ΘΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Μια θετική είδηση που αφορά  την ειδική αγωγή που ειδικότερα την λειτουργία νέου Ειδικού Γυμνασίου στην Πτολεμαΐδα από την ερχόμενη σχολική χρονιά, επιφύλαξε η διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης Βασιλική Βόντσα.

Όπως είπε η ίδια, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η προσπάθεια της Δ.Ε. Κοζάνης είναι ώστε η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης να γίνει ένας υποδειγματικός χώρος με υπηρεσίες ειδικής αγωγής, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως: “Λειτουργήσαμε ενισχυτικά προς την κατεύθυνση των τμημάτων ένταξης , ιδρύσαμε τμήματα ένταξης στις τελευταίες σχολικές μονάδες που δεν είχαν και ζητήσαμε από το Υπουργείο Παιδείας να ιδρυθεί δευτεροβάθμιο σχολείο ειδικής αγωγής στην πόλη της Πτολεμαΐδας”.

Οι λόγοι που υπαγορεύουν την αναγκαιότητα αυτή, σύμφωνα με την κ. Βόντσα, είναι ότι η Πτολεμαΐδα έχει μεγάλο αριθμό μαθητών που φοιτούν στο ειδικό Δημοτικό Σχολείο με δύσκολες διαγνώσεις (αυτισμό, αναπηρίες, νοητική στέρηση κ.α.) . Επίσης, η μετακίνηση των παιδιών αυτών στο σχολείο της Άνω Κώμης είναι και δαπανηρή και κουραστική για τα παιδιά , γιατί πρέπει να είναι αρκετή ώρα στο αυτοκίνητο. Επίσης, όπως σημείωσε η ίδια, η Εορδαία εξυπηρετεί μια μεγάλη αστική περιοχή συν την περιοχή της Φλώρινας που δεν έχει αντίστοιχο σχολείο.

Η διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υπέβαλε την πρόταση για την ίδρυση αντίστοιχης σχολικής δομής στην Πτολεμαΐδα, αλλά αρχικά αυτή δεν έλαβε της αντίστοιχης ανταπόκρισης γιατί υπάρχει ήδη η αντίστοιχη δομή στην Άνω Κώμη. Ωστόσο, οι τοπικοί παράγοντες, ιδιαίτερα ο δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης αλλά και οι τοπικοί βουλευτές ενίσχυσαν την πρόταση αυτή.  Το αποτέλεσμα είναι πως υπάρχει η πληροφορία από το Υπουργείο Παιδείας ότι μάλλον έχουμε θετική εξέλιξη και το σχολείο θα ιδρυθεί. Ο φάκελος για το νέο σχολείο με όλες του τις λεπτομέρειες υποβάλλεται εκ νέου στο υπουργείο, ώστε από την ερχόμενη σχολική χρονιά να μπορεί και η βόρεια πλευρά της Π.Ε. Κοζάνης να έχει μια αντίστοιχη δομή, σημείωσε η κ. Βόντσα.

Το εν λόγω σχολείο θα εξυπηρετεί δεκάδες μαθητές  μιας και οι ανάγκες είναι μεγάλες, ενώ το σημαντικότερο όλων, σύμφωνα με την διευθύντρια , είναι πως ό,τι δομή χρειάζεται να υπάρχει στην περιοχή, θα λειτουργεί. Από εδώ και στο εξής ο σχεδιασμός μπαίνει σε πιο ποιοτικά σχολεία, όπως ανέφερε η κ. Βόντσα, όπως π.χ. η πολιτεία να δει το θέμα των οργανικών θέσεων στα ειδικά σχολεία. Αν προκηρυχθούν οι θέσεις θα υπάρχει μονιμότητα και θα καλύπτονται οι ανάγκες για το όφελος των μαθητών. Φέτος, σημείωσε, πως υπάρχει πλήρης κάλυψη αλλά αυτό που μένει είναι μια μόνιμη κάλυψη στην ειδική αγωγή.

Να σημειωθεί πως φέτος λειτούργησε πρώτη χρονιά και λυκειακή τάξη στο γυμνάσιο Άνω Κώμης, το οποίο σιγά – σιγά μετεξελίσσεται σε Ειδικό Λύκειο.


Β.Σ.