Η ΑΠΕΙΛΗ, ΤΗΣ ΑΡΤΕΜΗΣ ΜΟΥΣΤΑΚΛΙΔΟΥ ΣΕ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΛΕΟΝΤΑΡΗ

– Πρεμιέρα το Σάββατο 25 Μαρτίου στην Αίθουσα Τέχνης

Η Απειλή της Άρτεμης Μουστακλίδου σε σκηνοθεσία Γιάννη Λεοντάρη, μια παράσταση που αναφέρεται στο προσφυγικό , την ξενοφοβία, τον ρατσισμό αλλά και την αποξένωση των ημερών μας, κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 25 Μαρτίου στην Αίθουσα Τέχνης, από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης.

To ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης ανεβάζει τη βραβευμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού —Α’ Κρατικό Βραβείο Θεατρικού έργου για νέους συγγραφείς— παράδοξη κωμωδία Η Απειλή της Άρτεμης Μουστακλίδου σε σκηνοθεσία του Γιάννη Λεοντάρη.

Όπως είπε ο ίδιος ο σκηνοθέτης μιλώντας στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα: “Πρόκειται για μια παράδοξη κωμωδία . Ένα εξαιρετικό κείμενο, σε μια εποχή που το νεοελληνικό θέατρο έχει ανάγκη από νέα κείμενα και νέους συγγραφείς. Το κείμενο ήρθε στα χέρια μου προ δύο χρόνων και διαβάζοντάς το ενθουσιάστηκα τόσο από την ποιότητα της γραφής όσο και από το θέμα αλλά και από το ύφος.

Η θεματική του έργου θίγει το  ζήτημα της ξενοφοβίας, πολυδιάστατα. Είναι ένα έργο με πολύ έντονο το κωμικό στοιχείο και όπως τόνισε ο κ. Λεοντάρης: “Είναι παράδοξο ένα τόσο σκληρό θέμα να το βλέπει κανείς μέσα από μια κωμική ματιά. Έχει κρατήσει με άριστο τρόπο η συγγραφέας της ισορροπίες και αυτό κάνει το έργο αποτελεσματικό”.

Το δραματουργικό κομμάτι του έργου, όπως τόνισε αφορά  “ένα σύγχρονο ζευγάρι σε διαμέρισμα μεγαλούπολης, το μόνο που κάνει είναι να βλέπει τηλεόραση. Η γυναίκα έχει πολύ καιρό να βγει από το σπίτι. Αυτό που αλλάζει τη ζωή τους είναι κάποιοι ήχοι, από τους οποίους συμπεραίνουν ότι κάποιοι μετακόμισαν στο διαμέρισμα δίπλα. Τρομοκρατούνται , αφού κύριο στοιχείο απέναντι στην επιθετικότητά τους στους άλλους, είναι ο φόβος. Το ζευγάρι ταμπουρώνεται στο διαμέρισμα και εκεί αναδεικνύονται τα κωμικά στοιχεία, το θέατρο του παραλόγου. Φοβούμενοι το έξω , το διαφορετικό, το άλλο,. Νοιώθουν περικυκλωμένοι από έναν αόρατο εχθρό. Μάλλον οι γείτονες θα είχαν ανάγκη από τη βοήθειά τους, βοήθεια που δεν την πήραν ποτέ”.

Το δεύτερο επίπεδο του έργου, προσπαθεί να κάνει ανατομία εγκλεισμού των ανθρώπων της σύγχρονης μεγαλούπολης από τον εγκλεισμό τους στο σπίτι και την εξάρτισή τους από την τηλεόραση.

Ο σκηνοθέτης του έργου δεν παρέλειψε να αναφερθεί με τα καλύτερα λόγια για το θεατρόφιλο κοινό της Κοζάνης, ενώ αναφέρθηκε και στη σκηνογραφία της παράστασης, λέγοντας πως αυτή στηρίζεται στη παρουσία σωσιβίων που παραχώρησε ο δήμος της Μυτιλήνης ειδικά για την παράσταση. Πρόκειται για σωσίβια προσφύγων που τα χρησιμοποίησαν την τελευταία διετία , από πρόσφυγες που έψαχναν μια καλύτερη ζωή. Τα σωσίβια αποτελούν την περίμετρο του διαμερίσματος, χτίζοντας τους τοίχους του.
Τα σωσίβια προκαλούν συγκίνηση στο θεατή, ενώ η τοποθέτησή τους προκάλεσε συγκίνηση στους συντελεστές τους.

Τέλος, ο κ. Λεοντάρης ευχαρίστησε ιδιαίτερα το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης για την πρόσκληση να ανέβει η συγκεκριμένη παράσταση, λέγοντας πως “η πολιτική του ΔΗΠΕΘΕ τα τελευταία χρόνια είναι προς την υπεράσπιση της διαφορετικότητας και της εξοικείωσης μας με τον άλλον”, όπως κατέληξε.

Ταυτότητα παράστασης
Η Απειλή της Άρτεμης Μουστακλίδου
Σκηνοθεσια–ηχητικός σχεδιασμός: Γιάννης Λεοντάρης
Σκηνικά-κοστούμια: Άση Δημητρουλοπούλου
Φωτισμοί: Άγγελος Γουναράς
Βοηθός φωτιστή: Κατερίνα Σακκουλά

Παίζουν:
Αιμιλία Βάλβη, Παναγιώτης Παπαϊωάννου

Πρεμιέρα: 25 Μαρτίου 2017 στις 9.00μ.μ. Αίθουσα Τέχνης Κοζάνης | Μια παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης

 

https://www.youtube.com/watch?v=YkcWKha63I0
Β.Σ.