ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

  • Πρόταση Παναγιώτη Πλακεντά για να ενταχθούν τα τοπικά δημοψηφίσματα στο Σύνταγμα

Διαβούλευση με θέμα την προγραμματιζόμενη Αναθεώρηση του Συντάγματος πραγματοποιεί από το πρωί στην Κοζάνη η «Επιτροπή Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση», σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας  Η συζήτηση γίνεται ως τις 14:00, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας (Δημοκρατίας, 27, Κοζάνη).
Οι ενδιαφερόμενοι κοινωνικοί φορείς (Τοπικής Αυτοδιοίκηση, εμπορικοί σύλλογοι, επιμελητήρια, εργατικά κέντρα κ.α.), επιστημονικοί φορείς (δικηγορικοί σύλλογοι, ιατρικοί σύλλογοι, τεχνικό Επιμελητήριο, πανεπιστήμιο κ.α.), οι εκπρόσωποι τυπικών η άτυπων συλλογικοτήτων, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης, συνεισφέρουν με προτάσεις  στο διάλογο που έχει ανοίξει, με τη συμμετοχή μελών της Επιτροπής Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Την ενίσχυση της πρόθεση της κυβέρνησης δια στόματος πρωθυπουργού, για τα νερά και την ενέργεια να έχουν δημόσιο χαρακτήρα, πρότεινε από την πλευρά του να ενταχθεί στη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κοζάνης Παναγιώτης Πλακεντάς. Ο ίδιος, πρότεινε επίσης , μέσα από μια σειρά που θα προβλέπεται από το σύνταγμα, να μπορούν να θεσμοθετούνται τοπικά δημοψηφίσματα , σε επίπεδο περιφέρειας ή ακόμη και μεμονωμένων δήμων . Τα δημοψηφίσματα αυτά, όπως τόνισε ο ίδιος, θα δίνουν τη δυνατότητα μέσα από αποφάσεις συλλογικών οργάνων, στην τοπική κοινωνία να αποφασίζει για θέματα που θα απασχολούν την κάθε περιοχή. “Η διαδικασία αυτή ανοίγει ακόμη περισσότερο τη δράση της φωνής της κοινωνίας, να φτάνει στα όργανα και μέσα από δημοψηφίσματα που θα είναι καλά οργανωμένα, με τις ασφαλιστικές δικλείδες που θα έχει μια εκλογική διαδικασία, να καταγράφονται”, τόνισε ο ίδιος.

Όπως τόνισε από την πλευρά του ο Τάσος Τζήκας, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδος και πρόεδρος της ΔΕΘ Helexpo. Η επιτροπή δεν καταθέτει απόψεις, αλλά καλύπτει διακομματικά την κοινωνία, χωρίς να εκπροσωπεί πολιτικές απόψεις, εκπροσωπώντας όλους τους κλάδους, το πανεπιστήμιο, την αγορά, προσπαθώντας μέσα από το διάλογο να κάνουμε την κοινωνία κοινωνό για τη μεγάλη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση.
Εκτός από τις συζητήσεις ανά την Ελλάδα, μπορεί κανείς να καταθέσει τις απόψεις του στην ειδική πλατφόρμα . Η Δυτική Μακεδονία προτείνει, από την πλευρά της, η ενέργεια και τα νερά να ενταχθούν στο Σύνταγμα ως δημόσια αγαθά, πρόταση που κατατέθηκε και από άλλες περιοχές. Αρχές Σεπτέμβρη η δουλειά αυτή συγκέντρωσης προτάσεων, θα κατατεθεί στον πρωθυπουργό.
Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση – διαβούλευση, απαιτείται μεγάλη συμμετοχή, με τους έλληνας να μην είναι τόσο συνηθισμένη σε συμμετοχικές διαδικασίες διαβούλευσης, με τον κ. Τζήκα να τονίζει πως οι έλληνες δεν είναι συνηθισμένοι στο διάλογο…

Η συζήτηση αναπτύχθηκε γύρω από τους προτεινόμενους άξονες της αναθεώρησης:

  • Θεσμική ανασυγκρότηση του κράτους και η νέα αρχιτεκτονική του πολιτεύματος
    • Ενίσχυση θεσμών διαφάνειας, λογοδοσίας και συμμετοχής των πολιτών
    • Σχέση κράτους εκκλησιάς
    • Ενίσχυση του κράτους δικαίου και ατομικών ελευθερίων
    • Συλλογικές ελευθερίες και κοινωνικά δικαιώματα
    • Κοινά, δημόσιος χώρος, πολιτισμός

Δείτε το site της Επιτροπής, το οποίο είναι ήδη συνδεδεμένο με την πλατφόρμα ηλεκτρονικής διαβούλευσης : http://www.syntagma-dialogos.gov.gr/


Β.Σ.