Δύο εφημερίδες των Αθηνών, «Τα Νέα» και «Η Καθημερινή», δημοσίευσαν τις επιστημονικές μελέτες δύο νέων επιστημόνων της Κοζάνης που διαπρέπουν εκτός Ελλάδος, και οι οποίες είχαν απήχηση στον επιστημονικό κόσμο. Πρόκειται για νέες ανακαλύψεις στα Μαθηματικά και στην Ιατρική.

Στην πρώτη εφημερίδα 12/8 ε.έ. δημοσιεύτηκε η ερευνητική μελέτη του δρ. μαθηματικών Δημητρίου Κουκουλόπουλου, αναπληρωτή καθηγητή σε πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ. Ο Δ.Κ. είναι απόφοιτος του ΑΠΘ, που στη συνέχεια εκπόνησε διδακτορικό στο πανεπιστήμιο Ιλινόι, και μετά το Πρίνστον των ΗΠΑ εργάστηκε στο Μόντρεαλ. Ο Δ.Κ. μαζί με τον συνεργάτη του James Maynard κατάφεραν να αποδείξουν την εικασία Duffin-Schaeffer που είχε διατυπωθεί το 1941 και μέχρι σήμερα κανείς δεν είχε καταφέρει να τεκμηριώσει. Δηλαδή, το πρόβλημα εκκρεμούσε επί 80 χρόνια περίπου, και ήρθε ένας Έλληνας να το λύσει, με το σπουδαίο μετρικό Θεώρημα, ώστε πλέον να θεωρείται από τους ειδικούς επιστήμονες, ως διάδοχος του σπουδαίου Έλληνα μαθηματικού Καραθεοδωρή του περασμένου αιώνα. Προσθέτω ακόμη ότι και την Κυριακή 18/8 η «Καθημερινή» είχε εκτενές ρεπορτάζ για τον Δημήτριο Κουκουλόπουλο.

Στη δεύτερη εφημερίδα 14/8, ε.έ δημοσιεύτηκε μελέτη έρευνα του δρ. Χρήστου Κυρατσού στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, όπου από το 2009, μετά την αποφοίτησή του από το ΑΠΘ στη σχολή της Φαρμακευτικής, συνέχισε τις σπουδές του, εκπόνησε διδακτορικό και επιδόθηκε στην έρευνα. Μαζί με την ερευνητική του ομάδα ανακάλυψαν φάρμακο για τη θεραπεία του ιού Έμπολα, που βασανίζει την Αφρική και ιδιαιτέρως τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, όπου η επιδημία κάνει θραύση. Μια σπουδαία ιατρική ανακάλυψη και είδηση. Πιστεύω και άλλες εφημερίδες που δεν είδα να έχουν κάνει παρόμοιο ρεπορτάζ για τους δύο Έλληνες επιστήμονες, γιατί το θέμα ενδιαφέρει την επιστήμη και την παγκόσμια κοινότητα.

Τα Κοζανιτόπουλα, ως συνεχιστές της μεγάλης πνευματικής παράδοσης των Κοζανιτών, μας κάνουν υπερήφανους. Σε όποια χώρα και αν βρεθούν διακρίνονται πνευματικά όπου εργάζονται και προβάλλουν την Πατρίδα μας. Οι εφημερίδες δημοσίευσαν μεγάλο ρεπορτάζ, με πολλά στοιχεία και συνεντεύξεις με τους διακριθέντες επιστήμονες Δ. Κουκουλόπουλο και Χρ. Κυρατσού. Κρατώ τις εφημερίδες στο αρχείο μου και προτείνω να δημοσιευθεί το ρεπορτάζ ολόκληρο στις τοπικές εφημερίδες προς πλήρη ενημέρωση των συμπατριωτών μας. Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια στα άξια παιδιά μας και συγκροτημένους επιστήμονες, ευχόμενος να έχουν λαμπρή συνέχεια στην περαιτέρω επιστημονική τους διαδρομή, παρουσιάζοντας και νέες επιστημονικές ανακαλύψεις στον Ακαδημαϊκό χώρο. Οι συμπατριώτες τούς τιμούν και τους χειροκροτούν.

Γιάννης Κορκά