–Το έργο αποκατάστασης έχει την δική του ιστορία

Μπορεί  η τεχνική υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας  Κοζάνης να αναλώθηκε ιδιαίτερα με το πολύ δύσκολο έργο της αποκατάστασης της κατολίσθησης στο Μπιτζινίσιο, αλλά οι καταφυγιώτες θέλουν να ανεξαρτητοποιηθούν. Επειδή η αυτονομία είναι δύσκολη σε ένα χωριό που δεν μετρά καν διψήφιο αριθμό μόνιμων κατοίκων, επιδιώκεται διακαώς η προσάρτησή τους  στο Δήμο Κατερίνης από το Δήμο Σερβίων –Βελβεντού. Δηλαδή η αλλαγή περιφερειακής ενότητας και δήμου παράλληλα, παρότι η περιφερειακή ενότητα Κοζάνης ενέσκηψε στο πρόβλημα απομόνωσης που αντιμετώπιζαν.

Μάλιστα έπεσε και άσφαλτος στον παλιό δρόμο Βελβεντού Καταφυγίου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σταμάτησαν οι κατολισθήσεις. Βέβαια η τεχνική υπηρεσία προέβλεψε για τη συνέχειά τους αφήνοντας προστατευτικό κενό δεξιά και αριστερά του δρόμου, αλλά και τοποθετώντας συρματόπλεγμα στο εγγύς μέλλον. Μάλιστα μπορεί να προκηρυχθεί και διαγωνισμός για τη συντήρηση του δρόμου αν κι εφόσον υπάρχουν με τις βροχές έντονες κατολισθήσεις.

Ένα πολυδάπανο δύσκολο έργο βρίσκεται στο τέλος του με κάποιες ακόμα προσθήκες, αιτία έριδος μεταξύ του δημάρχου Σερβίων –Βελβεντού κ. Σάκη Κοσματόπουλου και του αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης Παναγιώτη Πλακεντά. Αν και με την φύση δεν τα βάζει κανείς και η διάβρωση του εδάφους, είναι άγνωστο τι θα προκαλέσει, ο δρόμος άνοιξε και μπορεί κανείς να συνδεθεί στο χωριό από το Βελβεντό. Με τους καταφυγιώτες, οι οποίοι διαμένουν στην πλειοψηφία τους στην Κατερίνη να επιθυμούν την προσάρτησή τους στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας. Και τον μαγευτικό δρόμο Βελβεντό-Παλαιογράτσαινο-Φτέρη έως την Κατερίνη να παραμένει κλειστός.  Για κάποιους  λόγους ποτέ δεν  είδαμε το Καταφύγι ως χωρίο βελβεντινό αλλά ως Καταφύγι Πιερίων παρότι ανήκε πριν τον Καλλικράτη στο Δήμο Βελβεντού. Και σε αυτό δεν φταίει κανένας δήμος και περιφέρεια.

Ι.Π.