Νέα μελέτη σε συνεργασία Δήμου Κοζάνης  και Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης  προχωράει για τη διερεύνηση  της παρουσίας εξασθενούς χρωμίου στον υδροφόρο ορίζοντα της λίμνης Σαριγκιόλ. Ουσιαστικά πρόκειται για συνέχιση της ίδιας υπάρχουσας μελέτης στην περιοχή που βρέθηκε εξασθενές χρώμιο για τα επόμενα χρόνια.

«Η μελέτη αυτή αποσκοπεί στη χωρο-χρονική παρακολούθηση της ρύπανσης του υπόγειου νερού της λεκάνης Σαριγκιόλ από το εξασθενές χρώμιο ή και άλλα βαρέα μέταλλα, καθώς, επίσης, και στην αξιολόγηση της αλληλεπίδρασης υγρής-στερεής φάσης που μπορεί να επηρεάσει τις συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου ή και άλλων βαρέων μετάλλων στη συγκεκριμένη περιοχή» δήλωσε ο δήμαρχος Λευτέρης Ιωαννίδης στο δημοτικό συμβούλιο. Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο έργο, ο κ. Ιωαννίδης τόνισε τη σημαντικότητα αυτού του έργου για την προάσπιση των συμφερόντων της περιοχής. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο ίδιος, στόχος του Δήμου είναι «να έχουμε καλύτερα στοιχεία για το ιδιαίτερα δύσκολο αυτό φαινόμενο, για να θωρακίσουμε περισσότερο τα συμφέροντα της ΔΕΥΑΚ και της περιοχής».

Ερωτώμενος για την εξέλιξη του φαινομένου, ο κ. Ιωαννίδης απάντησε ότι περιμένει τους επιστήμονες να μιλήσουν για αυτό, καθώς δεν είναι ο ίδιος αρμόδιος για το θέμα. Επίσης, δήλωσε ότι οι κάτοικοι της περιοχής δε διατρέχουν κάποιο κίνδυνο, καθώς το νερό που πίνουν είναι καθαρό. : «Είναι ξεκάθαρο και σαφέστατο, όμως, ότι οι κάτοικοι δεν πίνουν νερό με εξασθενές χρώμιο. Πίνουν νερό που έρχονται από άλλες περιοχές και δρομολογούμε λύσεις για ακόμη καλύτερης ποιότητας νερό από τη Ζωοδόχο Πηγή που θα λύσει το πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή», επισήμανε ο κ. Ιωαννίδης.

Η μελέτη αυτή δεν απαντά φυσικά σε αυτή της ΔΕΗ για το αν υπάρχουν πετρώματα με εξασθενές χρώμιο σε όλο το λεκανοπέδιο . Μια ακόμα μελέτη  εκπονείται για λογαριασμό της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας από το ΤΕΙ, το ΙΓΜΕ και το ΚΕΠΕ  με την προγραμματική να έχει υπογραφτεί μόλις το Δεκέμβριο του 2017.Σε αυτήν εξετάζεται όλη η περιοχή από Αιανή μέχρι Αμύνταιο. Δύο λοιπόν μελέτες για το επίμαχο θέμα του εξασθενούς χρωμίου με τη δεύτερη κι εφόσον ολοκληρωθεί να μπορεί να συγκρουστεί και με αυτή της ΔΕΗ.

«Κύριοι της Περιφέρειας και του Δήμου δυστυχώς για ακόμη μία φορά ξεχάσατε να κάνετε μία ακόμα Μελέτη, αυτήν όπου (θα) αναλύει τις συνέπειες και τις επιπτώσεις στην υγεία μας μέσα από την χρήση όλα αυτά τα χρόνια του εξασθενούς χρωμίου που ήπιαμε, καθώς και την αντιμετώπιση τους.

Θέλουμε να πιστεύουμε, έστω και αργά ότι θα χρηματοδοτήσετε ακόμη ένα ανιδιοτελές Πανεπιστήμιο για να δούμε τα αποτελέσματα αυτά από το νερό με το εξασθενές χρώμιο που ήπιαμε και να προχωρήσετε επιτέλους και στην μόνη σημαντική Μελέτη που αξίζει, αυτής της Βιωσιμότητας των χωριών μας (μαζί με Επιδημιολογική και Περιβαλλοντική), κάτι που εδώ και δέκα χρόνια περίπου απαιτούν οι Φορείς και οι κάτοικοι της περιοχής αυτής

Αυτά δήλωναν την Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016 οι κάτοικοι του χωριού Αγίου Δημητρίου Κοζάνης και φαίνεται ότι για μια ακόμα φορά οι επιπτώσεις στην υγεία ξεχάστηκαν παρά τις δύο μελέτες που εκπονούνται. Για την προάσπιση των συμφερόντων της περιοχής, και προφανώς της ΔΕΥΑΚ που δέχεται ως γενεσιουργό αιτία του εξασθενούς χρωμίου τη ΔΕΗ γίνεται και η μελέτη. Της ΔΕΥΑΚ που  ζητάει από τους κατοίκους του Αγίου Δημητρίου-Ρυακίου να πληρώσουν έστω κατά το ήμισυ τους λογαριασμούς ύδρευσης  ενάμιση χρόνου, από το 2012 έως το πρώτο εξάμηνο του 2013.Την ίδια ώρα που οι κάτοικοι δεν έπιναν πόσιμο νερό, αλλά τοξικό η ΔΕΥΑΚ και ο δήμος Κοζάνης ζητούν να πληρωθούν οι λογαριασμοί ύδρευσης των δύο παραπάνω κοινοτήτων.

Οι κοινότητες  έχουν στραφεί σε μήνυση κατά παντός υπευθύνου και όπως φαίνεται ο καθένας προασπίζεται τον εαυτό του, μιας και έπονται σκληρές δικαστικές διαμάχες. Ο δήμος σίγουρα κινείται για λογαριασμό της ΔΕΥΑΚ με μια νέα προγραμματική με το ΑΠΘ , λες και δεν έχουμε στην περιοχή μας επιστήμονες. Άραγε δεν έχει ευθύνες η ΔΕΥΑΚ για το ακατάλληλο νερό που παρείχε στους κατοίκους; Πώς είναι δυνατόν να ζητάς από τους κατοίκους να πληρώσουν το νερό με εξασθενές χρώμιο που κατανάλωναν ;Το δικαίωμα για καθαρό νερό θα το πληρώσουν οι κάτοικοι και με αντίτιμο έστω και με γενναία έκπτωση 50%;

Ε.Σ.-Ι.Π.

Τα πετρώματα ευθύνονται για το εξασθενές χρώμιο στα νερά της Λεκάνης Σαριγκιόλ, λέει η ΔΕΗ

Ξεχωριστές μελέτες για το εξασθενές χρώμιο από ΔΕΗ και Περιφέρεια

Οι κάτοικοι περιοχής Αγίου Δημητρίου ζητούν υπαίτιο για όλα τα χρόνια που έπιναν νερό με εξασθενές χρώμιο

Τι θα γίνει με τα απλήρωτα τιμολόγια της ΔΕΥΑΚ του Αγίου Δημητρίου;

Εκπτώσεις 50% της ΔΕΥΑΚ στους κατοίκους Αγίου Δημητρίου-Ρυακίου λόγω εξασθενούς χρωμίου

Άγιος Δημήτριος και Ρυάκιο δεν πληρώνουν τη ΔΕΥΑΚ