Πάνω από 2.000 στρέμματα δημοτικής γης παραχωρούνται σε εταιρίες μετά από ανάλογη εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του δήμου Κοζάνης για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων με εκμίθωση. Πρόκειται για πάρκα στις δημοτικές ενότητες των Αλωνακίων , του Μαυροδεντρίου, στα Σιδερά και Λιβερά.

Από τα εννιά μέλη της επιτροπής κατά ψήφισε σε όλα ο Κώστας Δεσποτίδης λέγοντας ότι «αυτή τη στιγμή δεν έχουμε εικόνα πόσες εγκαταστάσεις ΑΠΕ αντέχει το περιβάλλον της περιοχής μας. Αυτή τη τακτική της σαλαμοποίησης με την έγκριση κάθε φορά και μιας μεμονωμένης εγκατάστασης χωρίς, ως Δήμος και Περιφέρεια, να έχουμε την δυνατότητα να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα της ποσότητας και το μέγεθος των εγκαταστάσεων ΑΠΕ που αντέχει κάθε Δημοτική Ενότητα, πρέπει να σταματήσει!»

Μάλιστα προτείνει στο Δ.Σ. μια σειρά μέτρων όπως η χαρτογράφηση όλων των εκτάσεων οι οποίες έχουν εκμισθωθεί ή πρόκειται να εκμισθωθούν , η εκπόνηση μελέτης σε συνεργασία με τη ΡΑΕ για τη φέρουσα ικανότητα και τον κορεσμό της περιοχής, η εκπόνηση Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων για όλες τις Δ.Ε. του Δήμου και τον καθορισμό χρήσεων γης, η προτεραιότητα σε Ενεργειακές Κοινότητες του Δήμου και των Δ.Ε. με την συμμετοχή των κατοίκων.

Η κα Κουϊμτζίδου Ελπίδα επίσης ψήφισε κατά στα φωτοβολταϊκά πάρκα στο Μαυροδέντρι, ενώ έδωσε θετική ψήφο για τα πάρκα σε Αλωνάκια , Σιδερά και Λιβερά. Ο Γιώργος Φτάκας και ο Μίλτος Μαγγιρίδης ψήφισαν λευκό στα φωτοβολταϊκά πάρκα σε Σιδερά και Λιβερά διότι δεν υπάρχει καμία σαφής αναφορά της εταιρείας για τα ανταποδοτικά οφέλη στην τοπική κοινωνία. Σε κάθε περίπτωση σε πάνω από 22 ανάλογα θέματα η 9μελής επιτροπή ήταν θετική.

Αν δούμε και την τελευταία απόφαση της οικονομικής επιτροπής για παραχώρηση δημοτικών εκτάσεων με 25 ευρώ το στρέμμα συνειδητοποιούμε ότι κάνουμε αφεντικά στον τόπο μας εταιρίες προσφέροντας σε τιμές εξευτελιστικές τη γη μας.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

 

Με 25 ευρώ το στρέμμα παραχωρούνται δημοτικές εκτάσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων στα Κοίλα, το Μαυροδέντρι και τα Σιδερά