Προσλαμβάνονται πέντε άτομα στη ΔΕΥΑΚ με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών της για εργασίες τηλεθέρμανσης και ύδρευσης – αποχέτευσης. Πρόκειται ουσιαστικά για την πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών αναγκών λόγω των μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, η οποία προβλημάτισε το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ .Ουσιαστικά επαναπροκηρύσσονται οι πέντε θέσεις που είχαν μείνει κενές από τις 27 που είχε προκηρύξει η ΔΕΥΑΚ με απαραίτητη προϋπόθεση την προϋπηρεσία στην επιχείρηση.

Δεν είναι τυχαίο ότι η κα Νούλα Τουμπουλίδου απείχε από την ψηφοφορία, ενώ η Τάνια Βεντούλη ψήφισε αρνητικά διότι «Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις διατάξεις του άρθρου 20 του ν. 2190/1994 σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 175 του ν.4764/2020, καθώς και τη σχετική εισήγηση του Νομικού Συμβούλου από την οποία με σαφήνεια προκύπτει ότι η πρόσληψη προσωπικού, πέραν των λοιπών προϋποθέσεων που παρατίθενται, θα πρέπει πρωτίστως να αποσκοπεί στην αντιμετώπιση άμεσης και σαφώς προσδιορισθείσας ανάγκης λήψης προληπτικών ή κατασταλτικών μέτρων εξαιτίας σοβαρής απειλής της δημόσιας υγείας, ψηφίζω αρνητικά επί του θέματος της συνεδρίασης της 18ης Φεβρουαρίου 2021»

Οι μηχανικοί θα προσληφθούν για οκτώ μήνες μετά και τα κενά στην υπηρεσία. Βέβαια εδώ δεν ξέρουμε να  πρόκειται για περιπτώσεις άμεσης  ανάγκης λήψης μέτρων λόγω σοβαρής απειλής της δημόσιας υγείας. Δεν είναι δηλαδή και τόσο ξεκάθαρο πώς οι μηχανικοί μπορούν να ικανοποιήσουν έκτακτες ανάγκες για την καταπολέμηση της πανδημίας χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν προσλαμβάνονται μέσω αυτής της εγκυκλίου του ΥΠΕΣ και άτομα πλην ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Η απόφαση λήφθηκε κατά πλειοψηφία λαμβάνοντας υπόψιν:

  • Το γεγονός ότι στη ΔΕΥΑΚ απασχολούνται με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου εργαζόμενοι σε ειδικότητες, που είτε ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ή εφαρμόζοντας τις προβλεπόμενες κατεπείγουσες διατάξεις, απαιτήθηκε να απέχουν από την εργασία τους σύμφωνα με τον νόμο, με αποτέλεσμα να προκύψουν έκτακτες ανάγκες λόγω των απουσιών τους.
  • Το γεγονός της ύπαρξης θετικών περιστατικών COVID-19 μεταξύ του προσωπικού της ΔΕΥΑΚ που σε συνδυασμό με τη διερεύνηση «επαφών» δημιούργησε προβλήματα στη λειτουργία της επιχείρησης, λόγω διαδοχικής επιβολής πολυήμερης αποχής και απομάκρυνσης από τον εργασιακό χώρο (καραντίνα) για τους ενεργούς υπαλλήλους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παρουσιάζονται προβλήματα λόγω COVID19 με ενδεχόμενες συνέπειες στην καίρια ανταπόκριση της ΔΕΥΑΚ σε ζητήματα υδροδότησης και αποχέτευσης μέσα στην ιδιαίτερα επιβαρυμένη υγειονομικά χρονική περίοδο που διανύουμε. Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το πλάνο ημερήσιας εργασίας της ΔΕΥΑΚ απουσιάζουν κατά μέσο όρο για έκτακτους λόγους που σχετίζονται με την ύπαρξη COVID-19 28 εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΚ, χωρίς να περιλαμβάνονται κανονικές άδειες, ρεπό ή άδειες λόγω ασθένειας. Επίσης δημιουργήθηκαν κενά λόγω συνταξιοδότησης εργαζομένων μηχανικών, λήξης των οχτάμηνων συμβάσεων και αδειών ειδικού σκοπού σε θέσεις Μηχανικών Π.Ε. και Τ.Ε. στο Τμήμα Μελετών και Εκτέλεσης Έργων της ΔΕΥΑΚ το οποίο έχει στην ευθύνη του την ωρίμανση έργων ύδρευσης, αποχέτευσης και τηλεθέρμανσης για ένταξή τους σε χρηματοδοτικά προγράμματα, αλλά και την εκτέλεση σημαντικών έργων ύδρευσης, αποχέτευσης και τηλεθέρμανσης που απαιτούν καθημερινή παρακολούθηση.
  • Το γεγονός ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες και η υλοποίηση έργων ύδρευσης, αποχέτευσης και τηλεθέρμανσης οι οποίες αποτελούν το κύριο αντικείμενο της ΔΕΥΑΚ βάση του ιδρυτικού της νόμου, σχετίζονται άμεσα με τη Δημόσια Υγεία και οι προαναφερόμενες ελλείψεις λόγω της παρούσας υγειονομικής κρίσης ενδέχεται να αποτελέσουν σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία.
  • Το γεγονός ότι υπάρχουν κενές θέσεις σύμφωνα με τον ΟΕΥ της επιχείρησης σε θέσεις Μηχανικών Π.Ε. και Τ.Ε. στο Τμήμα Μελετών και Εκτέλεσης Έργων.
  • Το γεγονός ότι η ΔΕΥΑΚ έγκαιρα έκανε τις απαιτούμενες ενέργειες λαμβάνοντας την απόφαση 46/2020 του ΔΣ της ΔΕΥΑΚ για πρόσληψη 27 εργαζομένων εκ των οποίων 5 εργαζόμενους ειδικοτήτων ΠΕ και ΤΕ Μηχανικών μέσω ΑΣΕΠ με συμβάσεις ορισμένου χρόνου οκτάμηνης διάρκειας. Η πρόσληψη του σχετικού προσωπικού δεν έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα, λόγω των καθυστερήσεων που προέκυψαν από την πανδημία, ενστάσεων επί του αποτελέσματος του διαγωνισμού αλλά και αρνήσεων αποδοχής των θέσεων.
  • Το γεγονός ότι η ΔΕΥΑΚ μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων ΕΣΠΑ 2014-2021 και «Αντώνης Τρίτσης» εκτελεί σήμερα 6 έργα ΕΣΠΑ και συνολικού προϋπολογισμού 17.458.943,55 Ευρώ, έχει αιτηθεί και αναμένει την ένταξη εντός Φεβρουαρίου-Μαρτίου 5 έργων συνολικού προϋπολογισμού 13.491.429,05 Ευρώ και προτίθεται να καταθέσει αιτήματα για ένταξη 3 έργων συνολικού προϋπολογισμού 3.278.870,97 Ευρώ μέχρι 31 Μαρτίου, έργα τα οποία οφείλουν να ολοκληρωθούν έγκαιρα στους τομείς της ύδρευσης, αποχέτευσης και τηλεθέρμανσης για την αντιμετώπιση της άμεσης ανάγκης λήψης προληπτικών ή κατασταλτικών μέτρων λόγω σοβαρής απειλής της δημόσιας υγείας.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για τις 27 θέσεις της ΔΕΥΑΚ -Κενές δύο θέσεις λόγω έλλειψης προϋπηρεσίας….