ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ

Ξεκίνησε η περίοδος συγκομιδής του ροδάκινου Βελβεντού και στον συνεταιρισμό ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, επικρατεί ένας οργασμός εργασιών, μιας και η σεζόν βρίσκεται στην έναρξή της. Το ροδάκινο που καλλιεργείται στα γόνιμα εδάφη του Βελβεντού έχει κατακλύσει τις ελληνικές αλλά και τις ξένες αγορές, ενώ τα φετινά μηνύματα των παραγωγών κάνουν λόγω για ένα εξαιρετικά ποιοτικό προϊόν, καλύτερο από πέρυσι, ενώ και οι ποσότητες φαίνεται πως θα είναι αυξημένες.

Όπως είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ράδιοΛόγος ο Νίκος Κουτλιάμπας, Πρόεδρος του Συλλόγου ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού: “Τα δεδομένα της φετινής χρονιάς, είναι πως είμαστε ανεβασμένοι σε σχέση με πέρυσι στην παραγωγή, ενώ ποιοτικά το προϊόν είναι πολύ καλύτερο σε σχέση με πέρυσι”. Ο συνεταιρισμός υπολογίζει να βγάλει  γύρω στους 13.000 τόνους ροδάκινα και νεκταρίνια και γύρω στα 2 εκ. με 2.5 τα υπόλοιπα προϊόντα . Αυτό που προβληματίζει τον ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, είναι το γεγονός ότι πανευρωπαϊκά υπάρχει μια αύξηση που κυμαίνεται μεταξύ 14-17%, σύμφωνα με προβλέψεις, γεγονός το οποίο δυσκολεύει αρκετά τις αγορές , εσωτερική ή εξαγωγές. Στην κατάσταση αυτή θα επηρεαστεί και η παραγωγή του ροδάκινου, ενώ, ταυτόχρονα, παρουσιάζεται υποκατανάλωση.

Το κενό της ρωσικής αγοράς , μετά το εμπάργκο που έπληξε μια σειρά προϊόντων της χώρας μας, έχει καλυφθεί με άλλες αγορές, ωστόσο αυτές δεν φτάνουν την υπεραξία της Ρωσίας. Ένας άλλως ανασταλτικός παράγοντας είναι και τα καιρικά φαινόμενα, τα οποία, ωστόσο, εφέτος  δεν φάνηκε να επηρεάζουν το προϊόν, αφού έπεσε μεν χαλάζι, αλλά η αύξηση της παραγωγής καλύπτει τις ζημιές. Όπως αναφέρει, το ροδάκινο είναι ένα καλοκαιρινό φρούτο και ο καιρός δυστυχώς είναι ανασταλτικός παράγοντας και στην κατανάλωσή του.

Ο αριθμός των παραγωγών που καλλιεργούν στο Βελβεντό ροδάκινα και νεκταρίνια, κατά κύριο λόγω, για λογαριασμό του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, παραμένει σταθερός, ενώ τα καλλιεργήσιμα στρέμματα  ροδάκινα στον κάμπο φτάνουν τις 6.500.

Παράπονα από το κράτος
Για τις εξαγγελίες του Βαγγέλη Αποστόλου στη Βέροια, ο κ. Κουτλιάμπας τόνισε πως ο υπουργός δεν ενημερώνεται σωστά από τους συμβούλους και τους συνεργάτες του., ενώ ερωτηθείς για το τι θα ζητούσε ο συνεταιρισμός από το κράτος, ο ίδιος απάντησε δεικτικά πως: “Αυτό που θέλουμε είναι  να μείνει μακριά από εμάς”, επισημαίνοντας την τραγικότητα της κατάστασης, λέγοντας πως “από τα 10 προβλήματά μας, τα 9 προέρχονται από το κράτος. Φορολογία και ασφαλιστικό για έναν αγρότη, συνεταιριζόμενο, που το 100% της παραγωγής του διακινείται μέσα από μια οργάνωση και δεν μπορεί να αποκρύψει τίποτα , φτάνει στο 50% . Πρόκειται για ληστεία και δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη και πρωτογενής παραγωγή όταν ένας αγρότης είναι στο έλεος του καιρού και δεν αποζημιώνεται κιόλας. Ρισκάρει εκατοντάδες ευρώ και κινδυνεύουν να καταστραφούν”, ανέφερε με νόημα.

Ο συνεταιρισμός ανήκει στα μέλη του, ενώ τα μέλη του προμηθεύονται τα γεωργικά τους εφόδια από τον συνεταιρισμό σε τιμή κόστους, με δυνατότητα πίστωσης ενός έτους, γεγονός που αποτελεί ένα σημαντικό κίνητρο για τους παραγωγούς. Η ποιότητα του προϊόντος το έχει κάνει ευρέως γνωστό πανελλαδικά, το ροδάκινο velvita, με τον συνεταιρισμό “πρότυπο” να είναι παράδειγμα προς μίμηση.



Β.Σ.