Με απόφαση του Υπουργείου Υγείας στις 27 Απριλίου 2020 και την υπογραφή της προϊσταμένης Γενικής Διεύθυνσης Υγείας μετατίθεται ένας χειρούργος από το Μαμάτσειο στο Μποσοδάκειο σε κενή οργανική θέση αντίστοιχης ειδικότητας. Πράγματι ένας γιατρός που παρέχει τις υπηρεσίες του πάνω από εννιά μήνες σε ένα νοσοκομείο μπορεί να μετατεθεί σε άλλο νοσοκομείο άγονης τύπου A,όπως το Μποδοσάκειο με υπογραφή υπουργού, όπως αναφέρει στο άρθρο 43 του ν. 1759του 1988, αλλά και στο άρθρο 40 , παρ. 4 του ν.4368 του 2016.

Το δημοσίευμα δεν στέκεται μόνο στο γεγονός ότι δεν υπάρχει στην τελευταία μετάθεση , υπογραφή υπουργού, αλλά ότι το Μαμάτσειο αντί να στελεχώνεται με ιατρικό προσωπικό, το χάνει. Τρεις γιατροί έφυγαν από το Νοσοκομείο της Κοζάνης το τελευταίο διάστημα και ένας ακόμα πήρε σύνταξη. Τέλη Ιανουαρίου είχε μετατεθεί ο Σάββας Γιασσάς στο ΕΚΑΒ αφήνοντας κενή την θέση του στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών .Πολύ πρόσφατα και εν μέσω κορωνοϊού ο πνευμονολόγος Αγάπιος Γαβριηλίδης, πρώην υποδιοικητής της 3ης ΥΠΕ, μετά από μεγάλη αναρρωτική άδεια πήγε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο κέντρο Υγείας της Πύλης Αξιού στην Θεσσαλονίκη. Έτσι το νοσοκομείο μας έμεινε με δύο μόνο πνευμονολόγους …Τώρα ένας ακόμα χειρούργος, ο οποίος κάποτε προοριζόταν για τη ΜΕΘ του Μαμάτσειου μετατίθεται με πληροφορίες του prlogos να θέλουν και δεύτερο να ακολουθεί τον ίδιο δρόμο. Ο Φώτης Ζαρκινός, διευθυντής τη παιδιατρικής Κλινικής συνταξιοδοτήθηκε μέσα στο Μάρτιο.

Την ίδια ώρα το Νοσοκομείο της Κοζάνης πασχίζει να στελεχώσει τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας χωρίς να υπάρχει κανένα ενδιαφέρον από τους ιδιώτες γιατρούς. Ακόμα και το εκδηλούμενο από παθολόγο της Κοζάνης, χάθηκε λόγω λάθος χειρισμών. Να θυμίσουμε ότι δύο γιατροί που είχαν προσληφθεί για τη ΜΕΘ του Μαμάτσειου αποσπάστηκαν το 2018 στο Μποδοσάκειο για να καλύψουν κενά του Νοσοκομείου της Πτολεμαΐδας . Και ακόμα οι δύο καρδιολόγοι του Μαμάτσειου που θα στελεχώσουν την ΜΕΘ δεν είναι πιστοποιημένοι, δεν έχουν καν ακόμα εκπαιδευτεί.

Και κάνουμε πάρτι για ένα μηχάνημα real time PCR 60.000 ευρώ όταν το Μποδοσάκειο παίρνει 1 εκ από το πράσινο ταμείο για αναισθησιολογικά μηχανήματα για τη δυνατότητα υποστήριξης αναπνευστικής λειτουργίας, εξειδικευμένο υπέρηχο για ΜΕΘ, κλίβανο, χειρουργικά τραπέζια, ακτινολογικές συσκευές εξοπλίζοντας 68 κλίνες. Εμείς παλεύουμε για τέσσερις κλίνες ΜΕΘ χωρίς γιατρούς, χωρίς εξοπλισμό με την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση να μην αντιλαμβάνονται την κατάσταση. Ανάλογα παθητικοί είναι και οι βουλευτές του Νομού Κοζάνης με το ερώτημα που πλανιέται είναι αν τελικά θέλουμε να λειτουργήσει η ΜΕΘ του Μαμάτσειου ή όχι σε μια περίοδο που η δημόσια υγεία έχει ανάγκη την προάσπισή της εν μέσω μιας μεγάλης πανδημίας.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

 

Με δύο πνευμονολόγους έμεινε το Μαμάτσειο – Άδεια διαρκείας για τον Αγάπιο Γαβριηλίδη

Συνταξιοδότηση εν μέσω κορωνοϊού για το διευθυντή της παιδιατρικής κλινικής του Μαμάτσειου