ΘΕΜΑ: Εξωιδρυματικό επίδομα στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Αγαπητοί κύριοι,

Επιθυμώ να σας επιστήσω την προσοχή ως προς την ηλεκτρονική επιστολή που έχει στείλει στα αρμόδια υπουργεία ο κ. Ανδρέας Μπαρδάκης, δημιουργός της διαδικτυακής ομάδας “ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ”, στην οποία είμαι μέλος, καθώς αφορά ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί.

Η επιστολή, στάλθηκε στους υπουργούς του υπουργείου Εργασίας και στη Γενική Γραμματεία Πρόνοιας στις 11/12/2016 και έχει ως θέμα: «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και μη ανταποδοτικά επιδόματα αναπηρίας που καταβάλλονται από το κράτος.»

Το υπουργείο οφείλει να απαντήσει από ΠΟΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ λαμβάνεται υπόψη, για τον υπολογισμό στα εισοδηματικά κριτήρια του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, το εξωιδρυματικό επίδομα (παραπληγίας) που παρέχεται σε ασφαλισμένους.

Επίσης, σας επισημαίνουμε την ανισότητα που δημιουργείται καθώς υπάρχουν άτομα που έχουν ως μοναδικό πόρο διαβίωσης το εξωιδρυματικό επίδομα (έμμεσα ασφαλισμένα άτομα που άντλησαν την παροχή για το εξωιδρυματικό από τον πρώην σύζυγο ή από τον αποθανών πατέρα) καθώς αυτά φαίνεται ότι δεν δικαιούνται το Κ.Ε.Α., ενώ τα ανασφάλιστα άτομα που λαμβάνουν εξωιδρυματικό (το επίδομα παραπληγίας από την Πρόνοια) το δικαιούνται.

Ζητάμε λοιπόν, την άμεση παρέμβαση όλων των παραπάνω φορέων, έτσι ώστε να έχουμε μια υπεύθυνη απάντηση από τους υπουργούς Υπουργείου Εργασίας και τις αρμόδιες υπηρεσίες, για να μην αδικηθούν, από τυχόν άνιση μεταχείριση, αρκετά από τα άτομα που λαμβάνουν εξωιδρυματικό επίδομα.