Με στόχο να διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ορθολογικής αξιοποίησης και βιώσιμης ανάπτυξης της Λίμνης Πολυφύτου πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στην Αιανή, μια πολύ σημαντική ημερίδα με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Παράταξης «Αλλάζουμε Εποχή – Ο Άνθρωπος στο Επίκεντρο» με επικεφαλής τον Θέμη Μουμουλίδη τη Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη Τόπος να Ζεις» και τη Δημοτική Κίνηση «ΑΝΤΑΜΑ» του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού.

Στην κατάμεστη Αίθουσα Τέχνης του ιστορικού Δήμου της Αιανής παραβρέθηκαν και κατέθεσαν τις προτάσεις τους, ο κ Μάρκος Μπόλαρης, Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο κ. Μιχάλης Βερριόπουλος, Γ.Γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, ο Περιφερειάρχης Θεόδωρος Καρυπίδης, οι Δήμαρχοι Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης και Σερβίων – Βελβεντού Αθανάσιος Κοσματόπουλος, ο Θέμης Μουμουλίδης επικεφαλής της παράταξης «Αλλάζουμε Εποχή – Ο Άνθρωπος στο Επίκεντρο», ο κ. Ιωάννης Αργυράκης, Διευθυντής Διεύθυνσης Υδροηλεκτρικής Παραγωγής στη ΔΕΗ, η Αρετή Χονδρογιάννη, Αρχαιολόγος – Προϊσταμένη Αρχαιοτήτων Κοζάνης, ο κ. Γιώργος Αμανατίδης Γενικός Διευθυντής της ΑΝΚΟ, εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων και θεσμικών φορέων και συνεταιριστικών οργανώσεων.

