“ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΠΟΡΤΕΣ” ΣΤΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΜΕ ΓΕΥΣΤΙΚΕΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ!

Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία θα έχουν οι φίλοι του κρασιού ώστε να δοκιμάσουν καλά κρασιά, να γευθούν νόστιμους μεζέδες και να έρθουν κοντά στη λαογραφία της Σιάτιστας βλέποντας ένα σιατιστινό κατώγι 200 ετών και απολαμβάνοντας ένα διήμερο στο κτήμα “Δύο Φίλοι” Σιάτιστας, που συμμετέχει στη δράση “Ανοιχτές Πόρτες” το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Μαΐου,.

Οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφθούν το κτήμα “Δύο Φίλοι” από τις 11 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα το Σάββατο και την Κυριακή. Μάλιστα το Σάββατο η εκδήλωση θα κρατήσει μέχρι πιο αργά , αφού θα προσφερθούν σιατιστινοί μεζέδες, όπως τόνισε μιλώντας στο ράδιοΛόγος η ιδιοκτήτρια Γεωργία Γκουτζιαμάνη. Επίσης, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η ξενάγηση που θα γίνει όχι μόνο στο οινοποιείο, αλλά και στο ιστορικό ”ΚΕΛΆΡΙ ΤΟΥ ΤΑΠΝΟΥ” , που είναι αντιπροσωπευτικό χαρακτηριστικό <<σιατιστινό κατώγι>> 200 ετών και κρύβει μέσα του όλη την ιστορία και την αγάπη των σιατιστινών για το κρασί, κρατώντας μια μεγάλη και μακριά παράδοση της Σιάτιστας που φημίζεται για την παράδοσή της. Πρόκειται για επισκέψιμο παραδοσιακό οινοποιείο στο πατρικό σπίτι της Γεωργίας Γκουτζιαμάνη.

Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να μάθει ποια ήταν παλιά η κουλτούρα του κρασιού, όπως επίσης να δει τη σύγχρονη παράδοση του σύγχρονου οινοποιείου που προσαρμόστηκε στα Σιατιστινά πρότυπα. Ακόμη, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στο Λαογραφικό Μουσείο της Τατιάνας Ντέρου, όπου μπορούν να ενημερωθούν για όλη την πολιτιστική κληρονομιά της Σιάτιστας.

Το κρασί θα είναι πρωταγωνιστής στις γευστικές δοκιμές, δοκιμάζοντας λευκά και κόκκινα κρασιά που ξεχωρίζουν από το κτήμα “Δύο φίλοι”, όπως το μοσχόμαυρο , το ξινόμαυρο και το πίνο νουάρ, ενώ το επισφράγισμα θα γίνει με το φημισμένο λιαστό κρασί. Παράλληλα οι επισκέπτες θα μπορούν να προμηθευτούν τις συλλεκτικές ζωγραφιστές φιάλες δια χειρός της οινοποιού Γεωργίας Γκουτζιαμάνη.

Το κομμάτι του οινοτουρισμού είναι σε ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια, από επισκέπτες κάθε ηλικίας που επιλέγουν να γνωρίσουν τον παραγωγό του κρασιού που δοκίμασαν και τους αρέσει, αναπτύσσοντας προσωπικές σχέσεις και βλέποντας την κουλτούρα πίσω από το κρασί. Παράλληλα και σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές του οινοποιείου, υπάρχει άνοδος και αυτή είναι η συνεχιζόμενη προσπάθεια. “Το ελληνικό κρασί το μαθαίνουν και έξω και προσπαθεί να κατακτήσει μια από τις καλύτερες θέσεις στο κομμάτι του παγκόσμιου κρασιού”, κατέληξε.

Αξίζει ο επισκέπτης να εντοπίσει τόσο το λιαστό κρασί Σιάτιστας, όσο και τα ξηρά που βγάζει η περιοχή, μιας και το υψόμετρο ενδείκνυται ώστε το τελικό προϊόν να είναι πολύ αξιόλογο και στα λευκά κρασιά και στα κόκκινα!

 

Β.Σ.