ΣΤΟ ΑΠΡΟΧΩΡΗΤΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΕΙΣ ΔΙΑΚΟΜΙΔΕΣ – ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ

– “Ποταμός” καταγγελιών ο πρόεδρος των εργαζομένων Θωμάς Σαραφίδης

Οργή και αγανάκτηση για την κατάσταση που επικρατεί στο ΕΚΑΒ με τις μεγάλες ελλείψεις σε πληρώματα, που δημιουργούν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της υπηρεσίας, εκφράζει ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων ΕΚΑΒ Δυτικής Μακεδονίας Θωμάς Σαραφίδης. Ο ίδιος αναφέρθηκε σε μεγάλες ελλείψεις αλλά το κυριότερο τα προβλήματα που δημιουργούν τα διασωστικά πληρώματα, οι δευτερογενείς διακομιδές μη επειγόντων περιστατικών. Μάλιστα οι διασώστες ζητούν να μην καταλήξουν ταξί πολυτελείας, ζητώντας να βοηθήσουν όλοι ώστε να υπάρχουν επαρκεί πληρώματα ώστε να βγαίνουν ομαλά οι βάρδιες και να μην έρχονται σε κίνδυνο έκτακτα περιστατικά.

Χαρακτηριστικά, όπως λέει στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα ο κ. Σαραφίδης, οι βάρδιες στο ΕΚΑΒ Δυτικής Μακεδονίας βγαίνουν μόνο με προσπάθεια και διακομιδές εκτός ωραρίου και φιλότιμο και με πλάτη που βάζουν οι διασώστες και θα συνεχίσουν να βάζουν. Μάλιστα το περασμένο τριήμερο με την Ορθοπαιδική του Μαμάτσειου κλειστή, αυξήθηκαν και οι διακομιδές στο Μποδοσάκειο. Όπως σχολιάζει σχετικά ο κ. Σαραφίδης: “Ταλαιπωρηθήκαμε, αγχωθήκαμε, κουραστήκαμε αλλά δεν υπήρξε κάποιο ευτράπελο ώστε να δημιουργηθεί πρόβλημα. Οι κλινικές εξυπηρετήθηκαν , και τις εξυπηρετούμε με ασθενοφόρα εκτός βάρδιας. Αν είναι ο καθένας μας να μείνει μέσα στο ΕΚΑΒ όλο το 24ωρο, μόνο έτσι μπορούμε να καλύπτουμε όλες τις ανάγκες . Αυτό όμως θα σημαίνει διπλασιασμός του προσωπικού”.

Έχουμε ασθενοφόρα και όχι διασώστες!

Η έλλειψη προσωπικού είναι το μόνιμο πρόβλημα και τα πληρώματα δεν επαρκούν για τις διακομιδές. Όπως αναφέρει σε έντονο ύφος ο κ. Σαραφίδης, τα πληρώματα δεν επαρκούν και την ίδια στιγμή η πλειοψηφία των διακομιδών που κάνει το ΕΚΑΒ σήμερα είναι δευτερογενείς διακομιδές! “Διαβάζω κάποια δημοσιεύματα και με λυπούν. Μάλλον, κάποιοι δεν κατάλαβαν τι συμβαίνει με τις διακομιδές. Πανηγυρίζουμε για το ότι θα έχουμε 37 νέα ασθενοφόρα το τέλος του 2018- αρχές του 2019, αλλά ας πανηγυρίσουμε και για το γεγονός ότι από αυτά θα λειτουργούν ανά βάρδια μέσα στο 2019, μόνο τα 7, ή τα 8 με το ζόρι σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις. Αν κάποιοι νομίζουν ότι με πέντε νοσοκομεία και  έξι κέντρα υγείας, που είναι υποστελεχωμένα χωρίς οδηγούς , δεν μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες . Σε 17.000 περιστατικά  εκ των οποίων τα 11-12,000 είναι δευτερογενείς διακομιδές, καλύπτοντας τις ανάγκες των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας, αυτό δεν είναι κάτι, αυτό λέγεται εταιρεία μεταφοράς ασθενών. Το ΕΚΑΒ είναι υπηρεσία άμεσης βοήθειας. Αν θέλουν να μας κάνουν ΚΤΕΛ και ΤΑΞΙ πολυτελείας να μας το πουν. Τη στιγμή που βάση προεδρικών διαταγμάτων, που αναγνωρίζει την ειδικότητα του διασώστη και πήραμε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, το καθηκοντολόγιο μας προσφέρει προσφορά πρώτης βοήθειας σε επείγουσες καταστάσεις, όταν κάποιος κινδυνεύει. Στο θέμα των δευτερογενών διακομιδών , το ΕΚΑΒ συνεπικουρεί στο να καλύψει κάποιες διακομιδές. Βοηθάει τα νοσοκομεία, δεν είναι δουλειά του να κάνει εξετάσεις, εξιτήρια ή ότι άλλο. Εάν μπορούμε να το κάνουμε, θα το κάνουμε. Όμως, το κακό έχει παραγίνει. Η κάθε κλινική μας βγάζει 10 εξιτήρια και επανεξετάσεις  εκ των οποίων από τα 10 περιστατικά, τα 6 περπατούν” λέει σε έντονο ύφος περιγράφοντας μια δύσκολη κατάσταση.

