Οι θέσεις των δημάρχων Σερβίων και Βελβεντού

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας υπήρξε ενημέρωση για τις υπό αξιολόγηση επενδύσεις πλωτών φωτοβολταϊκών πάρκων εντός της λίμνης Πολυφύτου με τη συζήτηση να μετατίθεται στο έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο της Τετάρτης .Η αντπεριφερειάρχης Ενέργειας κα Κέλλυ Κυριακίδου μίλησε για την επένδυση των 11.500 στρεμμάτων στην λίμνη μετά από δυο αιτήσεις στη ΡΑΕ από ιδιώτη και μια ακόμα από της ΔΕΗ Ανανεώσιμες υπολογίζοντας ότι θα καλυφθεί το 1/6 της λίμνης. Για μια τέτοια κάλυψη σε έναν υδροβιότοπο θα έπρεπε να είχε προηγηθεί σχέδιο για ανάπτυξη ανάλογων επενδύσεων σημείωσε . «Υπάρχουν αντιδράσεις από τος Σύλλογο Ψαράδων , ένα παραγωγικό κλάδο της περιοχής, υπάρχει αναπτυγμένος ναυταθλητιμός και προγραμματισμός για ανάπτυξη σε τουριστικό επίπεδο και άλλες δραστηριότατες , πρόταση για υδατοδρόμιο. Καταρρίπτονται όλες αυτές οι επενδύσεις » με αυτά τα πάρκα .

Ο Στέργιος Κιάνας, αντιπεριφερειάρχης δίκαιης ανάπτυξης σημείωσε ότι υπήρχε επικοινωνία του κ. Ζαφειράτου, του ιδιώτη που ενδιαφέρεται για τα πλωτά πάρκα με την Περιφέρεια , ο οποίος εξετάζει τους προβληματισμούς της τοπικής κοινωνίας και μπορεί να μειώσει τη δυναμικότητα και τις εκτάσεις των πάρκων. Την Τετάρτη στο έκτακτο περιφερειακό θα έρθει να τοποθετηθεί για τις επόμενες κινήσεις του, ενώ θα γίνει και προσπάθεια για επικοινωνία με στελέχη της ΔΕΗ ώστε να δώσουν επίσης το παρόν .

Η θέση της εταιρείας
Από την Interphoton, εκπρόσωπος της εταιρίας τόνισε ότι υπάρχει μια παρανόηση , για την εν λόγω επένδυση χρειάζονται 3.000 στρέμματα και όχι το 1/6 της λίμνης .Θεωρεί ότι «σκοπός είναι να υπάρχει κοινό όφελος από αυτές τις επενδύσεις και δεν θέλει να θίξει κανενός συμφέρον ούτε των ψαράδων. Εμμένουμε στην άποψή μας ότι μπορούμε να συνυπάρχουμε στην λίμνη με τα 3.000 στρέμματα από τα 73.000 της λίμνης .Θα δημιουργήσουμε ένα σταθμό που δεν θα αλλοιώνει τις ανάγκες της περιοχής 500 μεγαβάτ» .Η κα Ζαφειράτου Ελένη σημείωσε ότι «παρά το εχθρικό κλίμα , θέλουμε να βοηθήσουμε την τοπική κοινωνία, έχουμε ένα ολόκληρο πρόγραμμα με ανταποδοτικά έργα που θα τρέχουν καθόλη τη διάρκεια του έργου. Δεν θέλουμε να κάνουμε μια επεκτατική πολιτική και να καλύψουμε τη λίμνη, θέλουμε να κάνουμε συνέργειες με δήμους και περιφέρεια, έχουμε ένα σχέδιο που θέλουμε να παρουσιάσουμε. Οι πλωτήρες θα κατασκευάζονται τοπικά , θα δημιουργήσουμε μόνιμα εργοστάσια πλωτών φωτοβολταϊκών στην Κοζάνη. Ενημερώθηκε ο αντιπεριφερειάρχης για τα οφέλη.»

