Στη μετασεισμική ακολουθία, μετά την ισχυρή δόνηση μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Ελασσόνα, αναφέρθηκε ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Βασίλης Καρακώστας, σημειώνοντας πως θα είναι «πλούσια». Πάντως εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την πιθανότητα νέας μεγάλης δόνησης.

Μιλώντας στο kathimerini.gr, ο κ. Καρακώστας τόνισε πως είχε προηγηθεί έντονη προσεισμική δραστηριότητα, η οποία είχε ξεκινήσει πριν από δύο ημέρες, με μεγαλύτερη δόνηση 2,7 Ρίχτερ.

Όσον αφορά τη μετασεισμική ακολουθία -η οποία έχει δώσει αρκετούς σεισμούς πάνω από 4 Ρίχτερ- ο καθηγητής του ΑΠΘ επεσήμανε πως αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσει να είναι έντονη για ένα διάστημα αρκετών εβδομάδων. «Είναι ένα σημείο σε στεριά και σίγουρα θα ανησυχήσει τους κατοίκους».

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι θετικό το γεγονός ότι οι ισχυρότεροι σεισμοί που έχουν καταγραφεί στη βόρεια Θεσσαλία κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με τον σημερινό σεισμό (6,3 Ρίχτερ το 1941 ο μεγαλύτερος) και στο πλαίσιο αυτό δεν αναμένεται αρκετά μεγαλύτερη δόνηση στην περιοχή.

Παράλληλα, τόνισε πως είναι θετικό και το ότι μέχρι στιγμής δεν αναφέρθηκαν σημαντικές ζημιές.

Ενεργοποιήθηκε το Σχέδιο «Εγκέλαδος»

Σημειώνεται πως οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και πλήρη επιφυλακή, ενώ έχει ήδη ενεργοποιηθεί το Γενικό Σχέδιο “Εγκέλαδος” για την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών και Aμεση/Βραχεία Διαχείριση των Συνεπειών από την Εκδήλωση Σεισμών.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής καταγραφές, η σεισμική δόνηση προκάλεσε υλικές ζημιές σε οικίες στην περιοχή Μεσοχώρι Ελασσόνας, όπου και ολοκληρώθηκε επιτυχώς επιχείρηση απεγκλωβισμού ενός ηλικιωμένου ατόμου, καθώς και σε ένα σχολείο στην περιοχή Δαμάσι Τυρνάβου, ενώ δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.

Επιπλέον, ακόμη έξι άτομα έχουν ήδη απεγκλωβιστεί από τις δυνάμεις της πυροσβεστικής στο Μεσοχώρι και την περιοχή της Μαγούλας. Τα άτομα αυτά είχαν εγκλωβιστεί καθώς έπεσαν τμήματα των σπιτιών τους.

Ζημιές έχουν σημειωθεί σε παλιά σπίτια στην περιοχή της Ελασσόνας και συγκεκριμένα στα χωριά που βρίσκονται Νότια του Δήμου Τυρνάβου, ενώ καταστροφές έχει υποστεί και ο ιερός ναός Αγίου Δημητρίου στο Μεσοχώρι.

Βίντεο από τη στιγμή της δόνησης

Γιώργος Φωκιανός
Πηγή: kathimerini.gr