“Η ΔΕΗ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ”

– “Το ταμείο δίκαιης μετάβασης μπορεί να είναι ως αντιστάθμισμα στο δωρεάν ή μειωμένο τιμολόγιο που διεκδικούσε ο κ. Καρυπίδης”

Με την πλάτη στον τοίχο λόγω των εκατομμυρίων ανείσπρακτων οφειλών παραμένει η επιχείρηση της ΔΕΗ, όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης σε συνέντευξη του στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα. Παρά το γεγονός ότι η επιχείρηση διέψευσε τον κίνδυνο για καταβολή μισθοδοσίας τον Ιούνιο και πέρα, ο κ. Αδαμίδης λέει πως τα δυσβάστακτα χρέη της ΔΕΗ και οι ανείσπρακτες οφειλές θέτουν σε κίνδυνο την επιχείρηση που πρέπει να λάβει μέτρα για να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Αδαμίδης που προχθές στην Πτολεμαΐδα είπε ότι “Τον Ιούνιο η ΔΕΗ θα αντιμετωπίσει πρόβλημα και στην μισθοδοσία εξ αιτίας των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει”, μετά τη διάψευση της ΔΕΗ είπε ότι χαίρεται για αυτή την εξέλιξη, αλλά σημείωσε πως : “Χαίρομαι πολύ που η εταιρεία διέψευσε τις προβλέψεις μας . Αυτό σημαίνει ότι καθησυχάζεται το προσωπικό γιατί υπάρχει και υπήρχε μια ανησυχία . Στην ενημέρωση που έκαναν στο πλαίσιο του συνεδρίου του εργατικού κέντρου Πτολεμαΐδας, προέκτyνα τη σκέψη και τις ίδιες ανησυχίες που είχε ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Παναγιωτάκης όταν πριν από ένα μήνα στην περιοχή μας δήλωσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και αν δεν παρθούν μέτρα οδεύει προς χρεοκοπία. Είπα ότι αν δεν παρθούν μέτρα πιθανόν τον Ιούνιο να τεθεί θέμα χρεοκοπίας και στο τακτικό προσωπικό. Αυτοί οι φόβοι εξακολουθούν να υφίστανται αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα και  από την κυβέρνηση και από τη διοίκηση στην προσπάθεια που κάνει εδώ και πάρα πολύ καιρό να μαζέψει οφειλές που εκτινάχθηκαν στα 2,7 δις ευρώ” , είπε χαρακτηριστικά.

Η εταιρεία , όπως είπε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, προσπαθεί να πάρει ομολογιακό δάνειο, που για πρώτη φορά τίθεται υπό αμφισβήτηση γιατί οι τραπεζικές εγγυήσεις είναι περισσότερες από ότι στο παρελθόν. Μάλιστα, ζητήθηκαν εγγυήσεις από συμβάσεις μεγάλων πελατών για να μπορέσουμε να πάρουμε το δάνειο. Εντός των επόμενων ημερών φαίνεται ότι θα ολοκληρωθεί το δάνειο και μακάρι. Ακόμη, όπως τόνισε ο κ. Αδαμίδης, η ΔΕΗ οφείλει στο διαχειριστή ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ περίπου 500 εκ. ευρώ, που πρέπει να τα αποδώσει αν τα καταφέρει να τα εισπράξει. Σε προμηθευτές και αναδόχους οφείλει περί τα 700 εκ. ευρώ, ενώ στην περιοχή άνθρωποι που εργάζονται σε εργολάβους είναι απλήρωτοι  3 και 4 μήνες, ενώ γίνεται καθημερινή μάχη από τα στελέχη της ΔΕΗ για να δουν πως θα αξιοποιηθεί και το τελευταίο ευρώ που θα εισπραχτεί. Η ΔΕΗ το τελευταίο χρονικό διάστημα εισπράττει λιγότερο από 24 εκ ευρώ ημερησίως έναντι 36 και 37 εκ. ευρώ πριν από λίγα χρόνια.

