Ένα από τα καυτά ερωτήματα που τέθηκε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κοζάνης στην δίκη της Πέμπτης ήταν και το αν γίνονταν μελέτες πριν από το 2012 για το εξασθενές χρώμιο. Φυσικά ο πρώην δήμος Ελλησπόντου τότε, το Υγειονομικό και το Κέντρο Περιβάλλοντος ήταν υπεύθυνα για τις μετρήσεις των παραμέτρων του πόσιμου νερού.

Σύμφωνα όμως με την νομοθεσία του 2007 (Υ.Α. ΔΥΓ2/Γ.Π. οικ 38295/2007), η οποία τροποποιήθηκε το 2017 (απόφαση Αριθμ. Γ1(δ)/ ΓΠ οικ.67322 ) δεν περιλαμβάνονταν στις χημικές παραμέτρους το εξασθενές χρώμιο. Δηλαδή μέχρι και το 2017 δεν υπήρχε η υποχρέωση σε αναλύσεις εξασθενούς χρωμίου. Το 2017 ενσωματώθηκε και το εξασθενές χρώμιο με τις παρακάτω σημειώσεις:

Η παράμετρος του εξασθενούς χρωμίου

1. Η παράμετρος του εξασθενούς χρωμίου θα πρέπει να παρακολουθείται συστηματικά με ελάχιστη συχνότητα παρακολούθησης και αναλύσεων αυτή των παραμέτρων της Ομάδας Β του Μέρους Β του Παραρτήματος ΙΙ της παρούσας. Η εν λόγω συχνότητα παρακολούθησης μπορεί να μεταβάλλεται βάση αντίστοιχης εκτίμησης κινδύνου.

2. Η μετρούμενη συγκέντρωση του εξασθενούς χρωμίου σε ένα δείγμα νερού ανθρώπινης κατανάλωσης, ως τμήμα της συγκέντρωσης του (ολικού) χρωμίου του δείγματος, θα είναι μικρότερη της ανώτατης παραμετρικής τιμής του χρωμίου. Το Χρώμιο έχει τιμή 50 μg/L οπότε και πρέπει να είναι σε χαμηλότερες τιμές.

3. Σε κάθε περίπτωση οι υπεύθυνοι σε συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές θα πρέπει να λαμβάνουν όλα τα δέοντα μέτρα για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση της συγκέντρωσης του εξασθενούς χρωμίου στο νερό ανθρώπινης κατανάλωσης. Όταν εφαρμόζονται μέτρα για τη μείωση της συγκέντρωσης του εξασθενούς χρωμίου, οι υπεύθυνοι δίνουν προοδευτικά την προτεραιότητα στις περιοχές με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου στο νερό ανθρώπινης κατανάλωσης. Η συμπληρωματική παρακολούθηση είναι δυνατόν να συμπληρώνεται κατάλληλα με πρόσθετες παραμέτρους σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 7. Η συχνότητα της συμπληρωματικής παρακολούθησης καθορίζεται από τις αρμόδιες Αρχές

Η διαχείριση της τέφρας από την καύση του λιγνίτη με συνέπεια τον εμπλουτισμού του νερού της περιοχής με εξασθενές χρώμιο , έναν τοξικό και καρκινογενή ρύπο είναι και αυτή που δικάζεται ουσιαστικά. Δυστυχώς μπαίνει σε δεύτερη μοίρα ο έλεγχος της καταλληλότητας του νερού, κάτι το οποίο αν είχε συμβεί δεν θα καθόταν κανένας στο εδώλιο. Ακόμα και σήμερα δεν έχουν θεσπιστεί όρια υπέρβασης και απλά υπολογίζεται το ολικό χρώμιο για να παρθούν στη συνέχεια οι τιμές του εξασθενούς. Πάντως μετά την εμφάνιση του προβλήματος στην περιοχή γίνονται πια μετρήσεις εξασθενούς χρωμίου χωρίς κανένας να μπορεί με βεβαιότητα να πει από πότε οι κάτοικοι(Αγίου Δημητρίου, Ρυακίου, Ακρινής, Κοιλάδας, Γαλάνης Δρεπάνου) έπιναν νερό με εξασθενές χρώμιο. Και κατά δεύτερο τι επιπτώσεις έχει αυτό στην υγείας τους με μια καθαρά ιατρική μελέτη που δεν έχει καμία σχέση ούτε με αυτή του Αριστοτέλειου ούτε του Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Ιωάννα Παπαδημητρίου