ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

– Μεγάλη τοιχογραφία στον πεζόδρομο και “ζωγραφιές” σε κτήρια αλλά και κάδους ανακύκλωσης!

Η Κοζάνη αναβαθμίζεται αισθητικά, μετά από τοιχογραφίες και άλλες εικαστικές παρεμβάσεις που θα ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη Μαϊου στην Κοζάνη! Οι λεπτομέρειες του προγράμματος ανακοινώθηκαν σε συνέντευξη τύπου στο δημαρχείο, σήμερα το πρωί.Για έναν εικαστικό “καλλωπισμό” της πόλης έκανε λόγω ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Παναγιώτης Δημόπουλος, μιλώντας για την βελτίωση της εικαστικής οπτικής της πόλης, μετά από συνεργασία με τη Σχολή Καλών Τεχνών της πόλης. “Ευελπιστούμε ότι η διαδικασία αφενός θα βελτιώσει την εικόνα της πόλης σημαντικά και αφετέρου θα δώσει και αφορμή για τη σύμπραξη με τη ΣΚΤ και τη δημιουργία της παρουσία στην Κοζάνη”, είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Κωνσταντίνος Δεσποτίδης αναφέρθηκε στην προγραμματική σύμβαση του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας , που εδρεύει στη Φλώρινα και του Δήμου Κοζάνης. Ουσιαστικά ξεκινάει η υλοποίηση του έργου, που θα περιλαμβάνει μια μεγάλη τοιχογραφία στον πεζόδρομο (βλέπει στην κεντρική πλατεία) που θα δεσπόζει στο χώρο δίνοντας μια λυρική ερμηνεία του τοπίου της Κοζάνης. Επίσης, στην εσωτερική αίθουσα του Κοβεντάρειου -έργο εμπνευσμένο από τον κρόκο αλλά και έξω από αυτό, την είσοδο -σκαλιά- του δημαρχείου με μια ερμηνεία του τοπίου της Κοζάνης, παρέμβαση στον πεζόδρομο σε δημοτικό κτήριο αλλά και εικαστικές παρεμβάσεις σε κάδους απορριμμάτων ώστε να λειτουργήσουν σαν εμπόρια στην πίεση που υπάρχει στα αυτοκίνητα να μπουν στην πόλη, αναβαθμίζοντας την αισθητικά. Επίσης, στόχος είναι να συνεργαστούν και σχολεία, ενώ στο τέλος της παράδοσης των έργων θα γίνει περιήγηση στην πόλη παρουσία και των μαθητών, ώστε να δούμε πως μπροεί να αλλάξει η πόλη μέσα από τα μάτια των εικαστικών

Ο Κοσμήτορας της Σχολής Γιάννης Ζιώγας ευχαρίστησε το δήμο για τη συνεργασία , τονίζοντας τη διάδραση με την κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας, κάτι που στη 12χρονη πορεία της σχολής έχει εκφραστεί πολλές φορές δημιουργικά με εικαστικές παρεμβάσεις στη Φλώρινα, τις Πρέσπες και αλλού, ακόμη και με τη συνεργασία του Στρατού  αλλά και άλλων φορέων, όπως και πολλές δράσεις στα σχολεία, αλλά και γλυπτά σε συνεργασία με τους μαρμαράδες Τρανοβάλτου. Οι καλλιτέχνες εργάστηκαν ενάμιση χρόνο για το project , ενώ η τελική  φάση υλοποίησης θα ο0λοκληρωθεί τον Μάιο, οπότε και θα γίνει η εγκατάσταση των έργων και θα ξεκινήσει η δημιουργία της τοιχογραφίας. Στα τέλη Μαΐου θα εγκαινιαστεί η τοιχογραφία  ,με μια περιήγηση στα έργα. Σε συνεννόηση με την Α/θμια και τη Β/θμια θα γίνουν ξεναγήσεις στα σχολεία, ενώ στόχος είναι να ενεργοποιηθεί ο πολίτης της Κοζάνης πολιτιστικά και αισθητικά.

Από την πλευρά του ο καλλιτέχνης Κώστας Κορωναίος που θα κάνει την κύρια τοιχογραφία εξήγησε το σκεπτικό του έργου του, που τιτλοφορείται “Σύδενδρο” και σύμφωνα με τον ίδιο “καταγράφει την προσπάθεια το κυλινδρικό σχήμα των φουγάρων να λειτουργήσουν μεταξύ τους σαν συναισθήματα . Μια πόλη από κυλινδρικά σχήματα, που λειτουργεί το ένα με το άλλο. Σκοπός είναι κάτι που ενοχλεί, το φουγάρο, να το δώσω με μια διαφορετική άποψη να λειτουργεί ως δάσος, και όλο αυτό να βρίσκεται στη διαδικασία προετοιμασίας ενός πανηγυριού, με σύνδεση στις μουσικές και την παράδοσης της  περιοχής, τις απόκριες, σε μια μόνιμη διαδικασία διοργάνωσης μιας γιορτής. Με μια προσπάθεια σύνδεσης όλης της περιοχής, από το φράγμα Πολυφύτου μέχρι και τα βουνά”, ανέφερε. Να σημειωθεί πως ο καλλιτέχνης είναι από το Βόλο, έχει χρόνια εμπειρίας σε τοιχογραφίες στο εξωτερικό και όπως τόνισε ο Κοσμήτορας, αυτό είναι ενδεικτικό , πως δηλαδή φοιτητές από διάφορα μέλη της πατρίδας επισκέπτονται τη Δυτική Μακεδονία και δρουν εικαστικά, μαθαίνοντας τη.

Το κόστος της δράσης είναι στις 25.000 ευρώ και θα καλυφθεί από τον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης.Για τα έργα θα χρησιμοποιηθούν άριστα υλικά, και θα υπάρξει μέριμνα συντήρησης.

η κύρια , μεγάλη τοιχογραφία, Κώστας Κορωναίος

 

Κοβεντάρειο (εσωτερικός χώρος)
Ράνια Σχορετσανίτη

 

εσωτερική τοιχογραφία στο Δημαρχείο Κοζάνης

 

Πλατεία Νίκης, κάδοι και πίλαρ
Βαρβάρα Μυστίλογλου/Γιώτα Καρβουνιάρη

Β.Σ.