Στην Έγκριση των όρων Σχεδίου Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Ειδικού Λογαριασμού  Κονδυλίων Έρευνας που εδρεύει στην Πανεπιστημιούπολη Θεσσαλονίκης ΑΠΘ, που αφορά την πραγματοποίηση  ΓΕΩΦΥΣΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΤΗ ΣΤΑΘΜΗ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΣΤΟ ΕΡΓΟ: «ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥΠΟΛΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΖΕΠ ΚΟΖΑΝΗΣ», προχωράει το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Εισηγητής του θέματος ήταν ο διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Αναγνώστου, ο οποίος σε δηλώσεις του διαβεβαίωσε ότι το έργο προχωράει κανονικά , ωστόσο αποφασίστηκε να μελετηθεί από το ΑΠΘ που είχε και την αρχική μελέτη, κάποια φαινόμενα έγκοιλων που βρέθηκαν στα θεμέλια. “Οι εκσκαφές για την ανέγερση του Πανεπιστημίου ξεκίνησαν το φθινώπορο και κατά την εκσκαφή υδροδότησης του Αργίλου και Νέου Κλείτους παρατηρήθηκαν κάποια ανοίγματα στο έδαφος, που είναι συχνό φαινόμενο όταν υπάρχει ασβεστολιθικό υπόβαθρο. Η μελέτη θα ερευνήσει ώστε να δούμε αν πρέπει να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο,. Τα έγκοιλα αυτά δεν είναι κάτι ανησυχητικό”, προσέθεσε.

Τα στοιχεία της μελέτης

Κατά την πραγματοποίηση των εκσκαφών θεμελίωσης στα κτίρια Εκπαίδευσης, των εκσκαφών των δικτύων ύδρευσης-αποχέτευσης  και των λοιπών διαμορφώσεων τους βρέθηκαν έγκοιλα. Η φύση του εδάφους (ασβεστολιθικό) αυξάνει την πιθανότητα ύπαρξης τέτοιων εγκοίλων.

Για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων όσο αφορά την θεμελίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων της Πανεπιστημιούπολης απαιτείται λεπτομερής Γεωφυσική Έρευνα στην επιφάνεια θεμελίωσης των κτιρίων ώστε να διαπιστωθεί επαρκώς η ύπαρξη η μη εγκοίλων. Τα συμπεράσματα της έρευνας θα ληφθούν υπόψη κατά την πραγματοποίηση των εργασιών θεμελίωσης όλων των κτιρίων συμβάλλοντας στην ασφάλεια των κατασκευών από σκυρόδεμα.

Το Τμήμα Δομών Περιβάλλοντος/ΔΤΕ (έδρας) ζήτησε την επιστημονική συμβολή του Τμήματος Γεωλογίας του Α.Π.Θ από το οποίο είχαν πραγματοποιηθεί και οι αρχικές γεωφυσικές έρευνες στο γήπεδο της Πανεπιστημιούπολης. Μετά από αυτοψία και λήψη αρχικών στοιχείων από το τμήμα Γεωλογίας υποβλήθηκε πρόταση Γεωφυσικής Έρευνας στις επιφάνειες θεμελίωσης των κτηριακών εγκαταστάσεων της Πανεπιστημιούπολης. Σύμφωνα με την πρόταση απαιτείται έγκριση δαπάνης 18.600,00€ συμπεριλαμβανομένης και της δαπάνης του Φ.Π.Α 24%.

Για την υλοποίηση της παραπάνω γεωφυσικής έρευνας από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, απαιτείται η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης, με συμβαλλόμενα μέρη την Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας και  το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας που εδρεύει στην Πανεπιστημιούπολη Θεσσαλονίκης ΑΦΜ 090049627- Δ’ ΔΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ .

Προϋπολογισμός εκτέλεσης σύμβασης:   18.600,00 € ( με το  Φ.Π.Α.)

Διάρκεια σύμβασης :  τρεις μήνες ( μπορεί να αναθεωρηθεί ή να τροποποιηθεί με αμοιβαία γραπτή συμφωνία των συμβαλλομένων μερών και μετά από σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Παρακολούθησης )

Η σύμβαση θα χρηματοδοτηθεί από ΚΑΠ λειτουργικά έτους 2017,  ΚΑΕ 9789, φορέας 073 της Περιφέρειας  Δυτικής  Μακεδονίας (απόφαση Οικονομικής Επιτροπής Π.Δ.Μ. 80/17/26-01-2017).

Β.Σ.