ΘΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες του “Π.Λ.”, δημοσιεύεται  η κήρυξη της απαλλοτρίωσης όλου του καλλιεργήσιμου αρδευόμενου κάμπου της Ακρινής. Πρόκειται για συνολική έκταση 6.477.978,60 στρεμμάτων, περίπου, που περιλαμβάνει τις θέσεις: Τ.Κ. Αγίου Δημητρίου, Ακρινής, Γαλιάνας, Κλείτου, Οινόης, Τετραλόφου και Φτελιάς του Δήμου Κοζάνης. Ωστόσο στην εν λόγω έκταση η μερίδα του λέοντος αφορά την Ακρινή, άνω των 5.100 στρεμμάτων.

Στο σχετικό έγγραφο του τομέα Τοπογραφικού και Απαλλοτριώσεων της ΔΕΗ  αναφέρεται πως: “Η ΔΕΗ προτείνει σύμφωνα με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, την αναγκαστική απαλλοτρίωση της περιοχής που αναγράφεται, για εξυπηρέτηση σκοπού δημόσιας ωφέλειας και καλεί τους ενδιαφερόμενους για τις προβλεπόμενες ενέργειες”. Σκοπός της απαλλοτρίωσης είναι “για την ανάπτυξη του ορυχείου Νοτίου Πεδίου”.

Αυτό ήταν επί χρόνια το επιχείρημα των κατοίκων για να προχωρήσει η μετεγκατάσταση του οικισμού τους και επιβεβαιώσουν τα όσα έλεγαν επί χρόνια. Με την κήρυξη της απαλλοτρίωσης υπέρ ΔΕΗ του καλλιεργήσιμου κάμπου της Ακρινής, σταματάει κάθε είδους ανάλογη δραστηριότητα στα χωράφια, από πλευράς κατοίκων, ενώ η ΔΕΗ θα πρέπει να προχωρήσει  σε ανάλογες διαδικασίες για να πληρώσει τις αποζημιώσεις για τον κάμπο Ακρινής (στο ανάλογο μεγάλο διάστημα που απαιτείται, αναλόγως). Επόμενο βήμα είναι να βρει η απόφαση για την πολυ- αναμενόμενη απαλλοτρίωση του χωριού, ενώ οι κάτοικοι ελπίζουν ότι μετά και από αυτή την εξέλιξη η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για τη μετεγκατάσταση του χωριού τους είναι ένα βήμα πιο κοντά!

Δείτε το σχετικό έγγραφο, που δημοσιεύει σήμερα ο “Πρωινός Λόγος”:

Β.Σ.