Με 5,5 ευρώ αγοράζουν οι δήμοι την τιμή της θερμικής μονάδας από τη ΔΕΗ και αυτή φτάνει στον καταναλωτή σε εφταπλάσια –οχταπλάσια τιμή. Συγκεκριμένα στην Εορδαία κοστίζει 37,74 ευρώ , στο Αμύνταιο 41, 29 ευρώ και στην Κοζάνη 43, 05 ευρώ πλέον ΦΠΑ.Ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Μανώλης Παναγιωτάκης χαρακτήρισε αβυσσαλέα τη διαφορά τιμής αγοράς της μονάδας από τη ΔΕΗ και της διάθεσης αυτής στον καταναλωτή. Από την άλλη οι ενεργειακοί δήμοι ανταπαντούν ότι και η ΔΕΗ αγοράζει πολύ φτηνά το λιγνίτη με το κόστος του ρεύματος να είναι πολλαπλάσιο.

Σε αυτή τη διαφορά τιμής φυσικά δεν συνυπολογίζονται όλες οι επενδύσεις που χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικής εντάσεως κεφαλαίου, οι εγκαταστάσεις ακόμα και μέσα στους ΑΗΣ, η μεταφορά και η διανομή της θερμότητας και οι εγκαταστάσεις στις πολυκατοικίες. Επίσης υπάρχουν μεγάλες απώλειες με το ¼, ίσως και το 1/5 της θερμότητας να χάνεται στη διαδρομή  ειδικά στην τηλεθέρμανση της Κοζάνης που τροφοδοτείται από τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου.

Πάντως τόσα χρόνια οι τηλεθερμάνσεις όλων των ενεργειακών δήμων παρουσιάζουν την παροχή της τηλεθέρμανσης ως κοινωνική προσφορά χωρίς να ισχύει κάτι τέτοιο. Σίγουρα αν έμπαινε στην μέση ιδιώτης θα ήταν πολύ ακριβότερη η τιμή της μονάδας, αλλά και τώρα ο καταναλωτής πληρώνει για να έχει. Κανείς δεν του προσφέρει κάτι τσάμπα. Ούτε μπορούμε να χρησιμοποιούμε την κοινωνική πολιτική της ΔΕΗ ως δική μας.

Ι.Π.

tilethermansi_ptol_max