Ειδικότερα, για το πνεύμα της Ελλάδας που δεν πρέπει να είναι ως προς την υλοποίηση μελετών αλλά την υλοποίηση έργων, μίλησε από την πλευρά του ο Θέμης Μουμουλίδης, ζητώντας το όραμα για την αξιοποίηση της Λίμνης Πολυφύτου να μην μείνει στα “χαρτιά”. Αναφέρθηκε στον πολυ-πολιτισμικό χάρτη των 15 και πλέον οικισμών που δραστηριοποιούνται γύρω από τη λίμνη  , ενώ αναφέρθηκε στην ιστορικότητα της περιοχής, λέγοντας πως υπάρχουν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στον βυθό της. “Θα είμαστε αρωγοί σε μια κοινή προσπάθεια”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μουμουλίδης, αναφερόμενος στην ανάγκη να αποκτήσει η περιοχή έναν σαφή στρατηγικό στόχο, ο οποίος δεν θα αναιρείτε κάθε πενταετία. Επίσης, δεσμεύτηκε ως παράταξη, ότι το αποτέλεσμα της συνάντησης θα κοινοποιηθεί σε κάθε ενδιαφερόμενο , δεσμευόμενος ότι θα “ενοχλεί” την αρχή που εποπτεύει το έργο ανάπτυξης.
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης στάθηκε στην έλλειψη νομοθετικού πλαισίου που δεν προστατεύει την λίμνη και την ανάγκη να υπάρξει νέα τροπολογία, που θα δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης της λίμνης και της παραλίμνιας περιοχής που θα την προστατεύει και να δίνει δυνατότητες αξιοποίησής της. “Είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε την ευθύνη, ώστε να επιβλέπουμε και να βοηθάμε”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Θεόδωρος Καρυπίδης.  Παράλληλα, τόνισε πως πρέπει να ξεκινήσει η ανάπτυξη μέσα από τη λίμνη και με κατεύθυνση την παραλίμνια περιοχή. Αναφέρθηκε, επίσης, στα 14 εκ. ευρώ που γίνονται μέσω του leader στους αλιείς, τονίζοντας επίσης μια σειρά άλλων ζητημάτων που σχετίζονται με την ανάπτυξη της παραλίμνιας περιοχής. Επίσης, αναφέρθηκε για την ολοκλήρωση της μελέτης που θα ολοκληρώσει τον παραλίμνιο δρόμο.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκος Μπόλαρης στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάπτυξη της λίμνης, μέσω της παραγωγής που πρέπει να επέλθει. Μίλησε επίσης, για την ανάγκη να επιστρέψει ο κόσμος στην ελληνική περιφέρεια, ως απάντηση στην κρίση, μιας και το φαινόμενο της μετανάστευσης δημιούργησε πρόβλημα στην ελληνική περιφέρεια, λέγοντας πως τα προβλήματα προϋπήρχαν. Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο θα στηρίξει πρόταση για επένδυση στην παραλίμνια περιοχή, στηρίζοντάς το με τα μέσα που διαθέτει. “Έχουμε ανάγκη αναδιάταξης του παραγωγικού προτύπου της χώρας”, τόνισε ο κ. Μπόλαρης, λέγοντας πως δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να μιλάμε για ανάπτυξη με τα δεδομένα των παλαιότερων ετών. “Είναι μια πρόκληση η λίμνη, η δυτική Μακεδονία, είναι μια πρόκληση η καραβίδα, αλλά πρέπει να χτίσουμε ένα νέο παραγωγικό πρότυπο με χαρακτηριστικά ποιότητας, καινοτομίας , πιστοποίησης και ανοιχτών οριζόντων”, τόνισε ο ίδιος μιλώντας χαρακτηριστικά. Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενασχόλησης με την ιχθυοκαλλιέργεια, αλλά και της υλοποίησης ενός συγκεκριμένου σχεδίου για την ανάπτυξη της λίμνης.
Από την πλευρά του ο Μιχάλης Βεργιόπουλος Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών υποσχέθηκε ότι θα δώσει λύσεις στα προβλήματα που ανακύπτουν από την έλλειψη του νομοθετικού πλαισίου , ενώ μίλησε για την επιδότηση έργων τηλεθέρμανσης για αγροτικούς και ημιαστικούς πληθυσμούς.. “Η αξιοποίηση της λίμνης Πολυφύτου πρέπει να γίνει με στόχο την οικονομική αειφορία της περιοχής, με στόχο ενίσχυσης απασχόλησης και ενίσχυση επιχειρηματικότητας”, τόνισε χαρακτηριστικά. Μίλησε, επίσης,  θετικά την προοπτική διαχείρισης φορέα λίμνης Πολυφύτου.
Ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης μίλησε συνολικά για την ιστορική σημασία του τόπου τόσο της Αιανής, όσο και της παραλίμνιας περιοχής που “συνθέτουν ένα πλέγμα παραγωγικής δυναμικής που έχει μείνει αναξιοποίηση μέχρι τώρα”, όπως είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας την ανάγκη ενός στέρεου σχεδιασμού, αναδεικνύοντας το φυσικό περιβάλλον την αρχαιολογική κληρονομιά, την κοινωνική ιστορία, τον γαστρονομικό πλούτο της περιοχής.
Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Μίμης Δημητριάδης αναφέρθηκε στον τόπο με ιδιαίτερη περιβαντολογική σημασία , σε μια προσπάθεια οικολογικής εξυγίανσης και καλλιέργειας του φυσικού τοπίου. Μίλησε για ζητήματα που πρέπει να λυθούν , ως προς το διαχειριστικό κομμάτι της λίμνης, για το πόσο νερό δικαιούται η περιοχή, μέσω του ρυθμιστικού πλαισίου που πρέπει να λυθεί. Έθιξε , ακόμη το αρδευτικό της βόρειας λίμνης Πολυφύτου, ώστε να αναπτυχθούν τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, που είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Σερβίων – Βελβεντού Αθανάσιος Κοσματόπουλος έκανε λόγο για μια περιοχή “παράδεισο” που μπορεί να “θρέψει” όλη τη Δυτική Μακεδονία, αντ’ αυτού έχει μείνει στην αφάνεια. Μίλησε , ακόμη, για την ανάγκη ανάπτυξης του τουρισμού στη λίμνη (με λιμανάκια, καραβάκια στη λίμνη, ηλιακό σκάφος κ.α. σχέδια), ενώ έθιξε ιδιαίτερα την ανάγκη έλευσης κτηνιάτρου άμεσα στο Δήμο, κάτι που είναι μεγάλο πρόβλημα για την περιοχή.
Η ημερίδα συνεχίστηκε με ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις αρκετών συμμετεχόντων.

Β.Σ.

bolaris17 bolaris16 bolaris15 bolaris14 bolaris13 bolaris12 bolaris11

bolaris8bolaris10 bolaris9 bolaris7 bolaris6 bolaris5 bolaris4 bolaris3 bolaris2 bolaris1