Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΛΑΡΚΟ, ΑΔΜΗΕ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

– “Αυτοί που ήταν πολέμιοι της Πτολεμαΐδα 5 πρέπει να ζητήσουν συγνώμη”

Στο σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας που κρατούν όρθιο οι λιγνίτες, στις προσπάθειες του προσωπικού της επιχείρησης, στις εφεδρείες του συστήματος που πρέπει να υπάρχουν για τη λειτουργία της τηλεθέρμανσης, αλλά και θέματα που άπτονται της επιχείρησης και συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων μιλώντας στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης.

“Το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, χάρη της ΔΕΗ και κυρίως του προσωπικού σε όλο τον όμιλο, με τις μονάδες παραγωγής και τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής κυρίως , κρατήθηκε όρθιο. Με μικροπροβλήματα αν δει κανείς το μέγεθος της κακοκαιρίας που έπληξε τη χώρα τις προηγούμενες ημέρες. Η ζήτηση λόγω κρύου είχε αγγίξει τα επίπεδα της προ κρίσης εποχή. Άγγιξε τα 10000 mw που σημαίνει πολύ μεγάλη ζήτηση για το σύστημα. Τώρα η κατάσταση ομαλοποιείται, άρχισαν να ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες και να μειώνεται η ζήτηση. Φαίνεται πολύ ξεκάθαρα ότι η ΔΕΗ , κυρίως με τις υδροηλεκτρικές μονάδες και τα υδροηλεκτρικά κράτησε το σύστημα. Εξαιτίας της κρίσης που βλέπει η Ευρώπη, διοχετεύονται μεγάλες ποσότητες στη Γαλλία, για αυτό υπήρξε και υπάρχει έλλειψη στη χώρα , και σήμερα, δεν ομαλοποιήθηκε η κατάσταση”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος, αναφερόμενος στο σύστημα ηλεκτροδότησης που περνάει δύσκολα αλλά κρατιέται για την ώρα.
Δεν έλειψαν και οι βολές κατά των πολέμιων του λιγνίτη, με τον κ. Αδαμίδη να λέει πως “Στον οποιονδήποτε κακόβουλο εχθρό του λιγνίτη, μια χώρα σαφώς πρέπει να βασίζεται στις δικές της πηγές ενέργειας αέρας και νερό, αλλά τώρα δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα. Είναι αυτό που λέμε πάντα και μας κατηγορούν και παράγοντες της περιοχής, ότι οι μονάδες βάσης σε μια χώρα θα υπάρχουν. Εμείς επιλέγουμε οι μονάδες βάσης να είναι λιγνιτικές . Ας αναλογιστούν οι πολίτες αν θα πρέπει να είναι οι μονάδες φυσικού αερίου”.

Μάλιστα σχολίασε και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με την κήρυξη της Πτολεμαΐδας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά και τον υπεράνθρωπο αγώνα των εργαζομένων, λέγοντας πως: “Αν κάποιοι πίστευαν ότι με τις λιγνιτικές μονάδες κινδυνεύει η ζωή των κατοίκων και εργαζομένων της περιοχής, φάνηκε ότι με τα προβλήματα που υπήρξαν με τις μονάδες που στηρίζουν την τηλεθέρμανση του ΑΗΣ Καρδιάς και Πτολεμαΐδας. Η πόλη της Πτολεμαΐδας δεν κηρύχτηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για πλάκα . Αυτοί που ήταν πολέμιοι της Πτολεμαΐδα 5 πρέπει να ζητούν συγνώμη. Έπρεπε να ήταν ενταγμένη στο σύστημα, θα είχαμε ήδη θερμική ενέργεια επιπλέον. Θα είχαμε μια μονάδα σύγχρονη, φιλική προς το περιβάλλον που θα ανταποκρινόταν σε ανάγκες. Εφεδρείες υπάρχουν, οι δύο μονάδες στον ΑΗΣ Καρδιάς. Τα ακραία φαινόμενα δημιούργησαν πρόβλημα, δίνοντας συγχαρητήρια σε συναδέλφους του που έδωσαν μάχη με ακραία καιρικά φαινόμενα, κάνοντας συγκόλληση ταινιών με πολικές θερμοκρασίες -20 βαθμών. Οι ταινίες κόπηκαν από στιγμιαία βλάβη όχι λόγω συντήρησης. Με τέτοιες θερμοκρασίες πολλά είναι τα προβλήματα που υπάρχουν και στα σπίτια.

 

Για ΑΔΜΗΕ , ΛΑΡΚΟ και απολύσεις

Εντωμεταξύ, συνεδρίασε την Πέμπτη το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ. Για τον ΑΔΜΗΕ, όπως ενημέρωσε ο κ. Αδαμίδης, υπήρχε εμπλοκή, διαφωνούμε με το σχέδιο του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού, με το κερδοφόρο κομμάτι της εταιρείας να φεύγει. “Οι κυβερνήσεις άλλαξαν άποψη και έχουν διαφορετική στάση στο θέμα και τα δύο σενάρια ΝΔ και κυβέρνησης είναι καταστροφικά για τον καταναλωτή”, σχολίασε.
Το θέμα με τη ΛΑΡΚΟ, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ είπε πως είναι πολύ σοβαρό και ότι διαιωνίζεται όπως με την Αλουμίνιο. “Θεωρήθηκε ότι η πρόταση είναι βιώσιμη. Υπάρχουν προβλήματα βιωσιμότητας, η εταιρεία χρωστάει πάνω από 300 εκ. ευρώ στη ΔΕΗ και χρειάζεται να γίνει διακανονισμός. Η τιμή εύχομαι να είναι βιώσιμη λύση και για τις δύο εταιρείες, επειδή υπάρχουν και εκεί εργαζόμενοι σε καλύτερη μοίρα από τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ”, ανέφερε.
Τέλος, για το θέμα των απολύσεων στελεχών, όπως είπε ο κ. Αδαμίδης, έγινε ενημέρωση στο Δ.Σ., ενώ υπάρχουν συνεχείς συζητήσεις με τη διοίκηση της ΔΕΗ και το υπουργείο. “Δεν χρειάζεται κανιβαλισμός . Η ΔΕΗ δεν μπορεί να απολύει εργαζόμενους χωρίς αποζημίωση. Αν η εταιρεία αποφασίσει να απολύσει προσωπικό 50 χρόνια μετά την ίδρυσή της, για εμάς θεωρούνται ομαδικές απολύσεις  και θα πρέπει να καταβάλλονται αποζημιώσεις. Δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε προτάσεις απολύσεων χωρίς αποζημίωση”, είπε με ξεκάθαρο τρόπο ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ.

 

Β.Σ.