Πέρα από το εργοτάξιο της Πτολεμαΐδας 5, όπου έγινε αναστολή εργασιών για 30 ημέρες, υπάρχουν στην Π.Ε. Κοζάνης και άλλες περιπτώσεις που χρήζουν υγειονομικής προσοχής, όπως οι μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, τα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, μεγάλες εταιρείες με μεγάλο αριθμό προσωπικού και μικρότερα εργοτάξια.

Ασφαλώς η συλλογή, μεταφορά και περαιτέρω διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων – συμπεριλαμβανομένης της χωριστής συλλογής με σκοπό την ανακύκλωση – πρέπει να συνεχιστεί. Αλλά και οι υπάλληλοι οφείλουν να προστατευτούν με το δεδομένο ότι ο ιός έχει αντοχή και ζει και στο περιβάλλον και στις επιφάνειες.

Στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών

Σύμφωνα με πληροφορίες του prlogos η ΔΙΑΔΥΜΑ εφάρμοσε όλα τα μέτρα υγιεινής και στα γραφεία της και στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών .Οι ευπαθείς ομάδες έχουν πάρει άδεια, οι εργαζόμενοι δουλεύουν εκ περιτροπής και κάποιοι από το σπίτι με τους μισθούς και τα δώρα Πάσχα να δίνονται στο ακέραιο. Μάλιστα σταμάτησε η χειροδιαλογή στα ανακυκλώσιμα υλικά από την προηγούμενη βδομάδα για προληπτικούς λόγους αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο πιθανή μετάδοση του ιού. Όλοι οι υπάλληλοι στο διαλογητήριο και τα μηχανήματα προστατεύονται με μάσκες και γάντια, εφαρμόζονται όλες οι οδηγίες του ΕΟΔΥ και παράλληλα γίνονται πολλαπλά ραντίσματα στους χώρους συγκέντρωσης των υλικών. Επίσης με απόφαση διοικητικού συμβουλίου θα καθαριστούν όλοι οι πράσινοι κάδοι και των δεκατριών δήμων της Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίοι δεν διαθέτουν πλυστικά μηχανήματα.

Στο εργοστάσιο Μηχανικής Επεξεργασίας Απορριμμάτων

Στο εργοστάσιο Μηχανικής Επεξεργασίας Απορριμμάτων εργάζονται περίπου στα 34 άτομα στη διαλογή των σύμμεικτων σκουπιδιών. Όλες οι ευπαθείς ομάδες με υπεύθυνη δήλωση έχουν μείνει στο σπίτι τους μετά από άδειες ειδικού σκοπού. Το μεγαλύτερο μέρος της διαλογής των απορριμμάτων γίνεται με αυτοματοποιημένο τρόπο περιορίζοντας στο ελάχιστο δυνατό την ανθρώπινη παρουσία. Στις περιπτώσεις που υπάρχει χειροδιαλογή, εφαρμόζονται με ακόμη μεγαλύτερη προσήλωση τα ήδη αυξημένα μέτρα ατομικής προστασίας που αφορούν στη συγκεκριμένη θέση εργασίας και τα οποία περιλαμβάνουν ειδική ολόσωμη φόρμα εργασίας, γάντια και μάσκα, σε πλήρη συμμόρφωση με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Ιατρού Εργασίας. Η χειροδιαλογή όμως παρά τα αυξημένα μέτρα της εταιρείας εγκυμονεί κινδύνους. Έχει ήδη εκπονηθεί μελέτη επικινδυνότητας με το προσωπικό να μπαίνει σε βάρδιες των 17 ατόμων για να αποφεύγεται ο συνωστισμός. Γίνεται σε ειδικούς χώρους με μέγιστο αριθμό φυσικής παρουσίας 2-6 ατόμων και εμβαδό ικανό να διασφαλίζει αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ των εργαζομένων, ενώ τα υλικά προς χειροδιαλογή περνούν μπροστά από τους εργαζομένους μέσω ειδικών ταινιόδρομων.

Μετά το άδειασμα των απορριμματοφόρων όμως οι εργαζόμενοι έρχονται σε επαφή με τα απορρίμματα με τον ιό να ζει σε αυτά για μέρες, αφού πρόκειται συχνά για ζωντανούς οργανισμούς που πετιούνται σε αυτά. Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι βοηθούν το μηχανικό σύστημα διαλογής με χειροανακτικές εργασίες αναμοχλεύοντας ουσιαστικά τα σκουπίδια. Προτείνονται οι απολυμάνσεις των χώρων συγκέντρωσης οικιακών απορριμμάτων με ψεκασμούς, αλλά και η χειρονακτική εργασία μετά από μέρες ώστε να αποφευχθεί πιθανή μετάδοση του ιού. Ανάλογα μέτρα πρέπει να τηρηθούν και στους σταθμούς μεταφόρτωσης ώστε στη διάρκεια αλλά και μετά από το άδειασμα των απορριμματοφόρων να μην έρχονται οι εργαζόμενοι σε επαφή με τα σκουπίδια, τα οποία πιθανόν να έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό .

Για ο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων, έχουν ληφθεί μεταξύ άλλων τα ακόλουθα μέτρα:

– Ενημέρωση των εργαζομένων από τον Ιατρό Εργασίας.
– Απομάκρυνση των εργαζομένων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες με άδεια ειδικού σκοπού.
– Γενική απολύμανση σε όλους τους χώρους και στα οχήματα από ειδικευμένο επόπτη δημοσίας υγείας μία φορά την εβδομάδα.
– Αυξημένη παρουσία του Ιατρού Εργασίας ο οποίος επισκέπτεται τις εγκαταστάσεις μέρα παρά μέρα.
– Χρήση των αποδυτηρίων ανά συγκεκριμένες ομάδες, προκειμένου να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ των εργαζομένων.
– Αναπροσαρμογή των διαλειμμάτων εργασίας, προκειμένου να αποφεύγεται η συγκέντρωση των εργαζομένων και να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας.
– Ακύρωση των δρομολογίων του λεωφορείου για τη μετακίνηση των εργαζομένων από και προς τη Μονάδα και επιδότηση από την ΕΔΑΔΥΜ του κόστους μετακίνησης κάθε εργαζόμενου με προσωπικό μέσο μεταφοράς προς και από τη Μονάδα για τη διευκόλυνσή τους.

«Δεν ανακυκλώνουμε τον κορονοϊό» εξάλλου είναι και το σλόγκαν του ΥΠΕΝ , με την καμπάνια να απευθύνεται σε νοικοκυριά, Δήμους, Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών και Υγειονομικές Μονάδες και Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης.

Έχει ήδη εκπονηθεί μελέτη επικινδυνότητας με το προσωπικό να μπαίνει σε βάρδιες των 17 ατόμων για να αποφεύγεται ο συνωστισμός και τώρα λόγω των αδειών σε βάρδιες των 14.

Ιωάννα Παπαδημητρίου