Ο αντιπεριφερειάρχης επιχειρηματικής Aανάπτυξης Γιώργος Βαβλιάρας μίλησε στο prlogos για τα αποτελέσματα της Πρόσκλησης “Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας”, τα οποία προκάλεσαν πληθώρα αντιδράσεων από συλλογικούς φορείς και μεμονωμένες επιχειρήσεις. «Η ευθύνη δεν είναι δικιά μας ως προς τους όρους και τη μοριοδότηση , αλλά υπαγορεύονταν από την Ε.Ε. Μόνο το ταβάνι της επιδότησης μπορούσε να χαμηλώσει. Προσπαθήσαμε να κρατήσουμε ζωντανές τις επιχειρήσεις με 10, 20 και 30 εργαζόμενους. Μοιράστηκαν 40 εκατομμύρια και οι αιτήσεις ήταν για 115εκ .Στο νέο πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας και Δυτικής Αττικής θα καλυφθούν και αυτοί που δεν μπήκαν».

Με τη σειρά του ο Νίκος Λυσσαρίδης , αντιπεριφερειάρχης επιχειρηματικής ανάπτυξης μίλησε για «μια αδιάβλητη διαδικασία. Τα κριτήρια ήταν γνωστά στους συμμετέχοντες με απαραίτητη προϋπόθεση την πτώση τζίρου το τρίμηνο Απριλίου -Ιουνίου 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2019. Διασφαλίστηκαν πάνω από 8.000 θέσεις εργασίας».

Συνολικά υποβλήθηκαν 4.461 αιτήσεις για τη Δράση Covid-19 στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, εντάχθηκαν 1.728 και 2.733 απορρίφθηκαν .Στο νέο πρόγραμμα των 5 εκ με ποσά 1.000-1.800 ευρώ εντάσσονται πάλι επιχειρήσεις και επιστήμονες με ετήσια έξοδα κάτω των 10.000 ευρώ και πτώση τζίρου για δυο τρίμηνα .Αυτό σημαίνει ότι και πάλι θα αποκλειστούν πολλές επιχειρήσεις γιατί δύσκολα μια επιχείρηση έχει τόσα λίγα έξοδα ετησίως, εκτός αν δεν δηλώνονται ή υπολειτουργεί .Με αυτά τα δεδομένα όλο το ενδιαφέρον στρέφεται στο πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης με τους επιμέρους όρους του.

Ιωάννα Παπαδημητρίου