ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Γ.Γ. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΩΣΤΑ ΠΟΥΛΑΚΗ – ΤΙ ΑΠΑΝΤΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ, ΤΟ ΒΕΛΒΕΝΤΟ & ΤΙΣ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ Τ.Α.

Εφ’ όλης της ύλης ήταν η συνέντευξη του Γ.Γ. του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Κώστα Πουλάκη, που έγινε την Πέμπτη 27 Απριλίου, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας . Προηγήθηκε συνάντηση με τον δήμαρχο Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη  αλλά και με τους δημάρχους Δυτικής Μακεδονίας στην ΠΕΔ. Ο κ. Πουλάκης μίλησε για τις αλλαγές που θα υπάρξουν στην Τ.Α. με το νέο νομοσχέδιο, ενώ υπερασπίστηκε την απλή αναλογική για τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση α’ και β΄ βαθμού, λέγοντας ότι είναι μια από τις “σφραγίδες” που θέλει να βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικότερα, ο κ. Πουλάκης αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση και το πολυνομοσχέδιο , αναδεικνύοντας τα μεγάλα προβλήματα που έχει ο θεσμός, που δεν τα έλυσε ο Καλλικράτης το 2010 και μάλιστα τα επιδείνωσε. “Αποφασίσαμε ως κυβέρνηση να λύσουμε ριζοσπαστικά το θέμα της τοπικής αυτοδιοίκησης , ανοίγοντάς το με μια διαδικασία ουσίας. Να υπάρχει άρθρο ψηφισμένο στη Βουλή, που να λέει ότι θα δημιουργηθεί η επιτροπή, με θεσμικούς φορείς, εργαζομένους να συμμετέχουν. Κάναμε μια δουλειά που κράτησε αρκετά και καταθέσαμε τις προτάσεις μας, καταγράφοντας αντιρρήσεις και παραλείψεις. Στόχος μέσα σε 2-3 μήνες να έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε ένα νομοσχέδιο, με βασική αρχή τη δημοκρατία, τη συμμετοχή των πολιτών , τη διαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών, τον κοινωνικό και αναπτυξιακό ρόλο που πρέπει να ξαναπάρει η αυτοδιοίκηση. Πρέπει να μεταλλάξουμε το σύστημα και να κάνουμε ένα σύστημα ώστε οι πολίτες να επεξεργάζονται μόνοι τα ζητήματά τους”.

 
Για τις αλλαγές στο χωροταξικό και το Βελβεντό

Ερωτηθείς ειδικότερα για την περίπτωση του Βελβεντού που επιθυμεί ανεξαρτησία , αν τελικά εμπίπτει στις ακραίες περιπτώσεις που ο ίδιος είπε ότι θα αλλάξουν μετά το νομοσχέδιο, ο κ. Πουλάκης απάντησε σχετικά στον “Π.Λ.” πως “και να ήταν μια “ακραία” περίπτωση το Βελβεντό , δεν θα το έλεγα εδώ , δεν θα το έλεγα ποτέ. Το χωροταξικό έβαλε τη σφραγίδα του με τον Καποδίστρια και τον Καλλικράτη. Όλη η Ελλάδα τσακωνόταν , υπήρξαν πιέσεις και κανείς δεν αντιλήφθηκε ότι ο Καλλικράτης περνούσε ένα αντιδημοκρατικό πλαίσιο δημοκρατίας της Τ.Α. Εμείς στις συνθήκες που ζούμε, χρειάζεται να κάνουμε μια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση με δημοκρατικά στοιχεία. Δεν θα ανοίξουμε χωροταξικό, δεν θα ξύσουμε μια πληγή, αλλά όταν σχεδιαστεί η λειτουργία μας ΤΑ που θα έχει στο επίκεντρο την εξυπηρέτηση του πολίτη, τότε ακραίες και ελάχιστες περιπτώσεις θα αντιμετωπιστούν ως ρύθμιση. Θα είναι τόσο ακραίες περιπτώσεις που η επιχειρηματολογία τους για τα νέα διοικητικά όρια των δήμων, θα πρέπει να είναι τόσο ισχυρή, ώστε να μην προκαλέσει ντόμινο σε όλη την Ελλάδα, μιας και το 80% της χώρας έχει πρόβλημα με το χωροταξικό”.

 

Για την απλή αναλογική

Ακόμη, ο ίδιος επανέλαβε ότι η απλή αναλογική είναι μια από τις “σφραγίδες” που θέλει να βάλει η κυβέρνηση, λέγοντας πως θα αφορά την περιφέρεια και τους δήμους. Για τις εθνικές εκλογές αυτό δεν μπορεί να γίνει, ξεκαθάρισε, γιατί υπάρχει συνταγματική δέσμευση. Ακόμη, τόνισε πως ήταΝ λάθος να γίνουν το 2014 οι εκλογές στους δήμους και οι ευρωεκλογές μαζί, χαρακτηρίζοντας την τότε συγκυρία ως “ατύχημα”, και σημειώνοντας πως πρέπει να ξεχωρίσουν στο μέλλον.

“Ο κάθε δημοκράτης θέλει να βάλει τη σφραγίδα του στην 5ετία της διοίκησής του, όπως και η κυβέρνηση θέλει να βάλει τη δική της σφραγίδα και η απλή αναλογική είναι μια από αυτές τις σφραγίδες. Συζητάμε, αλλά έχουμε ισχυρά επιχειρήματα και θέλουμε να επισφραγιστεί”, σημείωσε χαρακτηριστικά. Διευκρίνισε, δε πως από τη στιγμή που θα μεταρρυθμιστεί η αλλαγή, οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική.

Β.Σ.

Διαβάστε επίσης

Πουλάκης -ΣΥΡΙΖΑ: «Κάναμε λάθος το 2014 όταν αποσύραμε στις εκλογές την κομματική στήριξη στον Καρυπίδη»