“Βάζουν δημάρχους  να μας παίρνουν τηλέφωνο και να μας απειλούν”

Το ΕΚΑΒ ζητάει επιπλέον προσωπικό, αλλά προοπτικές δυστυχών δεν υπάρχουν, και με 2-3 νέους διασώστες μέσα στη χρονιά δεν επαρκεί, και δεν είναι ούτε σταγόνα στον ωκεανό. Μάλιστα, ο ίδιος καταγγέλλει πως κατά καιρούς διάφοροι βάζουν από δημάρχους να ζητούν από το  ΕΚΑΒ να τους εξυπηρετεί σε δευτερεύουσες, προσωπικές, διακομιδές.  “Αν η πολιτεία ζητήσει , θα τις πούμε τι ανάγκες υπάρχουν. Στα χαρτιά σήμερα το ΕΚΑΒ είναι υπηρεσία επείγουσας προ-νοσοκομειακής φροντίδας, χρειάζεται τουλάχιστον ένα ακόμη ασθενοφόρο ανά βάρδια, σε κάθε έναν από τους5  τομείς, δηλαδή 60 διασώστες. Αν θέλουν να κάνουν το ΕΚΑΒ εταιρεία μεταφοράς ασθενών, θέλουμε άλλους τόσους , για να μη περιμένουν στα ΤΑΠ και να μας παίρνουν τηλέφωνα πόσες φορές το 8ωρο. Και να βάζουν να μας παίρνουν τηλέφωνα δήμαρχοι και αντιπεριφερειάρχες  και συμβούλους να παίρνουν και να απειλούν για εξιτήρια. Από σήμερα όποιος με άρει εγώ θα δημοσιοποιώ το όνομα του, για όποιον ζητάει διακομιδή, τη στιγμή που δεν υπάρχει διαθέσιμο ασθενοφόρο. “, λέει με αγανάκτηση. Σημειώνει δε, πως δεν αρνείται το ΕΚΑΒ να εξυπηρετήσει τον κόσμο, αλλά αν τύχει να υπάρχει ένα ασθενοφόρο και αυτό κάνει επιστροφή ασθενή στο σπίτι και τη στιγμή εκείνη βγει μια ανακοπή, τότε ο διασώστης θα πάει φυλακή. “Τότε θα μας πουν, δεν σας είπαμε ντε και καλά να κάνουμε το εξιτήριο. Εμείς δεν είμαστε διατιθέμενοι να ρισκάρουμε τη δουλειά μας, που είναι θεσμοθετημενη”, λέει χαρακτηριστικά.

“Η κυβέρνηση δεν μπορεί να καπηλεύεται ως έργο της μια δωρεά ασθενοφόρου “

Δεν μπορείς να απαιτείς από διασώστη που έχει σχολάσει, να κάνει εξιτήριο ασθενή , για να κρατήσεις το απογευματινό πλήρωμα για κάτι επείγον, λέει με αγανάκτηση ο κ. Σαραφίδης, σημειώνοντας ότι οι διασώστες στερούνται άδειες, δουλεύουν περισσότερες ώρες και αντ’ αυτού, τους κουνάνε το δάκτυλο. “Η κυβέρνηση δεν μπορεί να καπηλεύεται ως έργο της μια δωρεά ασθενοφόρου, λέγοντας σε έντονο ύφος πως το ασθενοφόρο που έρχεται θέλει και 11 άτομα διασώστες για να λειτουργήσει, και αυτό είναι το ζητούμενο. Εμείς θα είμαστε απέναντι, θα κάνουμε τη δουλειά που προβλέπει το καθηκοντολογία και θα εξυπηρετούμε κάποιες ίδιες περιπτώσεις, όχι τον καθένα που βαριέται και δε θέλει να πληρώσει το ΤΑΞΙ! “, λέει χαρακτηριστικά,  ζητώντας να μην αλλοιώνεται ο χαρακτήρας της λειτουργιάς των ασθενοφόρων.

“Θα μας κλείσουν φυλακή με το ζόρι”

Τέλος, διευκρίνισε πως τα νοσοκομεία έχουν την υποχρέωση από το νόμο να καλύπτουν αυτές τις διακομιδές, και το ΕΚΑΒ συνεπικουρεί σε αυτό, με τον κ. Σαραφίδη να λέει πως δεν γίνεται να συμβαίνει αυτό εις βάρος ενός επείγοντος περιστατικού. “Θα μας κλείσουν φυλακή με το ζόρι”, λέει με αγανάκτηση, λέγοντας πως οι διασώστες πλέον δεν κοιμούνται τα βράδια με το άγχος των διακομιδών, εκφράζοντας φόβους ότι στο τέλος θα βγάλουν την υπηρεσία του ΕΚΑΒ κοστοβόρα και θα τους στείλουν στους ιδιώτες.

Β.Σ.