ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΥΠΕΡΒΑΣΕΙΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ – ΧΤΥΠΗΣΑΝ “ΚΟΚΚΙΝΟ” ΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΜΕΤΡΗΣΗΣ!

Ένα εκρηκτικό “κοκτέιλ” σκόνης και ρύπανσης, με υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων, σημειώθηκε στην περιοχή το Σαββατοκύριακο, αφού ο συνδυασμός Αφρικανικής σκόνης και δραστηριοτήτων στα ορυχεία ήταν αποπνικτικός για τους κατοίκους, σε όλο το ενεργειακό λεκανοπέδιο! Μάλιστα το Σαββατοκύριακο οι σταθμοί μέτρησης του εργαστηρίου μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης του Κέντρου Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας, χτύπησαν “κόκκινο”, δείχνοντας σχεδόν καθολικά ως δέκα στα δέκα ως δείκτη ρύπανσης σε Κοζάνη,  Πτολεμαΐδα, Φλώρινα κ.α.

Ωστόσο τη Δευτέρα το φαινόμενο είναι σε ύφεση. Αναλυτικότερα, μιλώντας στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα ο προϊστάμενος του τμήματος Περιβάλλοντος   Δημήτρης Αλβανός, σύμφωνα με σημερινές μετρήσεις, οι περισσότεροι σταθμοί έχουν χαμηλές ενδείξεις, μονοψήφιες ούτε καν διψήφιες. Ωστόσο, τόνισε πως τόσο το Σάββατο, όσο και την Κυριακή υπήρξαν υπερβάσεις του ορίου των 50 mg, σε όλους του σταθμούς μέτρησης, ενώ ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατούσε, είναι οι ωριαίες τιμές: 158 mg, 200 mg στην Πτολεμαΐδα κ.ο.κ.

Πρόκειται, σύμφωνα με τον ίδιο, για ένα γενικό φαινόμενο που εμφανίστηκε από τον πιο νότιο σταθμό , αυτόν της Κάτω Κώμης, μέχρι και τη Φλώρινα , όπου υπήρξαν υπερβάσεις. Ο συνδυασμός των ισχυρών νοτιάδων που επικρατούσαν το Σαββατοκύριακο και η μεταφορά αφρικανικής σκόνης που σημειώθηκε, συνέτεινε στην όξυνση του φαινομένου, σύμφωνα με τον ίδιο. “Πρόκειται για ένα συχνό φαινόμενο, που το συναντάμε συχνά, ίσως και δέκα φορές το χρόνο. Ίσως και παλαιότερα θα το συναντούσαμε, αλλά ίσως δεν είχαμε τα μέσα και τα προγνωστικά μοντέλα που έχουμε τώρα, ώστε να το παρακολουθήσουμε. Από ό,τι λένε οι μελέτες του Αστεροσκοπείου Αθηνών, το φαινόμενο , ίσως, οφείλεται στην ερημοποίηση μεγάλων εκτάσεων στη Σαχάρα, οπότε αυξήθηκε η έκταση της σκόνης που σηκώνεται και μεταφέρεται και βορειότερα”, σημείωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στα αίτια του φαινομένου.

Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε πως το Σαββατοκύριακο η λειτουργία των μονάδων της ΔΕΗ στα ορυχεία δεν είναι μεγάλη, ωστόσο όπως τόνισε ο κ. Αλβανός, υπάρχει ένα υπόβαθρο ρύπανσης που επιβαρύνεται με τη σκόνη που μεταφέρεται.  “Τη σκόνη τη σηκώνει ο αέρας από το έδαφος, και οι αποθέσεις της ΔΕΗ δεν είναι διαβρεγμένες  και η λασποβροχή που πέφτει επιβαρύνει την κατάσταση”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τη Δευτέρα όλοι οι σταθμοί είναι κάτω από το όριο 24ώρου των 50mg , ενώ ενδεχομένως η ίδια , δυσχερή κατάσταση, να επαναληφτεί και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο , αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό. Παρόλα αυτά η αποπνηκτική ατμόσφαιρα επιδράει σε άτομα με αναπνευστικά και όχι μόνο, προβλήματα, ενώ το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση , συστήνοντας στις ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών, άτομα με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα , καρδιοπαθείς κ.ο.κ.), να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, να σταματήσουν να αθλούνται στην ύπαιθρο, να χρησιμοποιούν μάσκα  για την προστασία από τα βαριά μέταλλα.
Παρόλα αυτά, όσο ο καιρός ζεσταίνει παρόμοια φαινόμενα θα επαναλαμβάνονται στην περιοχή, η οποία είναι ήδη επιβαρυμένη από τις εξορυκτικές δραστηριότητες.

Ανακοίνωση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος – Ο πίνακας με τις υπερβάσεις

Η Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ενημερώνει:

Κατά το προηγούμενο διήμερο 17/3 και 18/3 παρατηρήθηκαν αυξημένες τιμές των μέσων ημερήσιων τιμών αιωρούμενων σωματιδίων, πάνω από το όριο των 50 μg/m3,  στο σύνολο των σταθμών του δικτύου μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Θέση Σταθμού 17/3/2018 18/3/2018
Φιλώτα 48 96
Κοιλάδα 54 124
Οικισμός 122 108
Πετρανά 66 129
Κάτω Κώμη 72 123
Αμύνταιο 47 148
Φλώρινα 67 158
Βεύη 40 126
Ποντοκώμη 51 112
Ανάργυροι 63 115
Πτολεμαΐδα 114 205
Κοζάνη 63 90
Καρυοχώρι 92 151

Οι αυξημένες τιμές οφειλόταν κατά κύριο λόγο στην βίαιη μεταφορά σκόνης από την Σαχάρα και τους θυελλώδεις νότιους ανέμους. Το φαινόμενο σήμερα βαίνει προς εκτόνωση.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, το φαινόμενο αναμένεται να επαναληφθεί το διήμερο 22-23/3 σε μικρότερη έκταση και με βάση τις συστάσεις του Υπουργείου Υγείας και  την ΚΥΑ με αρ. οικ. 70601 (ΦΕΚ 3272/23-12-2013 Β΄) με θέμα: «Βραχυπρόθεσμα σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια», συστήνονται τα παρακάτω:

  1. Ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα ή ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους,
  2. Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς και τα παιδιά θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου.
  • Άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα,
  1. Κάθε άτομο που αισθάνεται ενόχληση στα  μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική του άσκηση – δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους
  2. Στους πολίτες να περιορίσουν την άσκοπη χρήση ΙΧ.

 

 

Β.Σ.