ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΓΟΥΝΑΡΑΔΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΤΡΟΦΕΙΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΔΙΗΜΕΡΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΓΟΥΝΑ

Στις πολύ θετικές εμπειρίες που αποκόμισαν από την επίσκεψή τους το διήμερο 13-14 Μαΐου σε Σιάτιστα και Καστοριά , στο πλαίσιο του διήμερου συνεδρίου για τη γούνα, μίλησε στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα η Ηλεάνα Δημητρακοπούλου, σχεδιάστρια μόδας και καθηγήτρια στο Τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ένδυσης του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας με έδρα το Κιλκίς, τμήμα που ιδρύθηκε το ακαδημαϊκό έτος 1999 – 2000  και είναι το μοναδικό σε Ελλάδα και Κύπρο που ασχολείται με το αντικείμενο της ένδυσης.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχει εισαχθεί στη σχολή το ειδικό μάθημα επιλογής για την παραγωγή προϊόντων γούνας . “Αυτό έγινε σαν μια απάντηση στις ανάγκες του κλάδου και την προσέγγιση που είχαμε από την Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας και τον Σύνδεσμο Ελλήνων Γουνοποιών, αλλά και από εταιρείες που απασχολούν τελειόφοιτους και απόφοιτους του τμήματός μας , είτε για πρακτική ή εργάζονται μόνιμα σε Σιάτιστα και Καστοριά , σχεδιάζοντας και εκθέτοντας μόνιμα τις δουλειές τους.

Η εκπαιδευτική επίσκεψη σε Σιάτιστα και Καστοριά κατά τη διάρκεια των εργασιών του διήμερου συνεδρίου, έδωσε τη δυνατότητα στους μαθητές να έρθουν κοντά στο αντικείμενο , στο πλαίσιο του μαθήματος γούνας. Μάλιστα οι μαθητές που διδάχθηκαν για τη γούνα, είχαν ετοιμάσει δουλειές τους , που πρόβαλαν κατά τη διάρκεια του διήμερου συνεδρίου , γεγονός που ενδιέφερε ιδιαίτερα τους επιχειρηματίες, οι οποίοι έδειξαν ενδιαφέρον για τους φοιτητές, κάποιοι από τους οποίους έκαναν ήδη συνεντεύξεις σε Σιάτιστα και Καστοριά.

Την πρώτη ημέρα, πριν την έναρξη του συνεδρίου, οι φοιτητές του τμήματος είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν εκτροφεία της περιοχής αλλά και γουναράδικα ,. Συγκεκριμένα, οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν ένα εργαστήρι με κομματιαστά στη Σιάτιστα, βλέποντας από κοντά την παραδοσιακή τέχνη , πως δηλαδή από μικρά κομμάτια και περισσεύματα μπορεί κανείς να φτιάξει μέχρι και μια ζακέτα ή ένα παλτό , κάτι που ενθουσίασε τους φοιτητές. “Είδαν πως και από το πιο μικρό κομμάτι μπορείς να παράξεις κάτι τόσο όμορφο, μια τέχνη πρωτοπόρα στη Σιάτιστα , που εντυπωσίασε τους φοιτητές”, σημείωσε η ίδια. Επίσης, αναφέρθηκε και στην επίσκεψη που έγινε σε βιοτεχνία της περιοχής που παράγει γούνινα ενδύματα έχοντας συνεργασία με την Ιταλία. Ο κλάδος της γούνας είναι καθαρά εξαγώγιμος , τόνισε η ίδια.
Οι φοιτητές, επίσης, βρέθηκαν σε τοπικό κατάστημα που βρήκαν εργαλεία ειδικά που χρησιμεύουν στους γουνοποιούς , και τα οποία είναι δυσεύρετα στην Ελλάδα. Η εν λόγω σχολή του Κιλκίς έχει αναπτύξει συνεργασία και με εταιρεία της Κοπεγχάγης, για να φτιάξει ένα μικρό εργαστήρι – στούντιο στη Σχολή. Αυτή ήταν και η παρότρυνση για να μπει το μάθημα στη σχολή. Ακολούθησε ξενάγηση σε φάρμα μινκ, λαμβάνοντας πληροφορίες για τις καλές συνθήκες εκτροφής των ζώων .

Προοπτικές συνεργασίες νέων σχεδιαστών με Σιάτιστα και Καστοριά

Μάθημα για τη γούνα, κάνουν επίσης και οι σπουδαστές της Σχολής ΟΑΕΔ στην Καστοριά , οι οποίοι εκπαιδεύονται σε τεχνικές για τη γούνα , σημείωσε η ίδια, λέγοντας πως και μέσα από τα μαθήματα που γίνονται για τη γούνα στο ΤΕΙ Κιλκίς, οι μαθητές μαθαίνουν τα πάντα, αλλά η πρακτική εξάσκηση παραμένει πολύτιμη.  Η αρχική συνεργασία με τις επιχειρήσεις, ένας τελειόφοιτος πηγαίνει σε μια επιχείρηση και ειδικεύεται, κάνοντας την πρακτική τους, σε συνεργασία και με προγράμματα του ΟΑΕΔ, με συνεργασίες που καταλήγουν σε μόνιμες, μιας και όπως λέει η ίδια “το σχεδιαστικό κομμάτι είναι πολύ σημαντικό, αφού είναι το προϊόν της επιχείρησης”, ανέφερε η κ. Δημητρακοπούλου.

Τέλος μίλησε για τις προοπτικές ανάπτυξης της γούνας, σημειώνοντας πως υπάρχουν και νέες αγορές, ενώ απαιτείται και η ανάπτυξη μέσω των social media . Ωστόσο, η ίδια στάθηκε ιδιαίτερα και στο σχεδιαστικό κομμάτι, λέγοντας ότι με νέα εντυπωσιακά κομμάτια  ανοίγονται νέοι επαγγελματικοί δρόμοι, με σύγχρονα και μοντέρνα σχέδια. Ζήτησε, τέλος, να μην επικρατεί σνομπισμός στον κλάδο, αλλά να αγκαλιάσουμε τους έλληνες σχεδιαστές, μεταδίδοντάς τους την αγάπη για την παράδοση, μιας και τα παιδιά με ταλέντο είναι πολλά.



Β.Σ.