Πώς σχεδιάζει η Επιχείρηση να δελεάσει ανταγωνιστές για να αγοράσουν πελατολόγιό της. Το σχέδιο της δημιουργίας δυο θυγατρικών με 500.000 πελάτες με στόχο τη μείωση του μεριδίου αγοράς.

Και εγγύηση της χονδρεμπορικής τιμής ηλεκτρικής ενέργειας θα περιλαμβάνει το «πακέτο» των προς πώληση θυγατρικών εταιριών της ΔΕΗ με τους 500.000 πελάτες της.

Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, η δημόσια επιχείρηση επιδιώκει να δημιουργήσει το κίνητρο ώστε να εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ανεξάρτητους προμηθευτές οι οποίοι θα συμμετάσχουν στη διαγωνιστική διαδικασία πώλησης των θυγατρικών της εταιριών. Αυτές, κατά πάσα πιθανότητα θα είναι δύο, και ως γνωστόν θα περιλαμβάνουν τμήμα του πελατολογίου της ΔΕΗ.

Έτσι, στα σενάρια που έχει επεξεργαστεί η εταιρία για να βρει το… τυράκι και να προσέλθουν οι ιδιώτες είναι να εγγυάται τη διαμόρφωση της Οριακής Τιμής Συστήματος μέχρι ενός ύψους κι αν αυτή ξεφύγει πάνω από τον «πήχη» που θα έχει τεθεί, τότε η ίδια η ΔΕΗ θα πληρώνει τη διαφορά στον ή στους προμηθευτές που θα έχουν αγοράσει τις θυγατρικές της.

Σύμφωνα με πηγές η δημόσια επιχείρηση, φέρεται να έχει κάνει γνωστή την πρόταση της και στους θεσμούς, και κατά τις ίδιες πληροφορίες, εξετάζεται και από την δική τους πλευρά η δυνατότητα εφαρμογής της εγγυημένης τιμής. Σίγουρα, ένα από τα ζητήματα που διερευνώνται είναι κι αν η πρακτική αυτή μπορεί να εμπίπτει στους ευρωπαϊκούς κανόνες περί κρατικής ενίσχυσης.

Πάντως, αξίζει, να τονιστεί ότι μέχρι στιγμής, αν και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔΕΗ έχει ανακοινώσει την πρόθεση και απόφαση της εταιρίας να πουλήσει μέρος του πελατολογίου της για να ανοίξει η προμήθεια ρεύματος, εντούτοις, κανείς από τους ανταγωνιστές της, ούτε καν από τους μεγάλους “παίκτες” δεν έχει σχολιάσει. Το γεγονός αυτό, όπως και τα διάφορα ζητήματα που προκύπτουν από τη σύσταση και πώληση πελατολογίου, έχει προβληματίσει έντονα τη διοίκηση της εταιρίας. Έτσι, αναζητείται ένα κίνητρο, ώστε όταν έλθει η ώρα του διαγωνισμού να προσέλθουν σε αυτόν ανεξάρτητοι προμηθευτές ρεύματος.

Η εγγύηση της ΟΤΣ, λένε οι ίδιες πληροφορίες του Euro2day.gr, θα είναι πενταετούς διάρκειας, ήτοι για πέντε χρόνια η ΔΕΗ θα καλύπτει τη διαφορά της εγγυημένης τιμής μέχρι το ύψος που θα διαμορφώνεται, όταν αυτή θα ξεφεύγει από το «πλαφόν». Ποιο θα είναι αυτό; Πληροφορίες θέλουν η τιμή να είναι πάνω από εκείνη των NOME. Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη είναι στα 37 ευρώ ανά MWh/h.

Οι ίδιες πηγές λένε ότι δεν θα φτάνει σίγουρα τα 50 ευρώ ανά MWh/h και η εγγυημένη τιμή θα αφορά την ενέργεια που θα αντιστοιχεί στο πελατολόγιο της κάθε θυγατρικής. Έτσι, οι προμηθευτές, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς και τις προθέσεις της ΔΕΗ, θα αγοράζουν με εξασφαλισμένη χαμηλή τιμή ενέργεια από το σύστημα για τους πελάτες που θα έχουν πια στο χαρτοφυλάκιο τους.

Με τον τρόπο αυτό θα εφαρμόζουν ανταγωνιστικά τιμολόγια ώστε να κρατήσουν τους καταναλωτές που θα αποκτήσουν από τη ΔΕΗ.

Χρήστος Κολώνας
[email protected]