Επτά θετικά κρούσματα σημειώθηκαν σε αντίστοιχα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στη δομή του Βελβεντού. Επιπλέον δύο εργαζόμενοι της δομής είναι θετικοί. Να θυμίσουμε ότι και τα 70 παιδιά που είχαν φτάσει στη δομή είχαν κάνει το τεστ για τον ιό , το οποίο μάλιστα επαναλήφθηκε και τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά και τις δυο φορές. Τώρα όμως υπάρχει διασπορά στην προσφυγική δομή για αυτό και τέθηκε όλη σε καραντίνα. Μετά το γενικευμένο lockdown στην χώρα μετρημένες και με ειδική άδεια ήταν οι μετακινήσεις των ασυνόδευτων παιδιών.

Τα εννιά όμως θετικά τεστ για COVID-19 ανάγκασαν τους αρμόδιους να κρατήσουν μέσα όλα τα προσφυγόπουλα. Να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο ότι έληξε και το δίμηνο παραμονής στη δομή, αλλά λόγω των απαγορεύσεων των μετακινήσεων και της υποχρεωτικής καραντίνας φαίνεται ότι θα υπάρχει παράταση στη διαμονή τους τουλάχιστον μέχρι τέλη Δεκεμβρίου , όπως άλλωστε συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις. Το Βελβεντό θα ήθελε τουλάχιστον την περίοδο των Χριστουγέννων να αξιοποιηθεί για τους δημότες το Αγνάντι, κάτι που δεν φαίνεται εφικτό. Όσο για τα παιδιά υπάρχει ήδη πρόβλεψη για επαναπροώθηση κάποιων στο εξωτερικό.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Αντιγόνη Λυμπεράκη από τη ΜΚΟ Solidarity now : «Για μας είναι πρόκληση το Βελβεντό»- Την Πέμπτη οι υπόλοιποι 50 ασυνόδευτοι ανήλικοι