Ο Μενέλαος Μακρυγιάννης , περιφερειακός σύμβουλος με έντονο ύφος είπε: «Πρέπει να ζητήσουμε και συγνώμη από τον κ .Μπαραμπούτη που θέλει 3.000 στρέμματα σε μια περιοχή φυσικού κάλλους και δραστηριοποιούνται 160 οικογένειες ;Τι θα αφήστε για τα παιδιά μας μετά τις επενδύσεις ; Στη λίμνη δραστηριοποιούνται αθλητικοί όμιλοι, τα παιδιά μου και άλλα παιδιά έχουν πάρει μετάλλια .Έρχεστε ως Καίσαρας για πάρετε αυτό που εμείς σχεδιάζουμε για τη ζωή μας. Εμείς θα φύγουμε από εδώ για να βάλετε τους καθρέφτες στη λίμνη μας; Με ποια ιδιότητα έρχεστε εδώ ; Θα υψώσουμε τοίχος για να προστατεύσουμε ότι η κοινωνία μας χάρισε. Πρέπει να διαφυλάξουμε το φυσικό μας περιβάλλον για τους ανθρώπους της περιοχής , δεν έχουν τα πλωτά να προσφέρουν τίποτα στην τοπική κοινωνία».

Χρήστος Ελευθερίου: Τα φιλέτα ας τα βρουν αλλού όχι πάνω στην επιφάνεια της λίμνης
Ο δήμαρχος Σερβίων κ. Χρήστος Ελευθερίου, κάθετα αντίθετος σε οποιοδήποτε παραχώρηση στο ποσοστό της λίμνης σημείωσε ότι «η αντίδραση έχει να κάνει με τους ερασιτεχνισμούς της ΡΑΕ .Να γίνει χωροθέτηση , σίγουρα δεν μπορούν να μπουν στη λίμνη. Κάποιος τους άναψε το φως να γίνει η λίμνη μας κόκκινη». Αναφορά έκανε στην κοινή επιστολή των δημάρχων Σερβίων ,Βελεβντού και Κοζάνης για τις ήδη προγραμματισμένες δράσεις πάνω στην λίμνη που κατευθύνονται σε άλλους είδους επενδύσεις. «Τα φιλέτα ας τα βρουν αλλού όχι πάνω στην επιφάνεια της λίμνης. Πρέπει να σταματήσουμε αυτό το άναρχο. Να το βγάλουμε στη δημοπρασία και όποιος είναι πιο μάγκας ας το πάρει. Έχει δρομολογηθεί το μέλλον της λίμνης και θα διαφυλάξουμε τα συμφέροντα του τόπου μας. Αυτός που κοκκίνισε τη λίμνη είχε την ευθύνη, δεν φταίει ο ιδιώτης , αλλά το κράτος».

Μανώλης Στεργίου: Αν οι επενδυτές κινούνται με τις ευκολίες του θεσμικού πλαισίου είναι δικό τους θέμα. Εμείς θα αντιδράσουμε
Ο δήμαρχος Βελβεντού Μανώλης Στεργίου θύμισε στην Επιτροπή τον αγώνα του 2005 με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες που ήθελε υδροηλεκτρικό στο Σκεπασμένο. Τελικά το έκανε ο δήμος μόνος του ,που φέτος άρχισε να δουλεύει μετά από αντίδραση της τοπικής κοινωνίας εις όφελος των αγροτών . Ο δήμος ζητά να γίνει ο παραλίμνιος δρόμος, να υπάρχουν ναυταθλητικές δραστηριότητες, να γίνει ιχθυόσκαλα , παρατηρητήρια ορνιθοπανίδας, πλέγμα δρόμων στην παραλίμνια ζώνη για να επισκέπτεται τις πέριξ περιοχές , να στηριχτούν τους αγρότες που χρησιμοποιούν τα νερά , όπως και τους ψαράδες. Επίσης λόγο έκανε και για την αλλαγή του μικροκλίματος που την πλήρωσε ο τόπος εισοδηματικά όταν χάθηκε γη . «Βρήκαν πάτημα στο γεγονός ότι δεν έγινε δραστηριότητες στη λίμνη .Θα χαθούν οι αλιευτικές δραστηριότητες, ούτε υδατοδρόμιο μπορεί να γίνει, είμαστε κάθετοι αντίθετοι. Αν οι επενδυτές κινούνται με τις ευκολίες του θεσμικού πλαισίου είναι δικό τους θέμα. Εμείς θα αντιδράσουμε» .

Ιωάννα Παπαδημητρίου