ΥΨΗΛΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΩΝ ΣΕ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

– Το φαινόμενο θα ενταθεί τις επόμενες δύο ημέρες

Η αφρικανική σκόνη έχει κάνει την εμφάνισή της στην περιοχή, με αποτέλεσμα από το πρωί της Δευτέρας η ατμόσφαιρα να είναι θολή , ιδίως στο ενεργειακό λεκανοπέδιο. Τα αυτοκίνητα ήταν γεμάτα σκόνη το πρωί και σύμφωνα με τους ειδικούς το φαινόμενο θα ενταθεί στην περιοχή τις επόμενες δύο ημέρες. Ως τότε οι μετρήσεις δείχνουν υπερβάσεις των ορίων στη ρύπανση.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις μετρήσεις του Κέντρου Περιβάλλοντος, στις 11.00 το πρωί της Δευτέρας, ο σταθμός του οικισμού έδειχνε δείκτη ρύπανσης 10/10, στην Πτολεμαΐδα 5/10, σε Ποντοκώμη, Καρυοχώρι και Φιλώτα 4/10 και από 3/10 (Κοζάνη, Φλώρινα, Ανάργυροι κ.α.).

Όπως τόνισε μιλώντας στον “Π.Λ.” ο υπεύθυνος του Εργαστηρίου Μέτρησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του Κέντρου Περιβάλλοντος Βασίλης Ευαγγελόπουλος , πρόκειται για σημαντική μεταφορά αφρικανικής σκόνης , με το φαινόμενο να εντείνεται κυρίως στους σταθμούς εντός του ενεργειακού λεκανοπεδίου, στους σταθμούς και τα ορυχεία της ΔΕΗ. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το φαινόμενο θα ενταθεί στην περιοχή τις επόμενες δύο ημέρες και αναμένεται να σταματήσει εντελώς από την Παρασκευή.

Παρόλα αυτά οι ωριαίες τιμές σε σταθμούς όπως της Ποντοκώμης και της Πτολεμαΐδας ξεπερνούσαν τη Δευτέρα το ημερήσιο όριο των 50 μικρογραμμαρίων, ενώ στους υπόλοιπους ήταν εκεί κοντά. Σε μεγαλύτερη ένταση είναι το φαινόμενο σε Οικισμό, Πτολεμαΐδα και Ποντοκώμη, σύμφωνα με τις μετρήσεις.

Β.Σ.