Ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ μίλησε στην πρωινή εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα για τα ετεροχρονισμένα κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης. Μαγειρεύονται οι αριθμοί των κρουσμάτων , είχε δηλώσει πριν λίγα λεπτά στην ίδια εκπομπή η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά. Αναφορά έγινε και στη συνέντευξή που παραχώρησε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης .«Ο ΕΟΔΥ δεν είναι σεφ για να μαγειρέψει, ούτε χαλκείο για να χαλκέψει, είναι επιστημονικός οργανισμός ,προσπαθεί να αποτυπώσει την πραγματικότητα .Ο ΕΟΔΥ αυτά τα κρούσματα τα καταγράφει, δεν τα προσφέρει στο εθνικό μητρώο ο ίδιος , τα παίρνει από τα εργαστήρια .Αν ένα εργαστήρι καθυστερήσει για τεχνικούς λόγους να καταχωρήσει τα κρούσματα στο Εθνικό Μητρώο Covid και αυτά είναι έωλα , ο ΕΟΔΥ τι θα τα κάνει, πρέπει κάπου να τα βάλει. Τα προσθέσει την ημέρα που τα λαμβάνει με μια υποσημείωση ότι αφορούν στο παρελθόν διάστημα .Έχει ένα δίκιο η Δυτική Μακεδονία, αλλά δυστυχώς έτσι είναι το σύστημα επιτήρησης».

Οι επιχειρηματίες της περιοχής ρωτούν αν τα μέτρα λήφθηκαν με λάθος στοιχεία επεσήμαναν οι δημοσιογράφοι. Σε ερώτηση μάλιστα αν από αυτά τα νούμερα εξαρτηθούν τα μέτρα για την πολύπαθη Κοζάνη που ταλαιπωρείται και αν επηρεάζουν το κλείσιμο των περιοχών απάντησε : «Μια περιοχή δεν θα κλείσει με αυτό το κριτήριο και μόνο .Η ενημέρωση των επιδημιολόγων και της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων είναι πιο βαθιά από έναν αριθμό και αναλυτική για τις αποφάσεις , δεν αποφασίζουν μόνο με έναν αριθμό, η συζήτηση είναι διεξοδική, υπάρχει έκθεση κάθε βδομάδα από τον ΕΟΔΥ. Τα κρούσματα πρέπει να καταγραφούν , αν δεν τα βάλουμε θα μας πείτε ότι τα αποκρύπτουμε, δεν είναι τόσο απλό τεχνικά. Ο ΕΟΔΥ δεν έχει πρόθεση να καλύψει ούτε να συγκαλύψει».

Για την ιχνηλάτηση που δεν έγινε και την πιθανή εστία υπερμετάδοσης του ιού απάντησε ότι «αυτό είναι ένα συνολικό σύστημα λειτουργίας πολύ πιο σημαντικό. Πρέπει αυτό να διευθετηθεί με κάποιο τρόπο» «Η ευθύνη των εργαστηρίων δεν είναι του ΕΟΔΥ , είναι ένα συνολικό ζήτημα». «Δεν είμαι νομικός, Γίνεται προσπάθεια να παρουσιάζονται τα στοιχεία με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια» απάντησε σε ερώτηση αν έχουν δίκιο να καταθέσουν οι επιχειρηματίες ομαδικές αγωγές αποζημίωσης. Ολοκλήρωσε εξηγώντας ότι « κενά υπάρχουν, το report αλλιώς ξεκίνησε και αλλιώς είναι , είναι πολύ βελτιωμένο .Η διαχείριση μιας επιδημίας δεν είναι εύκολη »

Ιωάννα Παπαδημητρίου