ΟΛΑ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΟΖΑΝΗΣ: 9 ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ 1769 ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

Για ασφυκτικό πρόγραμμα ενδοσχολικών εξετάσεων  κάνει λόγο  η ΕΛΜΕ Κοζάνης, μια ανάσα πριν τις πανελλαδικές εξετάσεις. Η Γ΄ Λυκείου θα πρέπει να δώσει 16 μαθήματα σε 10 ημέρες (!) και χωρίς κανένα διάλλειμμα, έπειτα οι υποψήφιοι να ριχτούν στο στίβο των πανελλαδικών. Στην ΠΕ Κοζάνης οι υποψήφιοι ανέρχονται στους 1.769 , ενώ εξεταστικά κέντρα είναι το 1ο ΓΕΛ, 2ο ΓΕΛ, 3ο ΓΕΛ Κοζάνης, τα 2ο και 3ο ΓΕΛ Πτολεμαΐδας, τα ΓΕΛ Σιάτιστας και Νεάπολης, καθώς δύο ΕΠΑΛ σε  Κοζάνη και Πτολεμαΐδα. Οι μαθητές ξεκινούν τις εξετάσεις με Νέα Ελληνική Γλώσσα.

“Εμείς επισημάναμε από τις 17Μαΐου ότι το φετινό χρονοδιάγραμμα των εξετάσεων, ειδικά για τους μαθητές β/θμιας, είναι ασφυκτικό. Αναδείξαμε πως η όλη διαδικασία έγινε με προχειρότητα  και πως υπάρχει αναλγησία από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου , που δρουν σε βάρος των εκπαιδευτικών και κυρίως των μαθητών αλλά και γενικά στη λειτουργία του σχολείου”, τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Κοζάνης Ζήσης Ντούντας, μιλώντας στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα. Μάλιστα μέσα σε διάστημα δέκα ημερών η Α΄ Λυκείου θα πρέπει να δώσει 13 ενδοσχολικά μαθήματα και η Β΄ λυκείου 16, ενώ οι μαθητές της Γ΄ τάξης των ΕΠΑΛ θα πρέπει να δίνουν κάθε ημέρα από 2 μαθήματα (!) και δεν θα τους μείνει ούτε μια ημέρα ξεκούρασης πριν τις πανελλαδικές! “Η εντατικοποίηση οδηγεί σε μια ψυχοφθόρα διαδικασία και υπερβολικό φόρτο τόσο για τους μαθητές, όσο και για τους εκπαιδευτικούς, επιβαρύνοντας πολύ την ψυχολογία των παιδιών “, τονίζει ο ίδιος. Οι ενδοσχολικές εξετάσεις ξεκινούν στις 29 Μαΐου , με μια διαδικασία που θα τραβήξει μέχρι τις 4-5 Ιουνίου , ενώ τα αποτελέσματα τους πρέπει να βγουν άμεσα για την Γ΄ λυκείου.

Εντωμεταξύ, με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Παιδείας τονίζει ότι τα μηχανογραφικά δελτία αναρτήθηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα www.minedu.gov.gr. Με το νέο μηχανογραφικό θα υπάρχουν αλλαγές, τονίζει ο ίδιος, μετά τις συγχωνεύσεις πανεπιστημίων και ΤΕΙ αρκετά τμήματα καταργούνται  και ιδρύεται το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. “Από πλευράς οργάνωσης, στο κομμάτι των πανελλαδικών, πάνε καλά τα πράγματα. Υπάρχουν οι επιτηρητές, έχουν οριστεί τα εξεταστικά κέντρα   και είναι τιμή για την περιοχή που συνεχίζει να υπάρχει το βαθμολογικό κέντρο Κοζάνης”, τονίζει ο ίδιος. Οι πανελλαδικές εξετάσεις για τα ΕΠΑΛ αρχίζουν στις 7/6 και για τους απόφοιτους ΓΕΛ στις 8/6. Θα διαρκέσουν 2 εβδομάδες, λιγότερο από πέρυσι, μιας και υπάρχουν λιγότερα εξεταζόμενα μαθήματα. Οι υποψήφιοι θα φτάσουν τους 100.000, ενώ θα ισχύσει το 10%.

Παρά τον μεγάλο φόρτο εργασίας στα σχολεία, οι εγγραφές για τα ΕΠΑΛ τελειώνουν στις 31/5 ενώ δεν έχουν βγει ακόμη τα αποτελέσματα των απολυτηρίων εξετάσεων. Οι εγγραφές γίνονται ηλεκτρονικά, με μια διαδικασία που είναι δύσκολη για τους γονείς , ωστόσο τα σχολεία και οι καθηγητές βοηθούν τους γονείς. Ο ίδιος ευχήθηκε, τέλος, μια ήρεμη διαδικασία στους μαθητές και να ξεκουραστούν στο καλοκαίρι που έπεται. Και η ζωή συνεχίζεται….

Β.Σ.