Επιπρόσθετα, όπως τόνισε ο κ. Αδαμίδης, η ΔΕΗ είναι με την πλάτη στον τοίχο με τις ΝΟΜΕ, αγοράζοντας ακριβά και πουλώντας φθηνά, ενώ στην επόμενη δημοπρασία η τιμή εκκίνησης θα είναι πολύ μικρότερη, στα 34 ευρώ, έναντι 37,7 ευρώ τον Νοέμβριο. “Αυτά είναι πολλά εκατομμύρια που βάζουν τη ΔΕΗ μέσα”, σημείωσε, λέγοντας επίσης ότι η ΔΕΗ χρειάστηκε να πληρώσει πάνω από 40 εκ ευρώ για την ενεργειακή κρίση”.
Οι οφειλές, τόνισε, είναι τεράστιες και οι ανείσπρακτες οφειλές είναι πολλές.

Για το κίνημα δεν πληρώνω και τη ρητορική της κυβέρνησης, και σε σχέση με την πρακτική της, έχει μια δυσαρμονία όπως είπε ο ίδιος: “Να μην πληρώνουν συνειδητά αυτοί που μπορούν, έφτασαν την κατάσταση εδώ του την έφτασαν. Περίπου 75.000 καταναλωτές χρωστούν 500 εκ στη ΔΕΗ όταν 1.5 εκ. καταναλωτές οφείλουν στη ΔΕΗ 120 εκ.” τόνισε.

Πρέπει να ανησυχούμε, σημείωσε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη διάψευση της ΔΕΗ, ωστόσο, εκφράζει επιφυλάξεις για το τι τελικά θα προβλέπει η αξιολόγηση για την εταιρεία.
Για τη συνάντηση με τον Λευτέρη Ιωαννίδη

Εντωμεταξύ, ο κ. Αδαμίδης κλήθηκε να σχολιάσει και τα όσα συζητήθηκαν μεταξύ του ιδίου και του δημάρχου Κοζάνης στη συνάντηση της Τετάρτης , λέγοντας ότι πρόκειται για μια σημαντική και αξιέπαινη πρωτοβουλία, σημειώνοντας ότι ο ίδιος ο δήμαρχος αποδέχθηκε και δεν χρησιμοποιείται ο όρος μεταλιγνιτική εποχή, αλλά ο πιο δόκιμος όρος είναι η περίοδος μετάβασης. “Ηχεί καλύτερα και ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα”, σχολίασε ο κ. Αδαμίδης.
Σε ό,τι αφορά τις επαφές στις Βρυξέλλες στο ευρωκοινοβούλιο για την ένταξη της χώρας στο συγκεκριμένο ταμείο, ανέφερε ότι πρόκειται για μια εξαιρετική προσπάθεια, αφού θα εισρεύσουν στα ταμεία της χώρας που πρέπει να αξιοποιηθούν στο έπακρο. “Έγινε μια συμφωνία, μια κοινή διαπίστωση ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο, ώστε να υπάρξει υπεραξία στην περιοχή και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίες στη ΔΕΗ, μιας και πολλές μονάδες θα κλείσουν και προσλήψεις θα είναι πολύ λιγότερες σε σχέση με το παρελθόν”, είπε ο κ. Αδαμίδης. Τόνισε πως ό,τι βγαίνει εκτός θα πρέπει να μπορεί να αντικαθίσταται. Για τη διαχείριση των χρημάτων είπε πως θα γίνεται από τις περιφέρειες, προτείνοντας να διεκδικούν οι περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Αρκαδίας ένα μέρισμα περιβάλλοντος. “Μπορεί να είναι ως αντιστάθμισμα σε αυτό που διεκδικούσε ο κ. Καρυπίδης για το δωρεάν ή μειωμένο τιμολόγιο της ΔΕΗ”, κατέληξε.

Β.Σ.