Η ρίγανη αποτελεί ένα ποώδες, πολυετές φυτό που ευδοκιμεί στην Μεσόγειο και στην Κεντρική Ασία. Η Ελληνική Ρίγανη θεωρείται από τις καλύτερες ποικιλίες στον κόσμο. Αναπτύσσεται σε αλκαλικά εδάφη (PH 6-9) και έχει την προσαρμοστική ικανότητα να αναπτύσσεται ακόμα και σε εδάφη πετρώδη και ξερικά. Η συλλογή της γίνεται κατά την ανθοφορία του φυτού, και στη συνέχεια αποξεραίνεται και κοσκινίζεται. Η ρίγανη χρησιμοποιείται ως καρύκευμα αλλά και ως αφέψημα χάρη στο εξαιρετικό άρωμα της.

Περιέχει πλήθος αιθέριων ελαίων όπως η θυμόλη, και η καρβακρόλη, ουρσολικό οξύ, νισίνη, β-καροτίνη, σίδηρο και αποτελεί πλούσια πηγή φυτικών ινών. Τα παραπάνω συστατικά της τις δίνουν πέρα από τις αρωματικές της ιδιότητες, και ιδιότητες ευεργετικές   για τον ανθρώπινο οργανισμό:

  • Έχει έντονη αντιμικροβιακή δράση1,2 ακόμα και σε παθογόνα μικρόβια όπως το Salmonella Enteritidis3,4 και το Escherichia coli4
  • Έντονη αντιμυκητιακή δράση5 και μάλιστα απέναντι σε μύκητες που προκαλούν παθογένεια6
  • Έχει έντονες αντιοξειδωτικές ιδιότητες με αποτέλεσμα να παίζει προστατευτικό ρόλο απέναντι σε πολλές μορφές καρκίνου7, όπως καρκίνο του μαστού8, καρκίνο του παχέος εντέρου9 και καρκίνο του πνεύμονα10.
  • Έχει προστατευτική δράση απέναντι στη Νόσο Alzheimer11,12
  • Βοηθά στη διατήρηση της καλής λειτουργίας του προστάτη13
  • Αποτελεί πηγή σιδήρου και έτσι μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη σιδηροπενικής αναιμίας σε ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού
  • Η β-καροτίνη είναι μια πρόδρομη μορφή της βιταμίνης Α (προ-βιταμίνη Α) την οποία ο ανθρώπινος οργανισμός τη μετατρέπει σε βιταμίνη Α. Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για τη νυχτερινή όραση, τη σωστή σύνθεση των οστών και έχει αντιοξειδωτική δράση
  • Περιέχει φυτικές ίνες που συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του εντέρου.
  •  

Υπάρχουν και έμμεσα οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό με τη χρήση της ρίγανης. Η ρίγανη ως μυρωδικό δίνει γεύση στα τρόφιμα. Με την χρήση λοιπόν της ρίγανης αποφεύγεται η κατάχρηση αλατιού, άρα και η υπερκατανάλωση νατρίου (συστατικό του αλατιού), η οποία μακροπρόθεσμα μπορεί να δημιουργήσει  προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό, όπως υπέρταση και αρτηριοσκλήρυνση.

Δεν πρέπει να αμεληθεί και η παρουσία της νισίνης σην ρίγανη, η οποία αποτελεί ένα φυσικό συντηρητικό των τροφίμων. Η ιδιότητα αυτή της νισίνης σε συνδυασμό με  την αντιμικροβιακή και την αντιμυκητιακή δράση των υπολοίπων συστατικών της ρίγανης, καθιστούν τη χρήση του μυρωδικού αυτού ως ένα βραχυπρόθεσμο τρόπο συντήρησης των τροφίμων.

Είναι φανερό λοιπόν ότι η ρίγανη πέρα από ένα εξαιρετικό μυρωδικό που δίνει γεύση στα φαγητά, αποτελεί και ένα σύμμαχο για την καλή υγεία του ανθρώπινου οργανισμού

Παπασπανός Νίκος

Κλινικός Διαιτολόγος

www.diettips.gr

Βιβλιογραφία

2)   Desai MA, Soni KA, Nannapaneni R, Schilling MW, Silva JL Reduction of Listeria monocytogenes in raw catfish fillets by essential oils and phenolic constituent carvacrol.. J Food Sci. 2012 Sep;77(9):M516-22. doi: 10.1111/j.1750-3841.2012.02859.x. Epub 2012 Aug 17.

3)   Govaris A, Solomakos N, Pexara A, Chatzopoulou PS

The antimicrobial effect of oregano essential oil, nisin and their combination against Salmonella Enteritidis in minced sheep meat during refrigerated storage. Int J Food Microbiol. 2010 Feb 28;137(2-3):175-80. doi: 10.1016/j.ijfoodmicro.2009.12.017. Epub 2009 Dec 24.

5)   Portillo-Ruiz MC, Sánchez RA, Ramos SV, Muñoz JV, Nevárez-Moorillón GV. Antifungal effect of Mexican oregano (Lippia berlandieri Schauer) essential oil on a wheat flour-based medium. J Food Sci. 2012 Aug;77(8):M441-5. doi: 10.1111/j.1750-3841.2012.02821.x.

6)   Vale-Silva L, Silva MJ, Oliveira D, Gonçalves MJ, Cavaleiro C, Salgueiro L, Pinto E. Correlation of the chemical composition of essential oils from Origanum vulgare subsp. virens with their in vitro activity against pathogenic yeasts and filamentous fungi. J Med Microbiol. 2012 Feb;61(Pt 2):252-60. doi: 10.1099/jmm.0.036988-0. Epub 2011 Oct 20.

7)   Bostancıoğlu RB, Kürkçüoğlu M, Başer KH, Koparal AT. Assessment of anti-angiogenic and anti-tumoral potentials of Origanum onites L. essential oil. Food Chem Toxicol. 2012 Jun;50(6):2002-8. doi: 10.1016/j.fct.2012.03.074. Epub 2012 Apr 3

8)   Arunasree KM. Phytomedicine. Anti-proliferative effects of carvacrol on a human metastatic breast cancer. Cell line. MDA-MB 231.. 2010 Jul;17(8-9):581-8. doi: 10.1016/j.phymed.2009.12.008. Epub 2010 Jan 22.

10)    Koparal AT, Zeytinoglu M. Effects of Carvacrol on a Human Non-Small Cell Lung Cancer (NSCLC) Cell Line, A549. Cytotechnology. 2003 Nov;43(1-3):149-54. doi: 10.1023/B: CYTO.0000039917.60348.45

11)    Heo HJ, Cho HY, Hong B, Kim HK, Heo TR, Kim EK, Kim SK, Kim CJ, Shin DH. Ursolic acid of Origanum majorana L. reduces Abeta-induced oxidative injury. Mol Cells. 2002 Feb 28;13(1):5-11

12)    Chung YK, Heo HJ, Kim EK, Kim HK, Huh TL, Lim Y, Kim SK, Shin DH. Inhibitory effect of ursolic acid purified from Origanum majorana L on the acetylcholinesterase. Mol Cells. 2001 Apr 30;11(2):137-43.

13)    Park KR, Nam D, Yun HM, Lee SG, Jang HJ, Sethi G, Cho SK, Ahn KS. β-Caryophyllene oxide inhibits growth and induces apoptosis through the suppression of PI3K/AKT/mTOR/S6K1 pathways and ROS-mediated MAPKs activation. Cancer Lett. 2011 Dec 22;312(2):178-88. doi: 10.1016/j.canlet.2011.08.001. Epub 2011 Aug 26