Η αντικατάσταση του προέδρου της Σχολικής Επιτροπής Α/θμιας Εκπαίδευσης του δήμου Κοζάνης συζητήθηκε εν μέσω διαφωνιών στο δημοτικό συμβούλιο της Κοζάνης της Δευτέρας. Αναγνώστηκε η επιστολή του Βαγγέλη Σημανδράκου για τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται μετά από την αποχώρηση του κ. Αθανάσιου Δερμιτζάκη όπου πια δεν εκπροσωπείται ο δήμος από σύμβουλο της παράταξή του, όπως είχε συμφωνηθεί.

Ο κ. Σημανδράκος, επικεφαλής της παράταξης Μετάβαση τόνισε ότι ο κ. Δερμιτζάκης δεν εκπροσωπεί ούτε το δήμο ούτε την παράταξη ζητώντας την αντικατάστασή του. Ο δήμαρχος Λάζαρος Μαλούτας σημείωσε ότι ο κ.Δερμιτζάκης τοποθετήθηκε πρόεδρος μετά από πρόταση του κ. Σημανδράκου, οπότε νομιμοποιείται ο ίδιος να ξαναθέσει αυτό το θέμα. Η ανεξαρτητοποίηση δεν διευκολύνει την κυβερνησιμότητα του δήμου , τόνισε και ο δήμαρχος είναι αυτός που επιλέγει τους προέδρους. Το αίτημα του κ.Σημανδράκου είναι απολύτως εύλογο γιατί δεν εξασφαλίζεται πλέον η αντιπροσωπευτικότητα και η έκφραση της δημοτικής αρχής από τις τρεις παρατάξεις στο εν λόγω νομικό πρόσωπο, όπως σημείωσε. Στόχος είναι η συνεργασία της σχολικής επιτροπής με το δήμο , όπου πια δεν είναι εφικτή κατά τη γνώμη του προτείνοντας το Γιώργο Φτάκα στην θέση του. «Όταν ο πρόεδρος δεν εκφράζει την εμπιστοσύνη της δημοτικής αρχής δεν μπορεί να είναι πρόεδρος. Επιβάλλεται η αρμονία στα πρόσωπα του δήμου και τη δημοτική αρχή»

Ο Λευτέρης Ιωαννίδης πρόσθεσε ότι δεν είναι σωστό να αλλάξει ο κ.Δερμιτζάκης , εκτός αν παραιτηθεί ζητώντας να μην μπουν καν στη διαδικασία της ψηφοφορίας. Συμφώνησε και ο Φώτης Κεχαγιάς λέγοντας ότι πρέπει να δει το θέμα η νομική υπηρεσία.

Ο Αθανάσιος Δερμιτζάκης πήρε το λόγο: «Δεν θέλω να απολογηθώ. Είμαι περήφανος για το όνομά μου. Ντρέπομαι και λυπάμαι. Ο εξαίρετος δήμαρχος καταπατά ένα άρθρο του νόμου γιατί πρέπει να κυβερνηθεί ο δήμος; Είχα την τύχη να προστρέξω στο αγαπητό κ. Σημανδράκο» πρόσθεσε ξεκαθαρίζοντας τους ψήφους που πήρε με τον αγώνα του. «Υποκλίνομαι στα τρία πτυχία που έχει ο επικεφαλής της Μετάβασης. Ντρέπομαι και λυπάμαι για την κατάντια» είπε στον κ. Μιχαληλίδη που είχε παρέμβει χωρίς να του δοθεί ο λόγος.

Και συνέχισε : «Επαίρομαι για το άτομό μου. Αν θέλει ο δήμαρχος να με αντικαταστήσει μη εφαρμόζοντας το νόμο» ας το κάνει είπε , «δεν είμαστε πρόβατα για να ακολουθήσουμε τον τσομπάνη». «Τα προβλήματα που είχα τα έλυσα μόνος μου , ο κ. Σημανδράκος όπως είπε δεν επικοινωνούσε μαζί τους παρά μόνο «για να διεκπεραιώσει τις ορέξεις του» . « Ο κ. Μαλούτας σήμερα είναι αύριο δεν είναι, είμαστε διερχόμενοι στα αξιώματα και στη ζωή. Είχα τις προσωπικές μου επαφές και έκανα αγώνα, τις προγραμματικές συγκλίσεις δεν τις ξέραμε .Αν έχουν σύμφωνο συνεργασίας , τύπου ιδιωτικό συμφωνητικό στο Ελντοράντο των Γρεβενών στην Κυρακαλή είναι δικό τους θέμα. Ο ηγέτης γεννιέται και δεν γίνεται. Επιχειρηματίας γίνεσαι, ηγέτης όχι».

Απείχαν από την ψηφοφορία τόσο η παράταξη του Λευτέρη Ιωαννίδη όσο και του Φώτη Κεχαγιά. Ο Νόντας Στολτίδης απείχε επίσης από τη διαδικασία σχολιάζοντας τους όρους που συζητά το δημοτικό συμβούλιο την επιλογή προσώπων χαρακτηρίζοντάς το κατάντια.

Τελικά ο Γιώργος Φτάκας τοποθετήθηκε μετά από απόφαση κατά πλειοψηφία στην προεδρία της Σχολικής Επιτροπής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Ιωάννα Παπαδημητρίου