ΕΝΤΟΝΕΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Για την εξέλιξη του καιρού τις ερχόμενες ημέρες αλλά και τυχόν προβλήματα που προέκυψαν στην περιοχή από το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα τις τελευταίες ημέρες, μίλησε στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Πρόδρομος Ασλανίδη.

Η Ε.Μ.Υ κάνει λόγω για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που βρίσκονται σε εξέλιξη από χθες. Όπως τόνισε ο ίδιος χαρακτηριστικά: “Ήδη βρίσκεται σε ισχύ το έκτακτο δελτίο καιρού που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία  και μάλιστα αναβάθμισε την κατηγορία κινδύνου σε επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βρισκόμαστε σε επιφυλακή γιατί περιμένουμε έντονα καιρικά φαινόμενα με σημαντικές επιπτώσεις στη ζωή και την καθημερινότητα των κατοίκων”.

Ήδη αυτή τη στιγμή στη Δυτική Μακεδονία τα χαρακτηριστικά του καιρού είναι με βροχές και καταιγίδες , τα οποία θα συνεχιστούν μέχρι και αργά το βράδυ της Παρασκευής. Σταδιακά, από το πρωί του Σαββάτου τα φαινόμενα θα περιοριστούν και θα μείνει άστατος ο καιρός κατά τη διάρκεια του Σαββάτου. Ωστόσο χρειάζεται προσοχή γιατί κατά τόπους μπορεί να υπάρξουν έντονα φαινόμενα. Ωστόσο δεν φαίνεται το Σάββατο να υπάρξουν αυξημένα ποσοστά βροχής.

Ωστόσο για την Παρασκευή χρειάζεται προσοχή για την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας , μιας και τις μεσημβρινές ή τις απογευματινές ώρες τα φαινόμενα μπορεί να είναι ισχυρά.  Μικρή βελτίωση παρουσιάζει ο καιρός την Κυριακή, με τη θερμοκρασία να φτάνει τους 13 βαθμούς Κελσίου, ενώ προσοχή χρειάζεται από το πρωί της Δευτέρας καθώς ενισχύονται οι βοριάδες κυρίως μεσημβρινές ώρες, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία να σημειώσει σημαντική πτώση. Ο υδράργυρος δεν θα ξεπεράσει τους 5 βαθμούς , ενώ η ελάχιστη θα πέσει και κάτω από το μηδέν. Η πιθανότητα να σημειωθεί παγετός το βράδυ της Δευτέρας, είναι μεγάλη. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν αναφορές για προβλήματα στην περιοχή, ενώ υπήρξαν κάποια μικροπροβλήματα στο οδικό δίκτυο, τα οποία ωστόσο αντιμετωπίζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες, απάντησε ο ίδιος.

Για τον κυκλώνα Ζήνων ,ο ίδιος τόνισε πως δεν φαίνεται να επηρεάζεται η Δυτική Μακεδονία, αλλά χρειάζεται προσοχή προς το βράδυ της Δευτέρας, γιατί θα υπάρξει κατακόρυφη πτώση θερμοκρασίας κάτω από το μηδέν. Η συνολική εικόνα για τη χώρα, φαίνεται πως έχει πολύ μεγάλες επιπτώσεις στη χώρα, κάτι που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη από τους φορείς, σημειώνει ο ίδιος. “Ο πολίτης πρέπει να μάθει να λαμβάνει αυτές τις προειδοποιήσεις σοβαρά υπόψη του, γιατί έχουν σημαντικές επιπτώσεις, σε ανθρώπινες απώλειες και μεγάλες καταστροφές”, είπε με νόημα.

Η Δυτική Μακεδονία είναι προετοιμασμένη για τέτοια φαινόμενα, απάντησε ο κ. Ασλανίδης, λέγοντας πως υπάρχει κινητοποίηση των υπηρεσιών όταν χρειάζεται, ωστόσο πρέπει να δοθεί έμφαση στα αντιπλημμυρικά έργα, που θα θωρακίσουν την περιοχή από τις καταστροφές. Αυτό, ωστόσο, είναι πολιτικό κομμάτι και θέμα ανάλογου προληπτικού σχεδιασμού, απάντησε σχετικά.

Οι οδηγοί θα πρέπει να μετακινούνται με προσοχή στο οδικό δίκτυο, κατέληξε και αν μπορούν κάποιες μετακινήσεις να αποφευχθούν για σήμερα, καλό θα είναι να το πράξουν, μιας και τα μέτρα αυτοπροστασίας είναι αναγκαία.

Β.Σ.