ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΦ’ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΚΕΠΚΑ ΒΑΣΙΛΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΛΟΓΟΣ
– Τι ισχύει για πλειστηριασμούς α΄ κατοικίας , Νόμο Κατσέλη

Εκατοντάδες νοικοκυριά στη Δυτική Μακεδονία αντιμετωπίζουν πρόβλημα δανεισμού, με το πρόβλημα να οξύνεται ιδιαίτερα στην Κοζάνη. Οι δανειολήπτες βρίσκονται αντιμέτωποι ακόμη και με το φάσμα του πλειστηριασμού, ενώ οι αιτήσεις πολιτών της περιοχής για προστασία από το Νομό Κατσέλη είναι δεκάδες.  Υπάρχουν προγράμματα πλειστηριασμών  που ωστόσο, σήμερα, δεν προχωρούν στην Κοζάνη, σε αντίθεση με άλλες περιοχές, αλλά όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και μπορεί να προκύψει κάποια αντίστοιχη περίπτωση.
Όπως είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα ο πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών Δυτικής Μακεδονίας , δικηγόρος Βασίλης Ιωαννίδης, Το πρόβλημα για την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας είναι αρκετά μεγάλο: “Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Κοζάνη. Ο μέσος όρος δανεισμού στα νοικοκυριά είναι στις 100.000 ευρώ, που σημαίνει ότι κάποιος δανείστηκε 30-50 χιλ ευρώ και κάποιος άλλος 150-200 χιλ ευρώ. Αφορά διάφορα προϊόντα , στεγαστικά, καταναλωτικά και πιστωτικές κάρτες. Αυτή τη στιγμή αρκετές χιλιάδες νοικοκυριά αντιμετωπίζουν πρόβλημα μη πληρωμής δανείων, είτε μερικής είτε ολικής καταβολής δόσεων. Το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο όταν σε πολλές δανειακές συμβάσεις υπάρχουν οφειλέτες και εγγυητές. Τα πρόσωπα δεν έλαβαν χρηματικά ποσά , αλλά ευθύνονται. Εκεί το πρόβλημα μεγιστοποιείται , γιατί ολόκληρες οικογένειες ευθύνονται για ένα δάνειο μερικών χιλιάδων ευρώ, ή περισσοτέρων”.
Πολλοί συμπολίτες μας, μάλιστα, έκαναν αιτήσεις για υπαγωγή στο Νόμο Κατσέλη, ωστόσο υπάρχουν ακόμη αρκετοί που δεν έχουν προσφύγει στις διαδικασίες του νόμου . Αυτή τη στιγμή στο Ειρηνοδικείο της Κοζάνης υπάρχει ημερομηνία για δικάσιμο μέχρι και το …2022 (!) με τον κ. Ιωαννίδη να  επισημαίνει ότι υπάρχει προοπτική να οριστούν πιο σύντομες δικάσιμοι, κάτι που προβλέπει και ο τελευταίος νόμος.
Κινδυνεύουν οι πολίτες να χάσουν τα σπίτια τους; Ο κ. Ιωαννίδης απαντάει: “Σήμερα ισχύει ο Κώδικας Δεοντολογίας των Τραπεζών . Είναι στην ευχέρεια της τράπεζας αν θα προχωρήσει σε διαδικασίες πλειστηριασμών. Η τράπεζα καλεί τον δανειολήπτη να ρυθμίσει τα χρέη του. Αν δεν βρεθεί χρυσή τομή, αν ο δανειολήπτης χριστεί ” μη συνεργάσιμος” για πολλούς λόγους (με μεγάλη προχειρότητα και ευκολία οι τράπεζες τον χαρακτηρίζουν), υπάρχει  το ενδεχόμενο αν η τράπεζα εξαντλήσει όλα τα μέσα βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης λύσης, να προχωρήσει σε πλειστηριασμό”.

ioannidis
Μέχρι προ δύο ετών ίσχυε ο γενικός νόμος που προστάτευε την πρώτη κατοικία από πλειστηριασμούς. Σήμερα κάτι τέτοιο δεν υπάρχει, εκτός αν ενταχθεί κάποιος στο νόμο Κατσέλη. Ωστόσο οι δικάσιμες καθυστερούν,  με αποτέλεσμα να βγαίνει μια προσωρινή διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων ή εντός 2-3 μηνών για την προστασία του δανειολήπτη. Πετυχαίνει , έτσι, προσωρινή προστασία μέχρι το τελικό δικαστήριο. Ο άλλος τρόπος, σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, είναι μέσω του Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών, ώστε να έρθει σε επαφή με τον πιστωτή του για να διευθετήσει τις οφειλές του, για να μην οδηγηθεί η τράπεζα σε πλειστηριασμό.
Σήμερα τα νοικοκυριά χρωστούν σε πολλές τράπεζες και είναι δύσκολο κανείς να ρυθμίσει με μια σύνταξη ή ένα μισθό 5-6 δάνεια.  “Θέση του ΚΕΠΚΑ είναι πως θα πρέπει να ξανα-ψηφιστεί νόμος που να προστατεύει την α’ κατοικία όλων των ελλήνων , ανεξαρτήτως αντικειμενικής αξίας και με υψηλά αντικειμενικά κριτήρια (η περιοχή μας εμφανίζεται με αυξημένα εισοδήματα). Να μην υπάρχουν πολλοί όροι και περιορισμοί ώστε να μην μείνει κάποιος υπάλληλος ΔΕΗ εκτός. Ένας νόμος που θα προστατεύει την α΄ κατοικία θα προστατέψει από κοινωνικές εκρήξεις. Οι άνθρωποι να κοιμούνται ήσυχοι, χωρίς εκβιασμούς”.  Για τα funds, τόνισε πως θέση του ΚΕΠΚΑ είναι για τα ίδια δάνεια να προηγηθεί ο έλληνας δανειολήπτης, εξαγοράζοντας το δάνειό του με την ίδια τιμή, με τους ίδιους όρους.
Σε ό,τι αφορά την προστασία της κύριας κατοικίας, ο νόμος ισχύει μέχρι το τέλος 2018 και γίνονται προσπάθειες να παραταθεί. Υπάρχουν δανειολήπτες που θα έχουν πρόβλημα τα επόμενα χρόνια.

Για αυτούς που χρωστούν στο δημόσιο
“Δεν υπάρχει προστατευτικό πλαίσιο, υπάρχει η ανοχή του δημοσίου που κυνηγάει μακροχρόνια κακοπληρωτές, που δεν πλήρωναν και τα καλά χρόνια. Το δημόσιο κινεί κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων σε κακοπληρωτές. Λόγω φορο επιδρομών, διογκώνεται το χρέος στην εφορία . Δεν θέλουμε να δούμε πλειστηριασμό από το κράτος”, απάντησε σχετικά ο κ. Ιωαννίδης.
Τέλος, τη διενέργεια των πλειστηριασμών επηρεάζει η απεργία των συμβολαιογράφων, κάτι όπως είπε ο κ. Ιωαννίδης, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Β.Σ.