ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Για τις κινητοποιήσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, ενάντια στην πώληση των λιγνιτικών μονάδων από την κυβέρνηση, αλλά και πόσο δυναμικές πρέπει να είναι αυτές οι κινητοποιήσεις, μιας και οι εν λόγω μονάδες έχουν ήδη “πωληθεί” όπως όλα δείχνουν, μίλησε στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα ο δήμαρχος Φλώρινας Γιάννης Βοσκόπουλος, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την τακτική της ΓΕΝΟΠ να μην προχωράει σε κινητοποιήσεις, τη στιγμή που πωλούνται μονάδες και απολύεται κόσμος(στο ορυχείο Αμυνταίου)

Αναλυτικότερα, όπως είπε ο ίδιος, οι κινητοποιήσεις φυσικά θα έπρεπε να γίνουν και μάλιστα πολύ πιο σύντομα. “Θα έπρεπε να έχουν γίνει ήδη κινητοποιήσεις και κατά την άποψή μου οι εν λόγω μονάδες έχουν ήδη πωληθεί και δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει κάτι . Και το 2013 οι συνδικαλιστές είχαν κάνει πολύ μεγάλες κινητοποιήσεις όταν μιλούσαμε για τη Μικρή ΔΕΗ. Αυτή τη φορά είναι πολύ υποβαθμισμένες”, είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, τόνισε ότι στο πλαίσιο των αποφάσεων του συντονιστικού των φορέων κατά της πώλησης της ΔΕΗ, αποφασίστηκε να κρατηθεί κοινό μέτωπο και δράση με το συντονιστικό της Αρκαδίας , ενώ στις 4 Δεκεμβρίου θα γίνει συλλαλητήριο στη Φλώρινα.

Ο ίδιος εμφανίστηκε απαισιόδοξος ότι η πώληση των λιγνιτικών μονάδων δεν μπορεί να αποτραπεί, μιας και η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη με τα μνημόνια. “Για να αποτραπεί η πώληση, σύμφωνα με τα λεγόμενα όλων, θα πρέπει να υπάρξει μια γενναία, μεγάλη κινητοποίηση “, είπε χαρακτηριστικά, χωρίς να παραλείψει να αφήσει αιχμές κατά των συνδικαλιστών πως όταν δεν θέλουν να κάνουν κινητοποιήσεις λένε πως το κάνουν επειδή στις περιοχές αυτές λειτουργούν οι τηλεθερμάνσεις . “Όταν πρόκειται για το συμφέρον της χώρας μας, δεν κολλάμε στην τηλεθέρμανση”, σχολίασε δεικτικά.

Η μεγάλη δυναμική κινητοποίηση θα έπρεπε να έχει γίνει τώρα, που οι Ευρωπαίοι εταίροι ελέγχουν τη χώρα και βρίσκονται στην Αθήνα στο τέλος του  μήνα. “Θα έπρεπε να έχει γίνει ένα μεγάλη συλλαλητήριο στην Αθήνα στο τέλος του μήνα, αλλά αυτό δεν συζητήθηκε και αποφεύχθηκε να συζητηθεί από τη ΓΕΝΟΠ”, σχολίασε ο κ. Βοσκόπουλος.

Σε ό,τι αφορά τη Μεγαλόπολη, είχε αποφασιστεί συλλαλητήριο για τις 8 Δεκεμβρίου, αλλά είναι σε αναμονή η ημερομηνία, μιας και μπορεί να γίνει πολύ αργότερα χρονικά. “Δεν πάρθηκε καμία άλλη απόφαση και εγώ αναφέρθηκα σε άλλες διαπιστώσεις. Οι κινητοποιήσεις είναι πολύ χαλαρές. Δεν έγιναν κινητοποιήσεις για τις απολύσεις που έγιναν στο ορυχείο που κατέρρευσε. Το είπα και στον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ. Όταν ο Αθανασόπουλος είχε πει ότι περισσεύουν κόσμος, είχε κάνει γενναίες κινητοποιήσεις το συνδικάτο, ενώ τώρα δεν κουνήθηκε φύλλο και έδιωξαν κόσμο”, λέει σε έντονο ύφος. Επιπρόσθετα, θέτει σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία του ορυχείου που κατέρρευσε, εάν και πότε θα ξαναλειτουργήσει .

Ο αγώνας είναι μακρύς και δύσκολος, αλλά οι κινητοποιήσεις δεν φαίνεται να γίνονται. “Πρέπει να υπάρξει γενναία προσπάθεια, και να κινητοποιηθούμε, ώστε οι μονάδες να παραμείνουν στη ΔΕΗ, μιας και υπάρχει ένα κοινωνικό έργο. Υπάρχει το Κοινωνικό τιμολόγιο από τη ΔΕΗ. Δεν πρέπει να πωληθεί καμία μονάδα”, σημειώνει τέλος ο κ. Βοσκόπουλος, ώστε η Φλώρινα αλλά και η περιοχή να μην βρεθούν εκτεθειμένες.

Β.Σ.