Ακούγαμε εδώ και πολύ καιρό τον κ. Κασαπίδη, τους Αντιπεριφερειάρχες, αλλά και κάποιους συμβούλους του να πανηγυρίζουν και να προσπαθούν να ωραιοποιήσουν μία κατάσταση όπως ακριβώς κάνουν όταν θέλουν να αναδείξουν τις δήθεν μεγάλες επιτυχίες τους. Όλο αυτόν τον καιρό διαβάζαμε πανηγυρικά δελτία τύπου με θολές όμως διαπιστώσεις και με συνεχώς αμφίβολες υποσχέσεις. Μέχρι προχτές όμως όλα αυτά. Γιατί από προχτές στην περιφέρεια επικρατεί σιωπή. Επικρατεί βουβαμάρα. Και πως να μην επικρατεί βουβαμάρα αφού συνειδητοποιήσανε πως όλο τον προηγούμενο καιρό ζούσανε σε μία εικονική πραγματικότητα. Γιατί όταν φτάσει η στιγμή να αντικρίσεις την κανονική πραγματικότητα τότε δε μπορείς να κρυφτείς από πουθενά.

Και αναρωτιέμαι τώρα ειδικά με όλα αυτά που συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες, για ποιες ακριβώς επιτυχίες μιλούσανε συνεχώς στις τοποθετήσεις τους. Αναρωτιέμαι όταν έλεγαν ότι θα στηρίξουν τις επιχειρήσεις, πως ακριβώς εννοούσαν τη στήριξη αυτή. Αναρωτιέμαι πραγματικά εκείνο το διαφημιστικό μήνυμα που βάζανε όλα τα μέλη της περιφερειακής αρχής στα προφίλ τους και έλεγε: «στηρίζουμε τις μικρές επιχειρήσεις του τόπου μας», που εξαφανίστηκε τώρα;

Κύριοι της Περιφερειακής Αρχής, τελικά εσείς τα κάνατε μαντάρα. Καταφέρατε το ακατόρθωτο. Καταφέρατε να δώσετε 40 εκατομμύρια ευρώ και να σας κατηγορεί σύσσωμος ο εμπορικός κόσμος, η Εστίαση, τα Γυμναστήρια, το λιανεμπόριο, ακόμη και οι ίδιοι οι ωφελούμενοι του προγράμματος. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το πρόγραμμα των 40 εκατομμυρίων που αφορούσε τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων, οδήγησε σε ένα Βατερλό που σας εξέθεσε ανεπανόρθωτα, τραυματίζοντας σοβαρά την εικόνα της περιφέρειας. Οδήγησε σε ένα Βατερλό όσον αφορά την οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων που πραγματικά πλήττονται, αλλά δημιούργησε και ένα τεράστιο θέμα ηθικής τάξης.

Διαβάσαμε το Δελτίο Τύπου της περιφέρειας μετά και τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων και αφού η οργή του κόσμου είχε ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Ένα δελτίο τύπου απολογητικό που μιλούσε μόνο για αποποίηση των ευθυνών από τους διαχειριστές των προγραμμάτων και μία προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Γνωστή η τακτική άλλωστε. Στις επιτυχίες τα χειροκροτήματα ανήκουν στην περιφέρεια, στις αποτυχίες όμως σίγουρα θα φταίει το ΚΕΠΑ – ΑΝΕΜ , ο τάδε , ο δείνα ή ο κακός μας ο σύμβουλος.

Από το Δελτίο Τύπου έλειπε η αυτοκριτική, έλειπε ένα «έχετε δίκιο, κάναμε λάθος». Δε διαβάσαμε μία λέξη, μία τοποθέτηση του περιφερειάρχη για τους συνεργάτες του στην περιφερειακή αρχή που ναι μεν νόμιμα συμμετείχαν στο πρόγραμμα, αλλά δε διαβάσαμε λέξη για το μεγάλο θέμα ηθικής τάξης που προκύπτει με τη συμμετοχή τους όπως αυτή έχει διαμορφωθεί και στη συνείδηση του κόσμου.

Κύριε Κασαπίδη, μήπως αυτοί που εμπλέκονται με έμμεσο ή με άμεσο ρόλο και είναι μέλη της δικής σας Περιφερειακής Αρχής θα έπρεπε ήδη να έχουν παραιτηθεί του δικαιώματος της ένταξης τους από αυτό το πρόγραμμα ή μήπως το πιο ορθό θα ήταν εσείς ο ίδιος να είχατε ήδη ζητήσει τις παραιτήσεις τους από Αντιπεριφερειάρχες, σώζοντας έτσι την αξιοπρέπεια του θεσμού;

Γιατί είναι πλέον ηθικό το ζήτημα για την εικόνα της περιφέρειας μας, ασχέτως αν είναι νόμιμη η συμμετοχή τους σε αυτά τα προγράμματα.

Κύριε Κασαπίδη και κύριε Λυσσαρίδη, όταν σας είχαμε προειδοποιήσει με τις επερωτήσεις μας σε εκείνο το περιφερειακό συμβούλιο πως τα χρηματοδοτικά σας προγράμματα έτσι όπως τα διαμορφώσατε θα οδηγήσουν σε μία αποτυχία, μας είχατε πει πως λαϊκίζουμε. Όταν σας είχαμε προειδοποιήσει πως ο κόσμος της αγοράς τα θεωρεί ήδη αποτυχημένα και πως θα είναι προγράμματα για λίγους, μας είχατε πει πως κινδυνολογούμε και υποστηρίξατε μάλιστα πως οι ίδιοι οι άνθρωποι της αγοράς θα μείνουν ικανοποιημένοι.

