Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής στις 22 Μαρίου 2021 εισηγήθηκε προς το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης την έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΑΕΠΟ) δύο Φ/Β Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ισχύος 19,9843 MWp ο καθένας στη θέση “Κέρδωμα – Αλωνάκια” της Κ. Αλωνακίων της Δ.Ε. Κοζάνης και στη θέση “Πέτρα – Νέα Νικόπολη” της Δ.Ε. Κοζάνης με φορέα του έργου την «ECOSOLAR M.I.K.E.» και διαχειριστή τον Χρήστο Πετρόχειλο.

Παρά τις επισημάνσεις της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του δήμου για τις ελλείψεις στις μελέτες και τη δεδομένη επιβάρυνση της περιοχής με άλλα 500MW από άλλες ΑΠΕ στα Αλωνάκια και 400MW στη Νέα Νικόπολη, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής βλέπει θετικά την επένδυση. Όταν αναφέρονται αρνητικές συνέπειες στην κτηνοτροφία, προβλήματα διάβρωσης και αποσάθρωσης και η έκταση εκμίσθωσης για την τοποθέτηση των φ/β εγκαταστάσεων είναι μικρότερη από την αιτούμενη στο έργο των Αλωνακίων ….

Μάλιστα το υπό μελέτη ΦΒ πάρκο στη θέση “Πέτρα – Νέα Νικόπολη” βρίσκεται στα όρια του οικισμού Νέα Νικόπολη, υπάρχει άμεση οπτική επαφή του οικισμού με την εγκατάσταση και η αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος που προκαλείται θα αποτελεί οπτική όχληση για τους κατοίκους, δεδομένου ότι πρόκειται για έναν μικρό οικισμό αρμονικά ενταγμένο στο φυσικό περιβάλλον.

Τι ζητά η Διεύθυνση Περιβάλλοντος

Η υπηρεσία ζητά επίσης και στις δυο περιπτώσεις να κατατεθεί νέα μελέτη βοσκοικανότητας, να διερευνηθεί η διάθεση των σύμμεικτων και ανακυκλώσιμων αστικών απορριμμάτων που θα προκύψουν κατά τη φάση κατασκευής και λειτουργίας της εγκατάστασης, να δοθούν επιπλέον στοιχεία όσον αφορά το ποσοστό της έκτασης του γηπέδου εγκατάστασης, το οποίο θα καλύπτεται από τσιμέντο, μετά το τέλος της δραστηριότητας, τη διάθεση της ξυλείας που θα προκύψει από την υλοτόμηση σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, τον ακριβή καθορισμό των συντεταγμένων του γηπέδου εγκατάστασης του υποσταθμού και της όδευσης καλωδίων μεταφοράς μέσης τάσης και υψηλής τάσης.

Πέρα από τον Κώστα Δεσποτίδη που καταψήφισε τις εισηγήσεις , αρνητικός ήταν και ο Ζησης Μάρας. Δήλωσε ότι οι κοινότητες βάζουν ως προϋπόθεση να διασφαλιστούν οι περιβαλλοντικές συνθήκες και η λειτουργία της κτηνοτροφίας. Επίσης, η υπηρεσία τονίζει πως υπάρχουν συγκεκριμένες ελλείψεις στο αίτημα, οπότε μέχρι να διευκρινιστούν-διευθετηθούν αυτά τα ζητήματα από την εμπλεκόμενη εταιρία δεν είναι θετικός.

Η μελέτη του πρώτου έργου αφορά στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος, σύμφωνα με τον μελετητή σε χορτολιβαδική – δημόσια έκταση συνολικού εμβαδού 301.891m2 στην θέση «Κέρδωμα – Αλωνάκια», του Δ. Κοζάνης.

α) Οι πλησιέστεροι στην προτεινόμενη θέση οικισμοί, είναι οι εξής:

Μάλιστα ο Οικισμός Αλωνάκια είναι στα όρια του προτεινόμενου έργου, η Ξηρολίμνη σε απόσταση 900m περίπου, η Σκήτη σε απόσταση 1.400m περίπου και ο Κοκκιναράς σε απόσταση 1.400m περίπου.

Η δεύτερη μελέτη αφορά στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος σε χορτολιβαδική -δημόσια έκταση συνολικού εμβαδού 312.417,40 m2 στην θέση «Πέτρα – Νέα Νικόπολη», του Δ. Κοζάνης, Π.Ε. Κοζάνης – Π. Δυτικής Μακεδονίας:

Στα όρια του Οικισμού Νέα Νικόπολη

Σε απόσταση 900m περίπου από τον Οικισμό Λυγερή.

Άλλες εγκαταστάσεις ΑΠΕ στο έργο στη θέση “Κέρδωμα – Αλωνάκια” : Συνολικά έχουν εκδοθεί άδειες παραγωγής για τρία (3) αιολικά πάρκα με συνολική ισχύ 99,6 MW και βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης άλλη μία (1) αίτηση άδειας παραγωγής για αιολικό πάρκο ισχύος 27,6MW. Επιπλέον έχουν εκδοθεί άδειες παραγωγής για πέντε (5) φ/β πάρκα με συνολική ισχύ 155 MW και βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης άλλες τρεις (3) αιτήσεις αδειών παραγωγής για φ/β πάρκα ισχύος 210MW.

Άλλες εγκαταστάσεις ΑΠΕ στη θέση “Πέτρα – Νέα Νικόπολη” : Συνολικά έχουν εκδοθεί άδειες παραγωγής για οκτώ (8) φ/β Πάρκα με συνολική ισχύ 153 MW και βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης τρεις (3) αιτήσεις αδειών παραγωγής για φ/β με συνολική ισχύ 253MW.

