Μπορεί να υποβλήθηκαν ενστάσεις από τον πρώτο και δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης για τα πλωτά φωτοβολταϊκά στη λίμνη Πολυφύτου, αλλά σίγουρα αν υπήρχαν μεγάλα νομικά κωλύματα  οι επενδυτές δεν θα κινούσαν τις διαδικασίες. Και απ’ ότι φαίνεται κάποιοι είναι αποφασισμένοι. Ο Σάββας Ζαφειράτος που θα καταλάβει με την επένδυσή  του το 1/3 της λίμνης ,μετά από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας θα  συμμετάσχει και στο δημοτικό συμβούλιο Βελβεντού.

Σύμφωνα με το άρθρο 2 για την κυριότητα και προορισμό αιγιαλού, παραλίας, παλαιού αιγιαλού, όχθης, παρόχθιας ζώνης και παλαιάς όχθης, « ο  αιγιαλός και η όχθη των λιμνών και ποταμών είναι πράγματα κοινής χρήσης και ανήκουν κατά κυριότητα στο Δημόσιο, το οποίο έχει υποχρέωση να τα προστατεύει και να τα διαχειρίζεται σύμφωνα με τις αρχές της αειφορίας και του χωροταξικού σχεδιασμού. Η παραλία και η παρόχθια ζώνη των λιμνών και ποταμών, όπως της τεχνητής λίμνης του Αλιάκμονα και του ποταμού Αλιάκμονα  αποτελούν, μετά τη συντέλεση της σχετικής απαλλοτρίωσης ή την κατά οποιονδήποτε τρόπο περιέλευσή τους στην κοινή χρήση πράγματα κοινόχρηστα που ανήκουν κατά κυριότητα στο Δημόσιο».

Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι η λίμνη Πολυφύτου και ο Αλιάκμονας αποτελούν περιουσία του ελληνικού κράτους. Η ΔΕΗ έχει άδεια  χρήσης της ενέργειας του νερού της λίμνης. Συναινεί σε διάφορες δραστηριότητες στην τεχνητή λίμνη εφόσον υπάρχει σταθερή απόσταση 1.000 μέτρων από τις εγκαταστάσεις της με απόλυτη προστασία των υδάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες του prlogos η ΔΕΗ Α.Ε. δεν συμφωνεί με την κατάληψη της λίμνης από τα φωτοβολταϊκά της εταιρείας Σάββας Ζαφειράτος @ ΣΙΑ διότι απειλούνται και οι δικές της εγκαταστάσεις. Η στάθμη της λίμνης Πολυφύτου παίζει ανάμεσα στα 280 και 292 μέτρα, 12 μέτρα δηλαδή. Απαιτείται ένας μηχανισμός που θα κινεί τα πάνελ μαζί με αυτό το σκαμπανέβασμα, το οποίο αν σπάσει πιθανόν να διαλύσει τις αγκυρώσεις και κατ’ επέκταση το ίδιο το φράγμα. Βέβαια για εγκαταστάσεις πιο μικρού μεγέθους, όπως της ΔΕΗ Ανανεώσιμες  προφανώς δεν θα υπάρχει ανάλογη στάση.

Με τη “Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης” οι αρμοδιότητες περί προστασίας και διαχείρισης των Υδατικών πόρων επιμερίζονται μεταξύ της Κρατικής Διοίκησης και των αιρετών Περιφερειών. Επειδή δεν υπήρξε ανάλογη αίτηση, δεν υπάρχει και σαφές πλαίσιο, αλλά πιθανόν είναι να ζητηθεί η γνωμοδότηση των αρμόδιων φορέων και δη της Διεύθυνσης Υδάτων Δυτικής Μακεδονία της Αποκεντρωμένης διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας…

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Οι ενστάσεις της Περιφέρειας για τα πλωτά φωτοβολταϊκά στον Πολύφυτο: Η λίμνη είναι κοινόχρηστη και δεν ανήκει ιδιοκτησία της ΔΕΗ – Η ΔΕΗ δεν έχει δικαίωμα στην παραχώρηση άδειας χρήσης ή εγκατάστασης

Γιώργος Κασαπίδης: Δεν θέλουμε να γίνουμε ένα απέραντο γυαλί-Γιάννης Χαραλαμπίδης: «Βεβαίωση χορήγησης παραγωγού θα χορηγήσει η ΡΑΕ για τα πλωτά στη λίμνη Πολυφύτου»