Και κ. Κασαπίδη και κ. Λυσσαρίδη, όταν σας είπαμε να αλλάξετε επιτέλους τους όρους του προγράμματος όσο είναι καιρός, έτσι ώστε να μπορέσουν να ωφεληθούν όλο και περισσότεροι επιχειρηματίες αλλά και να μπορέσουν να μπούνε και οι επιχειρήσεις franchise όπως ακριβώς μπήκανε με τα ίδια προγράμματα και σε άλλες περιφέρειες, εσείς με εκείνο το γνωστό σας ύφος, μας απαντήσατε πως δεν ξέρουμε τι μας γίνεται..

Αλήθεια; Δεν ξέρουμε τι μας γίνεται; Και ξέρετε εσείς δηλαδή; Αφού λοιπόν ξέρετε εσείς τι σας γίνετε, απαντήστε μας γιατί δεν προχωρήσατε σε αυτές τις τροποποιήσεις οι οποίες θα αλλάζανε και τα δεδομένα του προγράμματος προς όφελος των πραγματικά μικρών και αδυνάτων επιχειρήσεων; Αφού λοιπόν ξέρετε εσείς τι σας γίνετε, απαντήστε μας και λύστε μας την απορία, πως γίνεται σε άλλες περιφέρειες, κάποιοι άλλοι περιφερειάρχες να πήραν την ευθύνη πάνω τους και με δική τους απόφαση ακόμη και μετά το πέρας της περιόδου υποβολής των αιτήσεων, να καταφέρανε να μειώσουν προς τα κάτω το ανώτατο όριο και έτσι μπόρεσαν να μπουν παραπάνω επιχειρήσεις στο πρόγραμμα και επίσης πείτε μας πως καταφέρανε κάποιοι άλλοι περιφερειάρχες και βάλανε και επιχειρήσεις franchise, όταν δικά σας στελέχη λέγανε σε εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου και της εστίασης πως κάτι τέτοιο απαγορεύεται από το νόμο;

Δυστυχώς η ατολμία και η αδυναμία σας , αλλά και η εμμονή σας να μην ακούτε τον κόσμο της αγοράς, να μην ακούτε τους ειδικούς αλλά να ακούτε αυτούς που θέλετε εσείς, μας οδήγησαν στη δύσκολη ημέρα για όλους τους επιχειρηματίες μετά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και την ανάγνωση της περιβόητης λίστας. Γιατί η πλειοψηφία των ανθρώπων αυτών που με το υστέρημα τους πλήρωσε να κάνει την αίτηση πίστεψε στη βοήθεια, είχε προσδοκίες και εσείς τους απογοητεύσατε οικτρά. Και τελικά με όλο αυτό που έγινε και όπως διαμορφώθηκε η κατάσταση, ξέρετε και τι άλλο καταφέρατε; Καταφέρατε όντως κάτι πρωτόγνωρο.

Με εξαίρεση λοιπόν Αντιπεριφερειάρχες σας και συνεργάτες σας που συμμετείχαν και ωφελούνται από το πρόγραμμα, καταφέρατε να μην ωφεληθεί τελικώς η πλειοψηφία των επιχειρήσεων αλλά και να βάλετε την κοινωνία και τους επιχειρηματίες απέναντι μεταξύ τους, σε ένα διχασμό και σε έναν απίστευτο κοινωνικό αυτοματισμό. Κύριοι και κυρίες της Περιφερειακής αρχής και κύριε Κασαπίδη, ο κόσμος της αγοράς, ο μικρός επιχειρηματίας, η οικογενειακή μικρή επιχείριση δε θέλει να ακούσει συγνώμη. Δε θέλει να τους συμπεριφέρεστε ως επαίτες, δε θέλει ξανά υποσχέσεις για νέα προγράμματα.

Ο κόσμος της αγοράς, ο μικρός επιχειρηματίας, η αδικημένη οικογενειακή επιχείρηση θέλει δικαίωση. Αυτοί που μείνανε από έξω, αυτοί που συνεχίζουν να έχουν πραγματικά πρόβλημα βιωσιμότητας με τα μαγαζιά τους, θέλουν ένα ακριβώς ίδιο πρόγραμμα 40 εκατομμυρίων ή επιτέλους εκείνο το πρόγραμμα των 60 εκατομμυρίων που έχει κατακαιρούς λεχθεί, με τους όρους όμως και τα κριτήρια που θα ωφεληθεί η πλειοψηφία του εμπορικού κόσμου.

Και να είστε σίγουροι πως ο κόσμος αυτός δε θα ξεγελαστεί με τυχόν «ψίχουλα» που θα έρθουν με τα νέα προγράμματα που έχετε ήδη ανακοινώσει. Εσείς λοιπόν που συνεχώς λέτε πως τα γνωρίζετε όλα και πως ξέρετε και πως να διοικείτε, βρείτε επιτέλους και τις λύσεις. Τις σωστές λύσεις. Όχι τις «λύσεις» που οδηγούν σε αδιέξοδα και αντιπαραθέσεις μεταξύ των επιχειρήσεων..

Ηλίας Π. Κάτανας
Περιφερειακός Σύμβουλος
τ. Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Υγείας και Κοινωνικής Συνοχής