ΣΤΟΧΟΣ ΝΑ ΑΣΚΗΘΕΙ ΠΊΕΣΗ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΓΙΑ ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΕΞΑΡΤΩΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΙΓΝΙΤΗ

– Η συνάντηση του κλιμακίου στο Δημαρχείο Κοζάνης

Αντιπροσωπεία κλιμακίου από τη Σλοβακία επισκέπτεται τους Δήμους Εορδαίας και Κοζάνης το διήμερο Δευτέρα και Τρίτη 16 και 17 Απριλίου, έχοντας επαφές και συζητήσεις για τα ζητήματα μετάβασης στη μεταλιγνιτική περίοδο. Οι εκπρόσωποι των δύο χωρών, που μετέχουν στην πλατφόρμα coal region των περιοχών της Ευρώπης που εξαρτώνται από τον άνθρακα και είναι σε διαδικασία μετάβασης, αντάλλαξαν μεταξύ τους εμπειρίες και τεχνογνωσίες, στο δρόμο για κοινές διεκδικήσεις, ιδίως στο κομμάτι για τη χρηματοδότηση που πρέπει να λάβουν αυτές οι περιοχές.

Οι συναντήσεις της αντιπροσωπείας των Σλοβάκων, ξεκίνησαν στο δημαρχείο Εορδαίας τη Δευτέρα, όπου και τους υποδέχθηκε στο δημαρχείο ο πρόεδρος και τα μέλη του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων , ενώ την Τρίτη το πρωί είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ. Ακολούθησε σύσκεψη στο δημαρχείο Κοζάνης με τον δήμαρχο Λευτέρη Ιωαννίδη και  τεχνοκράτες, παρουσία του προέδρου του ΤΕΕ/ΤΔΜ Δημήτρη Μαυροματίδη, του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αντώνη Τουρλιδάκη, του Γ. Δ/ντη της ΑΝΚΟ Τάσο Σιδηρόπουλο , του π. αντιδημάρχου Εορδαίας κ. Πολυχρονίδη, εκπροσώπου του ΕΚΕΤΑ , της αντιδημάρχου Κοζάνης Χρύσας Αθανασιάδου, της Πρέσβειρας της Σλοβακίας στην Ελλάδα Iveta Hricova και της Δημάρχου Prievidza της Σλοβακίας Katarina Machackova.

Ο Δήμαρχος Κοζάνης αφού καλωσόρισε την αντιπροσωπεία , αναφέρθηκε στις δύο Περιφέρειες της Σλοβακίας και της Δυτικής Μακεδονίας, ως περιφέρειες πιλότοι του coal platform και αντιμετωπίζουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά. “Συζητήθηκε ένα πλαίσιο συνεργασίας και εμβάθυνσης αυτής της σχέσης , όχι μόνο στους δύο δήμους, αλλά και στην ανάπτυξη ενός δικτύου λιγνιτικών δήμων και περιοχών, ώστε να προωθηθούν κοινά συμφέροντα”, τόνισε μεταξύ άλλων ο Λευτέρης Ιωαννίδης .

Από την πλευρά της η δήμαρχος Prievidza της Σλοβακίας Katarina Machackova αναφέρθηκε σε ένα κοινό πλαίσιο δράσεων βασισμένο στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας των δύο πλευρών. Και οι δύο περιοχές ανήκουν στις περιφέρειες μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή και κοινός στόχος είναι να ασκηθεί πίεση στην ΕΕ για να αυξήσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία για περιοχές σαν την Σλοβακία και τη Δυτική Μακεδονία, με στόχο να υπάρξει μια βιώσιμη ανάπτυξη και στις δύο περιοχές.


Β.Σ.