Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου, η πρώτη συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αντώνη Δασκαλόπουλου, με τους εκπροσώπους των φανών, για τον προγραμματισμό της Κοζανίτικης Αποκριάς του 2018. Βασικό σημείο της συζήτησης αποτέλεσε η χρηματοδότηση των φανών από την περιφέρεια και το δήμο, οι οποίοι διαθέτουν, όπως αναφέρθηκε, έναν κοινό “κουμπαρά” για τις φετινές απόκριες.
Σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές, φέτος η αποπληρωμή των προμηθευτών θα γίνει απευθείας από το Δήμο, χωρίς τη διαμεσολάβηση των Φανών. Οι εκπρόσωποι κλήθηκαν να κάνουν, μέσα σε μία εβδομάδα, το συνολικό προϋπολογισμό των δαπανών των φανών τους, ούτως ώστε να προχωρήσει ο Δήμος στον υπολογισμό του συνολικού ποσού που θα διαθέσει για τις φετινές αποκριές, καθώς και των επιμέρους ποσών που θα διαθέσει για κάθε φανό. Βέβαια, έγινε κατανοητό ότι το ύψος των δαπανών δεν πρόκειται να ξεπεράσει τις περσινές και ότι θα κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης προκλήθηκαν εντάσεις, καθώς ήταν αρκετοί αυτοί που θεώρησαν μη λειτουργικές τις αλλαγές στον τρόπο πληρωμής των προμηθευτών. Ενώ, λοιπόν, πολλοί θεώρησαν ότι η συγκεκριμένη διαδικασία ευνοεί τους ίδιους, αφού τους απαλλάσσει από αρκετές διαδικασίες τις οποίες αναλαμβάνει τώρα ο Δήμος, υπήρξαν και αυτοί που τόνισαν ότι οι συγκεκριμένη διαδικασία θα επιβαρύνει τόσο τους ίδιους όσο και τους ίδιους τους προμηθευτές. Πιο συγκεκριμένα, τα βασικά επιχειρήματα όσων βρέθηκαν κατά της άμεσης χρηματοδότησης των προμηθευτών από το Δήμο ήταν δύο. Πρώτο, το γεγονός ότι οι προμηθευτές δεν μπορούν να περιμένουν μήνες , ή ακόμα και χρόνο, για να πληρωθούν και, δεύτερο, ότι πολλοί χρόνιοι συνεργάτες των Φανών προέρχονται από άλλες πόλεις, γεγονός που δυσκολεύει την άμεση συναλλαγή με το Δήμο Κοζάνης.
Εφόσον οι εκπρόσωποι των φανών υπολογίσουν τις συνολικές δαπάνες τους και ενημερώσουν το Δήμο, θα πραγματοποιηθεί και δεύτερη συνάντηση στην οποία θα ανακοινωθούν τα ποσά που θα διαθέσει ο τελευταίος για τη φετινή αποκριά.
Ε.Σ.