Επισημάνσεις Δήμου

Η μελέτη παρουσιάζει ελλείψεις σύμφωνα με τις επισημάνσεις του δήμου ως προς τα παρακάτω στοιχεία:

1: Δεν γίνεται καμία αναφορά στην μελέτη όσον αφορά τα απαιτούμενα έργα διασύνδεσης στον υπό ανέγερση υποσταθμό ανύψωσης τάσης 33/150V. Δίνεται σε σχέδιο η θέση του γηπέδου εγκατάστασης του υποσταθμού, που βρίσκεται στην Κ. Μαυροδενδρίου και την πιθανή διαδρομή των καλωδίων, δεν δίνονται όμως:

– ακριβείς συντεταγμένες της όδευσης των καλωδίων,

– τα έργα που θα απαιτηθούν για την όδευση καλωδίων (εκσκαφές σε περίπτωση υπόγειωνγραμμών, αριθμός πυλώνων στην περίπτωση των εναέριων γραμμών)

-την τοποθέτηση ή μη πυλώνων υψηλής τάσης

– τα έργα διαμόρφωσης του γηπέδου του υποσταθμού και του απαραίτητου εξοπλισμού

-τη συμβατότητα της επιλογής της θέσης με τα τοπικά σχέδια διαχείρισης, κλπ.

2: Ο μελετητής ισχυρίζεται ότι από την υλοποίηση του συνόλου των έργων ΑΠΕ εντός της ευρύτερης περιοχής, εκτιμάται ότι θα υπάρξει μικρή μετατόπιση του ζωικού πληθυσμού σε εγγύς περιοχές, για την άσκηση των δραστηριοτήτων της βοσκής και ότι οι διαθέσιμοι βοσκότοποι θα είναι 9.661στρέμματα. Πρέπει να τονίσουμε ότι οι περιοχές που θα χρησιμοποιηθούν για τις εγκαταστάσεις των ΦΒ θα είναι περιφραγμένες και είναι εύλογο οι περισσότερες να μη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για βοσκή. Τα διαθέσιμα βοσκοτόπια θα είναι, με βάση την ανάλυση του μελετητή, περίπου 9.661στρέμματα, χωρίς όμως να λαμβάνονται υπόψη:

Οι θέσεις των σταβλικών εγκαταστάσεων

Η αύξηση της απόστασης μετακίνησης των ζώων για βοσκή λόγω της θέσης των διαθέσιμων βοσκοτόπων και της μη δυνατότητας προσπέλασης εξαιτίας των περιφράξεων

– Η μείωση των χώρων βοσκής λόγω των υπολοίπων εγκαταστάσεων ΑΠΕ.

Τα παραπάνω μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες στην κτηνοτροφία. Η συνεργιστική και αθροιστική επίδραση της οικονομικής δραστηριότητας των ΦΒ πάρκων στην κτηνοτροφία της περιοχής θα πρέπει να εξεταστεί και να μελετηθεί εκτενέστερα ώστε να τεθούν οι απαραίτητοι περιορισμοί για την αρμονική συνύπαρξη των οικονομικών δραστηριοτήτων στην περιοχή.

 

3:Κατά την αποκατάσταση στο χώρο θα παραμείνουν:

-Τα block σκυροδέματος της περίφραξης, των πάνελ κτλ,

– το ηλεκτρικό δίκτυο και τα καλώδια που βρίσκονται θαμμένα στο έδαφος, με την προϋπόθεση ότι δεν θα αποφασισθεί διαφορετικά.

Αν το ποσοστό του εδάφους που θα παραμείνει με τσιμέντο είναι μεγάλο, τότε θα δημιουργηθούν προβλήματα στην ανάπτυξη της βλάστησης στην περιοχή και είναι πιθανότερο να δημιουργηθούν προβλήματα διάβρωσης και αποσάθρωσης.

4: Η έκταση εγκατάστασης του έργου είναι δημοτική. Ο οικονομικός φορέας ECOSOLAR M.I.K.E. κατέθεσε αίτηση για έγκριση εκμίσθωσης της έκτασης. Ο Δήμος Κοζάνης με αποφάσεις των οργάνων του και των εκπροσώπων της τοπικής κοινότητας έχει εγκρίνει την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων σε τμήμα της περιοχής μικρότερο από αιτούμενο ,λόγω προγενέστερης αίτησης εκμίσθωσης για τη συγκεκριμένη περιοχή και έχει προχωρήσει τη διαδικασία εκμίσθωσης αυτής.

Θετική η Κοινότητα Αλωνακίων και Νέας Νικόπολης

Η άποψη του κοινοτήτων για την κατασκευή των έργων είναι θετική. Επισημαίνονται από πλευράς Κοινότητας Αλωνακίων κάποια σημεία που μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στην όλη επένδυση.

1. Να εκπονηθεί ολοκληρωμένη μελέτη διαχείρισης ομβρύων υδάτων

2. Να υπάρξει μέριμνα για τη συντήρηση των δρόμων πρόσβασης στο έργο, τουλάχιστον κατά τη

φάση κατασκευής, για την ασφαλή διέλευση οχημάτων και μηχανημάτων

3. Τα Υγρά απόβλητα – έλαια των μετασχηματιστών να μην παραμένουν σε χώρο προσωρινής αποθήκευσης αλλά να απομακρύνονται άμεσα.

Πραγματικά απορεί κανείς αν αυτό είναι το όργανο άσκησης των σχετικών µε την ποιότητα ζωής και την προστασία του περιβάλλοντος θεμάτων…

Ιωάννα Παπαδημητρίου