη λειτουργία των διοδίων σημείωσε η κα Βίκυ Βρυζίδου, αλλά μια ρεαλιστική λύση μπορεί να βρεθεί σε μια ενδιάμεση βαθμίδα. «Ζητάμε με κοινά αιτήματα μέχρι να γίνει η αναλογική κατανομή να μην υπάρχουν διόδια και να βελτιωθεί ο παράπλευρος δρόμος».

Για τα πολυποίκιλα σχόλια που έχουν ακουστεί μετά τις κοινές αναρτήσεις του Μιχάλη Παπαδόπουλου και του κ. Χρήστου Ζευκλή για τα διόδια, ο βουλευτής τόνισε ότι «το 2014 θεσμοθετήσαμε, έγινε η χωροθέτηση μετά τον Αλιάκμονα. Το 2018 γίνεται μια παράτυπη ως και παράνομη μεταφορά του χώρου των διοδίων. Κάποιοι από τους δημοτικούς συμβούλους ήταν τότε και περιφερειακοί σύμβουλοι. Ο κ. Σπρίντζης είπε ότι η περιφέρεια δεν έχει αντίρρηση. Η αλλαγή της χωροθέτησης έγινε με συμφωνία της προηγούμενης περιφερειακής αρχής. Εν κρυπτώ έγινε η παραχώρηση, όπως είπε και κανένας από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν μίλησε για την μετακίνηση του χώρου των διοδίων. Κανείς δεν λέει γιατί έγινε αυτή η παράτυπη ,αλλαγή της χωροθέτηση και γιατί δεν σταμάτησε η κατασκευή τους. Μέχρι τις εκλογές δεν είχε αρχίσει η κατασκευή τους, δεν είχε πέσει η φτυαριά. Η συνάντηση στο υπουργείο έγινε για να εξηγηθεί ότι έγινε παράτυπα η μετακίνηση χωρίς τοπική γνώμη δήμου και περιφέρειας επίσημα. «Η υπόσχεση ήταν ότι τα διόδια δεν θα κατασκευαστούν και τελικά τα διόδια κατασκευάστηκαν. Η δέσμευση που πήραμε δεν υλοποιήθηκε. Τα διόδια γίνονται όταν χωροθετούνται και γίνεται η διαγωνιστική διαδικασία». Το Υπουργείο πρέπει άμεσα να εφαρμόσει το αναλογικό σύστημα και μέχρι τότε να υπάρχει ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών και η βελτίωση και επαναχάραξη το δρόμου πρότεινε ως λύση.

Ο Γιώργος Αμανατίδης τόνισε ξεκάθαρα ότι δεν μπορούσαν να σταματήσουν τα διόδια τον Ιούλιο, αφού ήδη υπήρχαν αποφάσεις και ανάδοχοι. Πρότεινε να πληρώνει κανείς στην είσοδο των διοδίων και στην έξοδο να πιστώνεται η διαφορά(έκδοση πιστωτικού τιμολογίου). Μόλις βγει η υπουργική απόφαση λειτουργίας των διοδίων να μπει στο σύστημα απαλλαγής και το Βόιο και όποτε εγκατασταθεί το αναλογικό σύστημα, το Βόιο να ακολουθήσει το γενικό κανόνα. «Δεν μπορεί να μην εφαρμόζεται στο δήμο Βοίου και να εφαρμόζεται σε διπλανούς όπως Φλώρινας και Πρεσπών.

Η Καλλιόπη Βέττα αναφέρθηκε σε ένα άδικο μέτρο που επιβαρύνει την περιοχή ζητώντας ανταποδοτικότητα μέτρων, ίσως και κάρτα για τους κατοίκους.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Χρήστος Ζευκλής: Ελεύθερη πρόσβαση τους κατοίκους του δήμου Βοΐου μέχρι να ισχύουν τα αναλογικά διόδια, παρεμβάσεις στο παλιό δίκτυο – Τίθενται θέματα ισονομίας, ισοπολιτείας και ασφάλειας

Οι θέσεις της αντιπολίτευσης στο θέμα των διοδίων τα Σιάτιστας – Δημήτρης Κοσμίδης: Μετά από 18 μήνες δεν έχει γίνει τίποτα, από τις 38-40 θέσεις εργασίας μόνο 8 ήταν από το Βόιο