ΤΑ ΑΠΕΡΓΙΑΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΑΝ – ΕΠΙ ΠΟΔΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ

Δυναμικές κινητοποιήσεις προαναγγέλλει η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ενόψει της κατάθεσης του Νομοσχεδίου στη Βουλή για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων, όπως όλα δείχνουν την προσεχή Τρίτη. Η ομοσπονδία εργαζομένων στη ΔΕΗ εξήγγειλε τα απεργιακά μέτρα, που ξεκινούν από την Παρασκευή και περιλαμβάνουν στάσεις εργασίας και στοπ σε υπερωρίες, για τα Σαββατοκύριακα, ενώ τα μεσάνυχτα της Κυριακής 23 Απριλίου ξεκινούν οι 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες.
Τα αιτήματα της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ με τις 48ωρες απεργίες που θα ξεκινήσει, είναι η ακύρωση του Νομοσχεδίου πώλησης των λιγνιτικών μονάδων με τα αντίστοιχα ορυχεία, η επαναφορά του 17% των μετοχών της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ στο ελληνικό δημόσιο , η υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και προσλήψεις προσωπικού, απειλώντας με δυναμικές αντιδράσεις προκειμένου να “μπλοκάρουν” τα σχέδια της κυβέρνησης για το εθνικό έγκλημα που “βαφτίστηκε” αποεπένδυση. Να σημειωθεί πως τις τελευταίες ημέρες κλιμάκια της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ενημερώνουν συνεχώς τους εργαζόμενους στα ορυχεία και τους ΑΗΣ σε Κοζάνη,Πτολεμαΐδα, Φλώρινα), προκειμένου να υπάρξει ομόθυμη στάση στις απεργίες.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης, μιλώντας στο Ελεύθερο Ραδιόφωνο τόνισε πως αν το νομοσχέδιο περάσει και αγοραστούν από ιδιώτες οι μονάδες, οι εργαζόμενοι δεν θα καθίσουν με σταυρωμένα τα χέρια, αλλά θα παραμείνουν σε συνεχή απεργία. Θα παραμείνουν στις πύλες των σταθμών όπως θα κάνουν και σήμερα. “Δεν πρόκειται να παραδώσουμε τα εργοστάσια, στα οποία επί δεκαετίες τώρα οι εργαζόμενοι δίνουν την ψυχή και το αίμα τους”, είπε χαρακτηριστικά, προαναγγέλλοντας αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Προειδοποίησε πως με το προχειρογραμμένο νομοσχέδιο διακυβεύονται τα πάντα, παραχωρούνται τα πάντα και μειώνεται το προσωπικό. Ωστόσο, ο ίδιος ήταν ιδιαίτερα καυστικός κατά των κ.κ. Άρη βατάλη και Χρήσου Παπαγεωργίου ζητώντας τους να παραιτηθούν από το Δ.Σ. αν ΔΕΗ. “Δεν είναι δυνατόν άνθρωποι που έκαναν περιουσίες μέσα από τη ΔΕΗ να βάλουν την υπογραφή τους. Αν δεν μπορούν, να παραιτηθούν, μπορούν έτσι να σταματήσουν την πώληση”, είπε αναφερόμενος στους ΔΕΗτζήδες που είναι διορισμένο στο ΔΣ της επιχείρησης, με ιδιαίτερες βολές κατά των δύο αυτών στελεχών. Επίσης, κλήθηκε να σχολιάσει τα των παραιτήσεων κ.κ. Αργυριάδη και Σβώλη, σχολιάζοντας πως έκαναν ότι έλεγε η καρδιά τους και π ως ο ίδιος το ίδιο θα έπρατε στη θέση του κ. Σβώλη. Για τους βουλευτές, Δυτικής Μακεδονίας και Αρκαδίας , τους έθεσε προ των ευθυνών τους, εκτιμώντας ωστόσο ότι δεν θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα “λιγοψυχήσουν”.


ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΣΤΑΘΑΚΗ ΑΚΟΥΣΤΕΤΟ ΚΑΛΑ Η ΠΩΛΗΣΗ ΜΟΝΑΔΩΝ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ. Αυτό το μήνυμα έστειλαν οι εργαζόμενοι του ΑΗΣ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ: Απεργιακά μέτρα

φωτογραφία από την ενημέρωση κλιμακίου της ΓΕΝΟΠ σε ΑΗΣ και ορυχεία

“Σε συνέχεια των αποφάσεων του Δ.Σ εκτός από το εξώδικο που έχει κοινοποιηθεί αρμοδίως, σας ενημερώνουμε ότι η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και τα Σωματεία μέλη της, προχωρούν στα παρακάτω απεργιακά μέτρα :
• Κάθε πρωί μία (1) ώρα στάση εργασίας ανά ειδικότητα.
• Πιστή τήρηση του πενθημέρου, δεν εργαζόμαστε Σάββατα, Κυριακές και αργίες, (Σαββατοκύριακα εργάζονται μόνο οι βάρδιες), πλην των επιφυλακών για αντιμετώπιση έκτακτων βλαβών.
• Απαρέγκλιτη τήρηση του οκταώρου, δεν εργαζόμαστε υπερωριακά, καμία εκτός έδρας εργασία. (εξαίρεση γίνεται μόνο σε ιδιαίτερες περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης πχ βλάβες) και εφόσον υπάρχει έγκριση της Απεργιακής Επιτροπής
• Οι συνάδελφοι σε φυλακές (βάρδιες) τηρούν αυστηρά το οκτάωρο καθώς και την ανάπαυση μεταξύ των βαρδιών.
• Η φύλαξη των Σταθμών και Ορυχείων γίνεται αυστηρά από το αναγκαίο προσωπικό φύλαξης.
• Δεν συμμετέχουμε σε συνεργεία που δεν διασφαλίζουν την ασφάλεια στην εργασία, (συγκεκριμένα δεν επανδρώνονται από επικεφαλής αρχιτεχνίτη, εργοδηγό).
• Δεν οδηγούμε και δεν επιβιβαζόμαστε σε υπηρεσιακά οχήματα εφόσον δεν οδηγούνται από οδηγό, (κάτοχο επαγγελματικής άδειας οδήγησης).
• Κανένας χειρισμός μηχανήματος χωρίς την απαιτούμενη επαγγελματική άδεια.
• Δεν εργάζεται ποτέ Τεχνίτης μόνος του σε υπό τάση στοιχεία. Αφορά συνεργεία Μέσης και χαμηλής τάσης στη Διανομή. Απαιτείται ένας εργοδηγός ή αρχιτεχνίτης και δύο τεχνίτες (Ν158/78).
• Δεν εκτελεί χειρισμό Τεχνίτης μόνος του είτε σε δίκτυο χαμηλής τάσης είτε σε δίκτυο Μέσης τάσης . Η αντικατάσταση ασφαλειών σε Πίλλαρ – Μετρικές Διατάξεις θεωρούνται χειρισμοί υπό τάση.
• Δεν απομονώνουμε σημειώματα για εργασία από συνεργεία εργολάβου αν δεν τηρούνται οι κανόνες που έχουν θεσπιστεί και περιγράφονται στη σύμβαση Δικτύου Διανομής 171.
• Μέτρα ασφαλείας:
α) Λειτουργία αντλιοστασίων.
β) Λειτουργία ιατρείων.
Υπενθυμίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι: η πιστή τήρηση των κανόνων ασφαλούς εργασίας δεν είναι μόνο προσωπική υπόθεση κάθε εργαζόμενου, είναι υποχρέωση του εργοδότη γιατί επισείει ποινικές ευθύνες στην ίδια την επιχείρηση, τα διοικητικά της στελέχη και σαφώς τους τεχνικούς ασφάλειας.
Διευκρινίζεται δε ότι την κύρια ευθύνη για την πιστή τήρηση, τον συντονισμό καθώς και την κατά περίπτωση προσαρμογή των απεργιακών μέτρων, έχει αποκλειστικά η Κεντρική Απεργιακή Επιτροπή της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ.
Για περαιτέρω διευκρινίσεις, τυχόν αποσαφήνιση, ή τροποποίηση των απεργιακών μέτρων καλούνται τα μέλη των Τοπικών Απεργιακών Επιτροπών να επικοινωνούν άμεσα με την Κεντρική Απεργιακή Επιτροπή της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ”.

Β.Σ.